G4Media.ro

Autoarea unui interviu cu tatăl tinerei Mahsa Amini, a cărei moarte a…

Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Autoarea unui interviu cu tatăl tinerei Mahsa Amini, a cărei moarte a declanșat ample proteste în Iran, a fost condamnată fără audiere

O jurnalistă iraniană ce fusese arestată după un interviu cu tatăl tinerei Mahsa Amini, a cărei moarte în detenţie a declanşat ample proteste în Iran, a declarat sâmbătă că a fost condamnată fără audiere, informează AFP, citată de Agerpres.

Nazila Maroufian, o jurnalistă ce lucra la Teheran şi originară din oraşul natal al tinerei iraniene Mahsa Amini, în provincia Kurdistan (nord-vest), fusese arestată la sfârşitul lui octombrie şi plasată în detenţie în închisoarea Evine din Teheran, potrivit unor ONG-uri.

„Conform unei decizii a celei de-a 26-a camere a tribunalului revoluţionar, am fost condamnată la doi ani de închisoare, la plata unei amenzi (…) şi la interdicţia de a părăsi ţara timp de cinci ani”, pentru „propagandă împotriva regimului şi promovarea de ştiri false”, a scris Maroufian pe Twitter.

„Pedeapsa de doi ani de închisoare este cu suspendare pe o durată de cinci ani”, a adăugat ea, subliniind că „verdictul a fost dat fără o audiere şi fără apărare din partea mea”.

Nazila Maroufian, care lucra pentru site-ul de ştiri Ruydad 24, publicase un interviu cu Amjad, tatăl tinerei Mahsa Amini, pe 19 octombrie, pe site-ul online Mostaghel.

„Nu intenţionez să mă sinucid şi nu sufăr de nicio boală ascunsă”, a comentat jurnalista, postând un link spre articolul ei, aluzie directă la riscurile pe care ea conştientiza că şi le-a asumat publicând interviul.

Site-ul Mostaghel a retras între timp textul, însă o versiune ascunsă a dezvăluit că tatăl neagă explicaţiile autorităţilor iraniene, potrivit cărora fiica lui suferea de probleme de sănătate. Titlul articolului este fără echivoc: „Tatăl Mahsei Amini: ‘Ei mint'”.

Iranul a fost zguduit mai multe luni de manifestaţii declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei iraniene Mahsa Amini. Ea fusese arestată de poliţia moravurilor pentru nerespectarea cordului vestimentar foarte strict pe care Republica Islamică îl impune femeilor.

Manifestaţiile, calificate drept revolte de autorităţile iraniene, sunt fără precedent în Iran prin amploarea şi natura lor după Revoluţia Islamică din 1979.

Cele două jurnaliste care au contribuit la aducerea acestui caz în atenţia publicului larg se află în detenţie tot la Evine.

Niloofar Hamedi, 30 de ani, de la publicaţia Shargh, s-a deplasat la spitalul unde Mahsa Amini se afla în comă înainte de a deceda. Ea a fost arestată pe 20 septembrie, potrivit familiei.

Elaheh Mohammadi, 35 de ani, reporteriţă la cotidianul Ham Mihan, s-a deplasat la rândul său la Saghez pentru a transmite de la funeraliile tinerei şi unde a avut loc de asemenea una dintre primele manifestaţii ale acestei ample mişcări de contestare. A fost arestată pe 29 septembrie.

Potrivit celui mai recent bilanţ al ONG-ului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, forţele de securitate au ucis începând cu 16 septembrie cel puţin 488 de persoane în timpul manifestaţiilor, dintre care 64 nu aveau nici 18 ani.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...