G4Media.ro

Autorii loviturii de stat din Niger, revoltați de sancţiunile impuse de Comunitatea…

sursa foto: captura video

Autorii loviturii de stat din Niger, revoltați de sancţiunile impuse de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest

Generalul Abdurahamane Tiani, preşedintele Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP), care guvernează în prezent Nigerul, a calificat sâmbătă ca fiind „ilegale şi inumane” sancţiunile impuse de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) după lovitura de stat din 26 iulie, transmite duminică EFE conform Agerpres.

Într-o intervenţie televizată către naţiune, Tiani a acuzat ECOWAS că „privează poporul nigerian de resurse financiare esenţiale, afectează economia şi micul comerţ” şi că „pregăteşte o armată de ocupaţie în complicitate cu o putere externă, străină spaţiului nostru comunitar”, într-o referire la Franţa.

Tiani a susţinut că ECOWAS „nu calculează consecinţele pe care o intervenţie militară împotriva Nigerului le-ar avea în întreaga regiune” şi „ignoră total” faptul că, datorită profesionalismului armatei Nigerului, a fost posibil ca teroriştii să fie împiedicaţi să destabilizeze regiunea.

Preşedintele CNSP a pus sub semnul întrebării legitimitatea sancţiunilor, care includ închiderea frontierelor, suspendarea tranzacţiilor financiare şi blocarea produselor alimentare şi farmaceutice.

El a amintit că aceste sancţiuni au fost adoptate „fără consultarea prealabilă a autorităţilor de tranziţie, nici a instanţelor regionale, nici a parlamentelor naţionale, cu atât mai puţin a populaţiilor surori ale ţărilor comunităţii”.

Tiani şi-a exprimat recunoştinţa faţă de „liderii vizionari” şi „populaţiile solidare” care s-au opus unei intervenţii militare şi au susţinut lovitura de stat care, potrivit lui, a răspuns „dorinţei” poporului nigerian care se simte „eliberat”.

Acest discurs a avut loc în contextul ameninţării făcute de blocul regional ECOWAS de a interveni militar în Niger pentru a restabili ordinea constituţională dacă mijloacele paşnice eşuează.

Posibila acţiune militară a divizat regiunea, unde guvernele din Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş şi Senegal au confirmat public în ultimele săptămâni disponibilitatea armatelor lor de a interveni pe teritoriul Nigerului.

La cealaltă extremă, Mali şi Burkina Faso, ţări vecine guvernate de junte militare, se opun folosirii forţei şi susţin că ar echivala cu o declaraţie de război chiar împotriva lor, în timp ce Ciad, Guineea-Conakry, Algeria şi Capul Verde au respins o intervenţie militară şi au pledat în schimb pentru dialog.

În cadrul aceluiaşi discurs, Tiani a insistat că nu are intenţia „să confişte puterea”.

„Reafirm aici că ambiţia noastră nu este să confiscăm puterea, şi (reafirm) disponibilitatea noastră la orice fel de dialog cu condiţia să ţină cont de orientările dorite de poporul nigerian, mândru şi rezistent”, a declarat Tiani, care a criticat totodată atitudinea „coercitivă” a ECOWAS, care – în opinia sa – „ignoră căutarea suveranităţii, securităţii şi a bunei guvernări exprimate în mod clar de populaţie” şi „dinamicile profunde în curs de desfăşurare în ţările subsahariene lăsate în voia sorţii de mai bine de 10 ani”.

Mii de persoane au manifestat în Niamey în sprijinul regimului militar

Câteva mii de oameni au manifestat duminică dimineaţa în centrul capitalei Niamey, în sprijinul militarilor care au preluat puterea pe 26 iulie în Niger şi care au anunţat sâmbătă o perioadă de tranziţie de maximum trei ani, relatează AFP.

Ca la fiecare demonstraţie în favoarea noului regim, multe sloganuri ostile Franţei şi ECOWAS au fost scandate sau afişate pe pancarte, au remarcat jurnaliştii AFP.

„Nu sancţiunilor”, „Jos Franţa!”, „Opriţi intervenţia militară”, se putea citi, în special, în Place de la Concertation din Niamey.

Artişti şi muzicieni au adus totodată un omagiu prin cântec militarilor aflaţi la putere, notează AFP.

ECOWAS a ameninţat că va folosi forţa dacă preşedintele legitim înlăturat de la putere, Mohamed Bazoum, nu este reinstalat în funcţie. Vineri seara, după o întâlnire a şefilor de stat major la Accra, organizaţia regională a indicat chiar că „ziua intervenţiei a fost fixată”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu știu cum este exact în dex dar cred că denonimele corecte sunt:

    pentru Niger
    un niger / o nigeră / doi nigereni / două nigerene

    și

    pentru Nigeria
    un nigerian / o nigeriană / doi nigereni / două nigerene

    Unii zic că ar fi aceeași formă dar ar fi ciudat. Țările sunt denumite diferit și de obicei se adaugă după numele țării un declin (dau am uitat cum îi spune gramatical). Nu este ceva obligatoriu de exemplu pentru Kazahstan este kazah. Uzbekistan – Uzbek etc.

  2. In poza aia apare Ciuca dat cu crema de ghete pe fata.

  3. O sa le bage Putin suzeta in gura și o sa tacă din gură.

  4. tiani are acelasi discurs ca putin, cu occidentul, cu sanctiunile, cu eliberarea …