G4Media.ro

Autoritatea Electorală: Organizarea la timp a alegerilor locale a devenit o misiune…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Autoritatea Electorală: Organizarea la timp a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă. Incertitudinea planează și asupra datei alegerilor parlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă avertizează, într-o scrisoare transmisă atât președintelui României, Klaus Iohannis, cât și premierului Ludovic Orban, dar și președinților celor două camere ale Parlamentului, și obținută de G4Media.ro, că, în contextul epidemiei de COVID-19, „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”.

„Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arată în scrisoarea trimisă de AEP.

În plus, 1 aprilie ar reprezenta startul perioadei de înscriere on-line în Registrul electoral al alegătorilor cu domiciului sau reședința în străinătate, care doresc să voteze în străinătate sau prin corespondență la alegerile parlamentare.

AEP dă exemplul mai multor state care au decis amânarea unor scrutinuri:

  • Austria și Marea Britanie – alegerile locale
  • Canada – alegerile provinciale și municipale, alegerile parțiale și referendumul local
  • Franța – turul doi al alegerilor locale
  • Cehia – alegerile parlamentare parțiale
  • India – alegerile pentru Consiliul Statelor
  • Spania – alegerile regionale în Galicia și Țara Bascilor
  • Elveția – votul popular federal și mai multe alegeri municipal
  • 13 de state americane – alegerile locale, alegerile primare prezidențiale și alte tipuri de scrutine.

Și acestea nu sunt singurele exemple. Și vecinii sârbi au amânat, din cauza coronavirusului, alegerile parlamentare, regionale şi locale, programate să aibă loc la 26 aprilie.

Totodată, atrage atenția AEP, statele care îți mențin decizia a organiza alegerile la datele stabilite iau măsuri pentru a limita contactele fizice pentru a asigura sănătatea publică.

”Indiferent de varianta aleasă, amânarea alegerilor sau organizarea acestora la datele stabilite, se impune modificarea legislației primare, prin instituirea unor proceduri alternative la operațiunile electorale ce presupun interacțiunea fizică a alegătorilor, candidaților și oficialilor electorali, precum colectarea semnăturilor de susținere, înregistrarea candidaturilor, finanțarea campaniei electorale, desfășurarea campaniei electorale și înregistrarea contestațiilor, organizarea votării propriu-zise, numărarea voturilor, centralizarea rezultatelor, controlul finanțării campaniei electorale și rambursarea cheltuielilor electorale”, mai scrie în documentul citat.

Potrivit Autorității Electorale, „implementarea soluțiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implică o durată de timp minimă ce variază între 3 și 6 luni, înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise”.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, le-a trimis șefului statului, premierului și președinților celor două camere ale Parlamentului, și un proiect de lege pentru cazul în care se va depăși termenul de 13 aprilie pentru stabilirea datei alegerilor locale. Asta deoarece acest lucru ar duce la prelungirea mandatelor în curs ale primarilor, președinților de Consilii Județe și membrilor Consiliilor Locale și Județene, lucru care trebuie făcut prin lege.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege întocmit de Autoritatea Electorală, mandatul primarului și cel al președintelui de Consiliu Județean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de CJ, nou-ales.

Alegerile pentru noul primar, respectiv șef de CJ, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgență, după caz”. Același lucru este valabil și pentru alegerile pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.

Potrivit aceluiași proiect de lege, mandatele consilierilor locali și județeni sunt și ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până când noile consilii sunt legal constituite.

Întrebat pe 15 martie despre eventualitatea amânării alegerilor, premierul Ludovic Orban a declarat că este prematur să avem astfel de discuții acum.

„Față de data inițială pe care o consideram potrivită – 14 iunie – la consultarea cu partidele am convenit de principiu asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem evoluțiile și să luăm o altă decizie, tot cu consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu. Deocamadă este prematur să avem discuții, e greu de anticipat care va fi evoluția răspândirii, dacă e virus sezonier, când va fi atins un vârf, când va fi manifestată o descreștere. În funcție de evoluții vom lua deciziile potrivite”, declara acesta în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

Între timp, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus a sărit de o mie, iar numărul decesele ajunsese aseară la 23.

