Autorii și artiștii germani solicită reguli mai stricte pentru ChatGPT pe fondul îngrijorărilor legate de drepturile de autor
Patruzeci și două de asociații și sindicate germane care reprezintă peste 140.000 de autori și interpreți sau executanți au cerut Uniunii Europene să consolideze proiectul de norme privind inteligența artificială, în timp ce au subliniat amenințarea la adresa drepturilor lor de autor din partea ChatGPT, scrie Reuters.
Sindicatele pentru sectorul creativ Verdi și DGB și asociațiile pentru fotografi, designeri, jurnaliști și ilustratori și-au expus îngrijorările într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European.
Scrisoarea a subliniat îngrijorările tot mai mari cu privire la inteligența artificială (AI) generativă, cum ar fi ChatGPT, care poate imita oamenii și poate crea texte și imagini pe baza unor indicații.
„Utilizarea neautorizată a materialului de instruire protejat, prelucrarea netransparentă a acestuia și înlocuirea previzibilă a surselor cu rezultatele AI generative ridică probleme fundamentale de responsabilitate, răspundere și remunerare, care trebuie abordate înainte de apariția unor daune ireversibile”, se arată în scrisoarea consultată de Reuters.
„AI generativă trebuie să se afle în centrul oricărei reglementări semnificative a pieței de AI”, mai spun autorii scrisorii.
Comisia Europeană, care a propus anul trecut norme privind IA, va stabili în lunile următoare ultimele detalii cu legislatorii UE și statele membre înainte ca normele să devină legislație.
Autorii și artiștii germani solicită ca furnizorii de astfel de tehnologii să fie răspunzători pentru tot conținutul generat și difuzat de IA, în special pentru încălcarea drepturilor personale și a drepturilor de autor, dezinformare sau discriminare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank