Austriacul Lukas Mandl, întrebat în Parlamentul European dacă „valul” de migranți nu trece și prin Croația. El a evitat un răspuns direct, învinovățind Comisia Europeană pentru faptul că nu a avut pe agendă problema migrației pe ruta Balcanilor de Vest
În cadrul sesiunii extraordinare din Parlamentul European, la Strasbourg, pe tema respingerii aderării României la spațiul Schengen, printre toți eurodeputații care s-au exprimat în favoarea României și Bulgariei, criticând Austria, a luat cuvântul și eurodeputatul austriac Lukas Mandl, membru al grupului PPE.
Mandl a încercat să apere poziția Vienei invocând, din nou, argumentul migrației ilegale. El a sugerat că prea curând, țara sa nu își va schimba votul în privința extinderii Schengen. Eurodeputatul Român Vlad Botoș l-a întrebat pe Mandl de ce argumentul „migrației ilegale” nu a fost valabil pentru Austria și în cazul Croației, care a fost acceptată în Schengen, deși cifrele arată că migranții se folosesc de această rută pentru a intra în statele de vest ale Europei. De asemenea, Jan–Christoph Oetjen, eurodeputat german, membru RENEW, l-a chestionat pe Mandl dacă este conştient că migraţia ar fi mai uşor de gestionat în cazul în care România şi Bulgaria af fi în Spaţiul Schengen.
„Aşteptăm și noi momentul când România şi Bulgaria vor adera la Schengen. Va trebui să decidem cu încredere şi responsabilitate cât mai curând vom putea, dar deocamdată nu putem. Drama este criza migraţiei care este în creştere. Acest lucru nu ţine foarte mult de Comisia Europeană, pentru că ea a prezentat un concept foarte bun în urmă cu doi ani, dar procesul nu a continuat în Consiliu şi aici în Parlamentul nostru european. Iată de ce trebuie să promovăm agenda pe tema protejării frontierelor. Trebuie să luptăm împotriva criminalităţii organizate în domeniul traficului de persoane. Trebuie să facem tot posibilul pentru solidaritate între statele membre atunci când vine vorba despre procedurile de azil, procedurile de returnare şi toate celelalte lucruri. Nu România şi Bulgaria sunt de blamat, dar mai este mult de făcut de această instituţie, Parlamentul European, dar şi de Consiliu (…)”, a spus Mandl în discursul său.
Eurodeputatul Vlad Botoș a subliniat că numeroşi migranţi care ajung în Austria folosesc ruta balcanică, care include și Croaţia, ţară pentru care guvernul austriac a votat favorabil intrarea în Schengen.
„Tehnic, ne spuneți că procedura nu poate fi schimbată și ca valul de migrație este în creștere. Însă acest val nu trece și prin Croația? România nu are nimic cu Croația, dar cifrele spun că și Croația are probleme, și Ungaria (…)”, a spus Botoș.
Mandl a evitat un răspuns direct, învinovățind Comisia Europeană pentru faptul că nu a avut pe agendă problema migrației pe ruta Balcanilor de Vest.
„O parte a migranților trece prin țările de care vorbim (adică România și Bulgaria – n.red), iar o altă parte trece pe ruta balcanilor de vest și într-adevăr ca nu s-a vorbit despre asta la nivel european, Comisia Europeană nu a fost să negocieze cu țările din Balcanii de Vest pentru ca situația să fie ținută sub control. Sarcina de a ține sub control situația i-a revenit guvernului austriac (…)” a replicat Mandl.
El a fost mai chestionat și de eurodeputatul Jan-Christoph Oetjen, dacă e conştient că migraţia ar fi mai uşor de ținut sub control la nivelul UE, în cazul în care România şi Bulgaria s-ar afla în Schengen.
„Încă nu e responsabil să luăm o decizie…sper că va fi posibil în curând, atunci când în Consiliu şi în Parlament se va proceda la soluţionarea acestei crize a migraţiei”, a răspuns Lukas Mandl.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii