G4Media.ro

Austriacul Lukas Mandl, întrebat în Parlamentul European dacă „valul” de migranți nu…

sursa foto: Facebook

Austriacul Lukas Mandl, întrebat în Parlamentul European dacă „valul” de migranți nu trece și prin Croația. El a evitat un răspuns direct, învinovățind Comisia Europeană pentru faptul că nu a avut pe agendă problema migrației pe ruta Balcanilor de Vest

În cadrul sesiunii extraordinare din Parlamentul European, la Strasbourg, pe tema respingerii aderării României la spațiul Schengen, printre toți eurodeputații care s-au exprimat în favoarea României și Bulgariei, criticând Austria, a luat cuvântul și eurodeputatul austriac Lukas Mandl, membru al grupului PPE.

Mandl a încercat să apere poziția Vienei invocând, din nou, argumentul migrației ilegale. El a sugerat că prea curând, țara sa nu își va schimba votul în privința extinderii Schengen. Eurodeputatul Român Vlad Botoș l-a întrebat pe Mandl de ce argumentul „migrației ilegale” nu a fost valabil pentru Austria și în cazul Croației, care a fost acceptată în Schengen, deși cifrele arată că migranții se folosesc de această rută pentru a intra în statele de vest ale Europei. De asemenea, JanChristoph Oetjen, eurodeputat german, membru RENEW, l-a chestionat pe Mandl dacă este conştient că migraţia ar fi mai uşor de gestionat în cazul în care România şi Bulgaria af fi în Spaţiul Schengen.

„Aşteptăm și noi momentul când România şi Bulgaria vor adera la Schengen. Va trebui să decidem cu încredere şi responsabilitate cât mai curând vom putea, dar deocamdată nu putem. Drama este criza migraţiei care este în creştere. Acest lucru nu ţine foarte mult de Comisia Europeană, pentru că ea a prezentat un concept foarte bun în urmă cu doi ani, dar procesul nu a continuat în Consiliu şi aici în Parlamentul nostru european. Iată de ce trebuie să promovăm agenda pe tema protejării frontierelor. Trebuie să luptăm împotriva criminalităţii organizate în domeniul traficului de persoane. Trebuie să facem tot posibilul pentru solidaritate între statele membre atunci când vine vorba despre procedurile de azil, procedurile de returnare şi toate celelalte lucruri. Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, dar mai este mult de făcut de această instituţie, Parlamentul European, dar şi de Consiliu (…)”, a spus Mandl în discursul său.

Eurodeputatul Vlad Botoș a subliniat că numeroşi migranţi care ajung în Austria folosesc ruta balcanică, care include și Croaţia, ţară pentru care guvernul austriac a votat favorabil intrarea în Schengen.

„Tehnic, ne spuneți că procedura nu poate fi schimbată și ca valul de migrație este în creștere. Însă acest val nu trece și prin Croația? România nu are nimic cu Croația, dar cifrele spun că și Croația are probleme, și Ungaria (…)”, a spus Botoș.

Mandl a evitat un răspuns direct, învinovățind Comisia Europeană pentru faptul că nu a avut pe agendă problema migrației pe ruta Balcanilor de Vest.

„O parte a migranților trece prin țările de care vorbim (adică România și Bulgaria – n.red), iar o altă parte trece pe ruta balcanilor de vest și într-adevăr ca nu s-a vorbit despre asta la nivel european, Comisia Europeană nu a fost să negocieze cu țările din Balcanii de Vest pentru ca situația să fie ținută sub control. Sarcina de a ține sub control situația i-a revenit  guvernului austriac (…)” a replicat Mandl.

El a fost mai chestionat și de  eurodeputatul Jan-Christoph Oetjen, dacă e conştient că migraţia ar fi mai uşor de ținut sub control la nivelul UE, în cazul în care România şi Bulgaria s-ar afla în Schengen.

„Încă nu e responsabil să luăm o decizie…sper că va fi posibil în curând, atunci când în Consiliu şi în Parlament se va proceda la soluţionarea acestei crize a migraţiei”, a răspuns Lukas Mandl.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Fără #USR nici n-am avea nevoie de Șengjen… totul e doar o victimizare a p$d cu joiannis

  2. RO-EXIT ! Astia isi bat joc de noi! Austro-ungaria OUT din România. ROMÂNIA- NEUTRALITATE !

    • Ho ma, ca te impiedici pe scari

    • I-ar au bagat rusii de la AUR, Sosoaca, APP, PER, Terhes droguri in voi si v-au dat drumul pe online?

    • Sugewo mah hauristule!!!
      Exit de unul singur,sau si mai bine impreuna cu toti hauristii cu doua clase care aplauda pe la ambasada sovietica. Luati-o spre est,se pare ca in Belarus sau Rusia e foarte frumos in perioada asta,bunastare si multe drepturi si libertati.

    • Ia-ti pastilele ca te apuca iar tensinuea si nu mai apuci momentu cand iti fac Aur transferu bancar.

  3. România ar trebui până se discută data viitoare dacă să intre sau nu in Schengen să blocheze toate inițiativele Austriei legate de migrație. După ce este in Schengen se poate discuta.

  4. Deși pare greu de crezut, austriecii și ungurii, iau deciziile de geopolitică, in relație cu trecutul dualismului austro-ungar.
    Doar un naiv nu vede asta!

    • Nu aia e explicatia. Partidul principal de la guvernare e un partid conservator care a avut aliante de durata cu extrema dreapta austriaca. Au „imprumutat” de la ei anumite atitudini popu l iste cu privire la migratie, suveranism, etc, atitudini pe care pluseaza in continuare pentru a atrage din baza electorala cu simpatii de extrema dreapta. Si stim foarte bine ca genul asta de popu l isti cu tendinte de extrema dreapta sunt atasati de lideri cu acelasi profil, gen Orban. Bun, poate ca croatii nu sunt chiar de extrema dreapta, dar partidul principal de la guvernare e tot conservator iar atitudinea Croatiei fata de migratie se potriveste destul de bine cu cea a austriecilor. De asta i-au acceptat pe ei. Noi am stat mamaliga (n-am luat nicio masura, pro sau contra migratiei) si suportam acum consecintele.
      E drept ca acum nu suntem pe ruta migratoare, dar asta e doar pentru ca suntem o tara suplimentara prin care ar trebui ca migrantii sa treaca, in loc sa incerce intrarea directa in Ungaria. Daca am fi in Shengen alta ar fi situatia, cu siguranta. E mult mai usor sa intri in Romania decat in Ungaria, parerea mea.

  5. Asta se întâmplă când lumea ajunge sa fie condusă de idioți!

    • Iar ti-ai adus aminte de drula si mihaila? EXPONATE DE SOI!

  6. Austria incearca sa foloseasca metoda santajului, brevetata de Ungaria. Uniunea Europeana trebuie sa dezvolte anticorpi pentru astfel de metode. Poate dreptul de veto, deciziile cu unanimitate, nu sunt cea mai buna solutie.

  7. Banca austriaca mentionata mai sus in articol, mai activeaza mult in Rusia?

  8. De ce si-or mai fi racind gurile in fata unei sali aproape goale,dupa ce faptul e deja consumat si nu asteapta sa se treaca de alegerile regionale partiale din ianuarie 2023 din Austria,cand s

    De ce si-or mai fi racind degeaba gurile in fata unei sali aproape goale ,dupa ce faptul e deja consumat si Austria reconfirma ca nu-si schimba pozitia?In fond ,chiar si cu votul Austriei tot nu am fi mers in Schengen atata vreme cat eram cuplati cu bulgarii,iar votul olandezilor cantarea negativ sub acest aspect,dar vad ca lucrul acesta nu l-a avut in vedere nimeni atunci cand s-a grabit sa supuna la vot cererea Romaniei de aderare.

    • Va bâlbâiți, domnule andrew brandon, precum austriecii și prietenii lor, atunci când au fost rugați sa-și explice gestul xenofob fata de România.

      Deși au fost prezenți un număr mic de parlamentari, subiectul migrației invocat de Austria și Olanda odata cu respingerea României și Bulgariei este unul important pentru Uniunea Europeană.

  9. *Austria?

  10. Ce dorește Austria de la România? Ceva din Marea Neagră? Și este susținută și de Rusia?

  11. Toată lumea scrie ce România și UE ar trebui să facă și să lase. Toți sunt diplomați, economiști, a toate știutori. Dar de fapt nimeni nu face nimic. Politica și afacerile politice s-au făcut în Europa de sute de ani și se fac tot așa mai departe. România a fost dintotdeauna mingea de joc a tuturor. Când badea Cârțan sa dus la Viena, nu a zis că ăia sau ăilalți trebuie să facă. El a făcut. Stefan cel mare nu a zis că ăia sau ăilalți trebuie să facă. El a făcut. Ceaușescu la fel. Voi toți stați ascunși după un display și dați sfaturi. Treziți vă oameni buni. Luați vă destinul în mâini. Informati-va, desteptati-va și alegeti-va conducători care sunt în stare să vă conducă cu demnitate și patriotism. Încă nu e prea târziu.

    • @Eva – Duduie, mai lasa istoria romanta, ca nu stii mataluta ce-a facut cu adevarat Stefan cel Mare sau ce n-a facut. Toate ca toate, da’ cand ai ajuns la ceausescu, gata, ai dat-o de gard cu nationalismul ieftin de haurist. Du-te linistita ca iti da ciorba in foc.
      PS. Apropo, badea Cartan s-a dus la Roma, doar a trecut prin Viena.

  12. In contextul actual subiectul Schengen nu devine dacat un joc de imagine pentru politicieni.

    • Nicidecum, este vorba despre banii mei și ai celorlalți romani!

      Fiecare produs care traversează frontiera Schengen este mai puțin competitiv, din cauza costurilor suplimentare generate de așteptarea in vămi.

  13. Recunosc ca nu sunt vreun doctor docent intr-ale geografiei, dar nu cumva Romania face parte din zona Balcanilor de Est? Si doar o mica parte din Romania, adica Dobrogea, cu citare de la wikipedia.
    Te pomenesti ca austiacul o confundat Romania cu Croatia, ca aia chiar sunt in zona Balcanilor de Vest.
    Partea buna este ca si austriecii voteaza rataciti si glume sinistre, sa nu mai radem doar de ai nostri!
    Nu am putea sa uitam si noi pozitia Austriei de pe harta, sa ni se para ca nu e in Europs, ci undeva la est, parte integranta din Rusia?

    • Daca noi suntem in Balcanilor de Vest. Cine este in Balcanilor de Est ? Austria nici măcar nu se chinuie sa dea o explicație, ei au veto si fac ce vor mușchi lor. Asta daca este chiar este Romania in Balcani , sper sa nu afle maramureșeni ca sunt in Balcanilor de Vest. Poate explica cineva mai bine este Romania in Balcani, ma refer la toata Romania.

    • Maine aflat ca Transilvania este o regiune balcanica.

  14. Lukas ăsta e unelata cancelarului, a fost trimis să cuvanteze in PE să slabeasca unanimitstea corului.Numai că prostul nu era mai pregătit decât mincinosul de stăpân al sau,nici acela vreo deșteptaciune.Uitati-vă numai la mutra lui de arierat mintal.

  15. Nu a evitat un răspuns direct, ci pur și simplu a refuzat sa răspundă și a vorbit despre cu totul altceva.

    Migranții trec prin Croația, nu prin România!

  16. Spune-mi un conducător demn și patriot. Cum îl cheamă?
    Eu îl caut de mult și nu-l găsesc.
    Să caut pe OLX cumva?

    • Titulescu care ne-a reprezinta cu cinste și adevărat în lume restul este praf în vânt….,sper că înțelegeți ce vreau să zic!

  17. Popor de proști. Nu austriecii.

  18. Care este motivul pentru care am aderat la aceasta conventie impreuna cu Bulgaria ?
    Cand Romania a fost acceptata in Comunitatea Europeana in 2007 împreună cu Bulgaria am avut parte de aceeasi mizerie.
    La acea vreme , presa din Anglia ( tara care acum nu mai este in Ue) a fost impotriva Romaniei si a Bulgariei.
    Daca ne dorim aderare , atunci sa o facem cu forte proprii fara prietenii cu Bulgaria. Croatia a reusit fiindca s-a concentrat pe nevoile lor si atat.

  19. Câți imigranți ilegali au descoperit grănicerii maghiari? Sau poate că s-au teleportat, javre austriece nesătule despre asta este vorba! Să le mai tăiem din profiturile din România, poate așa vor revenii cu picioarele pe pământ unde suntem și noi.

  20. Statul.roman inca da vize de lucru pentru indieni si pakistanezi, ca…interese private. Care, nu ajung toti pe santiere, de ramas si mai putini. Ori, astia 2 si afghanii sunt 80% din migrantii care ajung in vest via Romania.
    Presa romaneasca nu vorbeste.de asta, canalele.media ale traficantilor (Donkey to…) exolica peoceduri, costuri, full service

  21. & Evident că Uniunea Europeană nu funcționează cum ar trebui dacă abuzează de restrângerea dreptului la libera circulație, un drept natural al indivizilor, ?