În ultimele zile, mai mulți liderii politici au avansat ideea amânării alegerilor locale.

Dan Barna, președințele USR, declara pe 20 martie, la RFI: ”am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijorați cum își protejează bunicii sau copiii de această pandemie”.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara în urmă cu circa o săptămână că „este o opțiune amânarea alegerilor locale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. De ce nu putem vota online?
    De ce nu aplicam votul cu 300 de `halesi`?
    Acum e momentul, pana nu explodeaza mamaliga, zic si eu….

  2. Ar fi culmea ca din cauza unei nenorociri naturale (pandemia de Coronavirus) sa se prelungeasca in Romania o nenorocire politica (epidemia parlamentarade PSD-ALDE) izbucnita in 11 decembrie 2016 cu prilejul alegerilor parlamentare !

    PS. Anticorpii USR 2016 au fost descoperiti, au fost testati, acum trebuie doar sa fie produsi la scara mare iar asta se va intampla in noiembrie (sper) 2020 ! 🙂

    • Trebuie luate toate demersurile că alegerile sa fie online sau prin corespondență. Din ce se pare virusul trăiește doar 2 zile pe hârtie. Scrisorile pot fi băgate in carantina in mediu uscat.

  3. Sicaaaa adio alegeri,pana la anul PNL scade sub 20%..

  4. Din pacate – regulile nu se pot schimba cu 6 luni inainte, CCRul a hotarat.

    asa ca amanarea e IMPOSIBILA.

    Poate votul online. Daca nu, distanta de +1m intre votanti, voteaza cine poate.

    • Ar mai fi si varianta ca inlocuitorii alesilor sa fie numiti prin ordonante militare, pe o perioada de 30 zile, cu prelungiri.
      Sa speram ca pe criterii de competenta in lupta cu coronavirusul.
      Asta doar pana la organizarea alegerilor in conditii mai bune….

      Nu cred ca trebuie proiect de lege pentru asta, dar daca trebuie, atunci sa trimita AEP-ul si un proiect de lege in acest sens.

  5. AEP are acum timp suficient sa rezolve impreuna cu Primarii NUMARUL Alegatorilor din Romania: e INADMISIBIL ca Romania sa continue cu aproape 19 Milioane de alegatori la parlamentare si la locale, cand Luna de Luna de 30 de ANI acelasi INS ne anunta OFICIAL ca Populatia Romaniei SCADE dramatic, Numarul Deceslor e mai MARE decat Numarul Nou-Nascutilor!
    Cum naiba sa avem aproape 19 Milioane de Votanti cand la alegerile din 1990 Numarul alegatorilor a fost de putin peste 17 Milioane Votanti:
    „Alegerile legislative din România s-au desfășurat pe 20 mai 1990. Din numărul total de 17.200.722 alegători s-au prezentat la vot 14.826.616 (86,19%).
    Alegerile legislative din 1990 s-au desfășurat simultan cu cele prezidențiale.”

    Apoi in TOTI anii urmatori a crescut vertiginos Numarul de alegatori, desi Luna de Luna acelasi INS anunta Scaderea Dramatica a Numarului de Copii in Romania, in plus la alegerile locale NU voteaza Diaspora asa ca Numarul la Locale in orase si comune trebuie sa fie MULT Cum a crescut din PIX numarul alegatorilor dupa 1990: Primarii au Responsabilitatea Evidentei Numarului de votanti, ei UMFLA din PIX numarul votantilor din Registrul Electoral, vezi Siteul AEP:
    „Registrul electoral a fost creat în scopul asigurării unui proces electoral corect și transparent. Stabilirea Numărului alegătorilor, evidența și arondarea acestora pe secțiile de votare sunt activități de o importanță deosebită în procesul electoral.
    În România, toate aceste activități sunt de COMPETENTA Primarilor.
    CE ESTE REGISTRUL ELECTORAL?
    Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
    Registrul este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot.
    Primarii au RESPONSABILITATEA de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea Datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale. Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.”
    https://www.roaep.ro/prezentare/servicii/registrul-electoral-2/

