Autobuze supraetajate cumpărate de STB la mâna a două de la o firmă din Harghita cu 71.300 euro, vândute în Suedia cu 24.820 de euro. STB: „Prin documentaţie nu s-a solicitat preţul de achiziţiei de la producător”
Zielele acestea, Societatea de Transport București (STB) din subordinea primăriei București a achiziţionat şase autobuze supraetajete second-hand marca VOLVO pentru suma de 428.000 euro, adică 71.300 bucata.
Acestea au fost cumpărate de la o firmă din judeţul Harghita fără tradiţie în domeniul vânzărilor auto care se ocupă cu “extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, a ghipsului, a cretei și a ardeziei”- SC Trandestrade SRL. O societate deţinută, potrivit jurnalul.ro, în calitate de asociați, de persoana fizică Attila Demeny, din Lupeni, județul Harghita, și de entitatea Demeny Silver – Andezit Korlatolt Felelossegutarsasag, cu sediul în Ungaria, localitatea Vecses.
Aceleaşi modele de autobuze, cu aceeaşi culoare și aceleaşi specificaţii tehnice puteau fi cumpărate de curând direct din Suedia prin intermediul unui site de vânzări auto, pentru suma de 24.820 euro bucata, adică de aproape trei ori mai puţin decât preţul oferit de STB.
La puţin timp după ce STB a cumpărat autobuzele de la firma din Harghita, anunţurile au fost şterse.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, STB a transmis că procedura de achiziţie s-a demarat conform legislaţiei, că preţul ofertat s-a încadrat în valoarea estimată a achiziţiei şi că „prin documentaţie nu s-a solicitat preţul de achiziţie de la producător”.
Totodată, compania de transport ţine să menţioneze că „a analizat ofertele publicate de operatorii de transport vis-a-vis de posibila vânzare de autobuze double decker şi nu a identificat niciun un anunţ de vânzare în acest sens de la vreo societate din Suedia”.
Angajaţii STB au semne de întrebare. „Suntem indignați de lipsa dotărilor acestor autobuze dar și de vechimea lor. Nu ne explicam de ce nu au accesat fonduri și să le cumpere noi și de calitate. Firma care a câștigat achiziția este din Harghita și are în acționariat o firma din Ungaria care se ocupa cu vânzarea de produse din piatra. Sunt semne rezonabile de întrebare ridicate de această achiziție”, a declarat pentru G4Media sub protecţia anonimatului unul dintre angajaţii STB.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, până acum ar fi fost livrate doar trei din cele şase autobuze. Acestea sunt parcate la Autobaza STB Nordului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii