G4Media.ro

Autoritatea britanică de reglementare audiovizuală Ofcom va revizui emisiunile canalului Russia Today…

Russia Today captură video

Autoritatea britanică de reglementare audiovizuală Ofcom va revizui emisiunile canalului Russia Today (RT) din Marea Britanie la cererea guvernului

Ministrul britanic al culturii, Nadine Dorries, a sesizat OFCOM despre RT, spunând că „se dovedește că face parte din campania globală de dezinformare a Rusiei”  în timpul crizei din Ucraina, relatează BBC.

„Este esențial ca Regatul Unit să caute să limiteze capacitatea Rusiei de a-și răspândi propaganda în țară”, a spus ea.

Ofcom a spus că „și-a intensificat deja supravegherea acoperirii” crizei de către canalele audio-vizuale din Marea Britanie.

Ministerul de externe al Rusiei a declarat că va lua măsuri de represalii împotriva jurnaliștilor britanici dacă Marea Britanie va restricționa mass-media rusă.

Canalul susținut de Kremlin, care este disponibil în milioane de locuințe din Marea Britanie, a declarat că guvernul britanic se amestecă în instituții precum Ofcom care se presupune că nu sunt sub presiune politică.

În Camera Comunelor, miercuri, liderul opoziției Laburiste Sir Keir Starmer a descris canalul RT drept „instrumentul personal de propagandă” al președintelui rus Vladimir Putin și i-a cerut lui premierului Boris Johnson să-i revizuiască licența.

„Trăim într-o democrație și trăim într-o țară care crede în libertatea de exprimare. Și cred că este important să lăsăm la latitudinea Ofcom, mai degrabă decât politicienilor de a decide ce organizații media să interzică. Asta face Rusia” a replicat premierul Johnson.

Directoarea executivă a Ofcom, Melanie Dawes, a răspuns cererii guvernului: „Recunoscând natura gravă a crizei din Ucraina, am monitorizat situația îndeaproape și am intensificat deja supravegherea acoperirii acestor evenimente de către media audio-vizuală din Marea Britanie. Accelerăm de urgență rezolvarea reclamațiilor în acest domeniu și nu vom ezita să luăm măsuri rapide acolo unde este necesar. Sunt încrezătoare că avem la dispoziție întreaga gamă de instrumente de aplicare și istoricul nostru arată că atunci când găsim un încălcarea regulilor noastre, putem și luăm măsuri.”

În 2019, Ofcom a amendat RT cu 200.000 de lire sterline pentru „o încălcare gravă” a regulilor de imparțialitate în relatările sale asupra otrăvirilor de la Salisbury în cazul fostului spion rus Serghei Skripal și a conflictului din Siria.

Canalul RT a susținut că deciziile Ofcom au fost „o ingerință disproporționată în dreptul RT la libertatea de exprimare”.

RT este văzut pe scară largă ca un purtător de cuvânt al Kremlinului și a fost scos din difuzare în Letonia și Lituania în 2020. Postul său german RT DE a fost interzis la începutul acestei luni, deoarece autoritățile de reglementare germane au declarat că nu are o licență UE.

Miercuri, redactorul-șef adjunct al RT, Anna Belkina, a declarat: „Întotdeauna este o bucurie să-i văd pe politicieni occidentali și în special britanici renunțând în cele din urmă la deghizarea lor ipocrită în favoarea interferenței deschise în instituțiile pe care le-au pretins ca fiind total independente și complet lipsite de presiunea politică și interferență”.

RT spune că este o operațiune „autonomă” finanțată de Federația Rusă. Este disponibil în Marea Britanie prin Freeview și servicii de abonament și, de asemenea, difuzează în peste 100 de țări.

Printre prezentatorii săi se numără fostul lider al Partidului Naționalist Scoțian (SNP) Alex Salmond. Miercuri, succesoarea sa în funcție, șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, a spus că este „îngrozită” de faptul că predecesorul ei încă găzduiește un talk show pe canalul RT.

Relațiile cu mass-media au fost o sursă de tensiune între Rusia și țările occidentale în ultimele luni. În august anul trecut, corespondenta BBC Sarah Rainsford a fost forțată să părăsească Rusia când viza nu i-a fost reînnoită, autoritățile de la Moscova afirmând că jurnaliștilor ruși li s-au refuzat vize în Regatul Unit.

În decembrie, autoritățile din Germania au declarat că filiala de limbă germană a RT nu poate funcționa în țară, deoarece nu avea licența corespunzătoare. Aceasta a determinat Rusia să închidă biroul din Moscova al canalului Deutsche Welle.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vedeti ca cenzura nu lucreaza numai in comunism.