    De ce umfla cifrele?!
    Simplu: cu cat mai multi Votanti pe hartie, cu atat mai MULTI parlamentari, Primari, Consilieri judeteni si locali… in plus conteaza la Cifrele comunicate catre UE, adica la alocarea diferitelor Fonduri!
    http://stiri.tvr.ro/prezenta-la-vot-a-romanilor-la-parlamentarele-din-ultimii-27-de-ani_812404.html#view

  6. Sigur ca e situație de urgenta.
    Doar prelungirea mandatului de Primar, Viceprimar si sef Consiliu.
    Are vreun rost prelungirea mandatelor consilierilor?
    Nici nu fac nimic si încasează bani luna de luna Degeaba.
    Degeaba.
    Ce plus de valoare aduc societatii cei peste 35000 de alesi locali in functia de consilier.
    Iau leafa luna de luna.
    Degeaba.
    Sume de la 3000 la 8000 Lei.
    Nu am vazut unul care sa renunte , sa solidarizeze cu ” boborul”.
    Asta trebuie spus: fara consilieri locali.
    Nu sunt necesari.
    Vedem la anul la vot!

  7. am pierdut timp de pomana cu prostia alegerilor anticipate

    golaneala a inceput cu europarlamentare, aici toate partidele au pus botul…o mizerie generala a cuprins clasa politica…care s-a extins pe cetatenii care s-au dus la vot..

    apoi alta golaneala cu referendumul…..punctul 1 incalca drepturile cetateanului punctul 2 de se facea lege pe el nu ar mai fi putut da guvernul Orban nici o ordonanta pentru modificarea pedepselor din codul penal pentru ca asta a prevazut referendumul: interzicerea ca guvernul sa mai dea ordonante de urgenta pe justitie!

    si lumea pe-aici, intr-o frenezie si prostie au aplaudat referendumul!

    alegerile anticipate au fost produsul unei creatii pur golanesti…brusc peste noapte un guvern si ala cum era, vai de mama lui, nu a mai avut sustinere parlamentara….

    asa se intampla cand ai parlamentari cu stele pe umar si dubla subordonare….se da ordin pe unitate…aia care au dat ordinul au vreo responsabilitate in haosul actual?

    si asa se facea ca se incalca articolul 63/1 din Constitutie care precizeaza ca un mandat este de 4 ani…dar pentru talibenii mioritici, produsul nazismului si al comunismului, nu exista Constitutie…ce este aia Constitutie?

    si apoi se incalca un alt principiu constitutional acela care prevede ca guvernul sa fie produsul parlamentului…

    prin alegerile anticipate, parlamentul devine produsul guvernului, ca doar de aia s-ar fi declansat ele…exact ca in perioada interbelica

    si asta pentru domnul Presedinte a vrut guvernul meu, domnul PM a vrut Parlamentul lui ..ca la final sa vedem cum domnul Presedinte si-a dorit parlamentul lui ….ceva similar cu Venezuela…

    autoritarisme ascunse sub cearsaful democratiei….

    alegerile anticipate ar fi consumat bruma de energie si vointa nationala pe comisii, hartii, stampile, urne…tablete noi nefiind in stare sa asiguram manusi in spitale…

    noroc cu doamna Renate Weber si cu aia de la CCR carora pe-acilea niste talibani mioritici le-au cerut moartea…

    fostul presedinte Basescu a spus-o cu subiect si predicat pe B1 TV: avem o intarziere in aplicarea masurilor de o luna…cine stie cate vieti nu s-ar fi putut salva daca nu ar fie existat aceasta intarziere care nu se poate recupera…!

    dar cu nazismul si comunismul nu ai cum sa te lupti, chestia este genetica..

    cand citesc ce posteaza unii pe-acilea ma intreb daca au lumina trasa la toate etajele ..

  8. Votul online

  9. !lili

    si cu petitia-on line prin care pe 1 decembrie 2018 solicitati federalizarea tarii cum ramane?

    a fost scrisa inainte de actul sexual sau dupa?

  10. Buna seara!”Supărat, supărat sunt Doamne,iară!!!”Am vrut an-ti-ci-pa-te și…am A-ma-na-te!!!!Cum le aranjează Dumnezeu pe toate!…..Nu te e-ner-va,nu te e-ner-va!!!!!