G4Media.ro

Autoritatea Electorală Permanentă a implementat o aplicaţie informatică pilot care urmărește operațiunile…

Sursa: Biroul Electoral Central

Autoritatea Electorală Permanentă a implementat o aplicaţie informatică pilot care urmărește operațiunile legate de finanțarea partidelor și campaniilor electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că a implementat o aplicaţia informatică pilot: Registrul fiscal al partidelor politice. Această aplicație urmăreşte informatizarea operaţiunilor legate de finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, transparentizarea acestora, prin expunerea datelor legate atât de activităţile instituţiei, cât şi de activităţile partidelor politice, îmbunătăţirea fluxurilor de lucru, a comunicării între actorii implicaţi, precum şi o mai bună gestionare a resurselor.

Dezvoltată de specialiştii Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional, cu sprijinul Direcţiei prevenţie, monitorizare şi îndrumare din cadrul Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din cadrul AEP, aplicația va asigura transferul bidirecţional de date între Autoritatea Electorală Permanentă, pe de o parte, şi formaţiunile politice, pe de altă parte, cu precizarea că orice persoană interesată are posibilitatea de a vizualiza online aceste date – se precizează în comunicaul transmis de AEP.

Dezvoltarea acestei aplicații va aduce o economie la bugetul de stat de două milioane de euro, transmit reprezentanții AEP.

Implementarea aplicaţiei informatice Registrul fiscal al partidelor politice reprezintă o măsură pentru asigurarea îndeplinirii laturii preventive, menite să responsabilizeze formaţiunile politice cu privire la obligaţiile legale care le revin, cât şi pentru identificarea şi sancţionarea faptelor contravenţionale. În acest sens, prin înfiinţarea Direcţiei prevenţie, îndrumare şi monitorizare, AEP îşi concentrează eforturile pe desfăşurarea unor acţiuni concrete de prevenţie în domeniul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, demonstrând astfel angajamentul său pentru transparenţă şi responsabilitate.

Aplicaţia Registrul fiscal al partidelor politice conţine trei module: modulul 1, în care sunt înregistrate sediile filialelor judeţene şi sediile centrale, persoanele responsabile cu administrarea fondurilor şi persoanele îndreptăţite să reprezinte partidul la nivel central şi judeţean, conform art. 60 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, precum şi orice modificare a datelor menţionate, care vor fi înregistrate în cel mult 45 de zile de la data producerii acestora, conform alin. (3) din cadrul aceluiaşi articol; modulul 2, în care persoanele desemnate de către formaţiunile politice vor încărca lunar veniturile şi cheltuielile partidelor politice şi anual Raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor; modulul 3, în care vor fi încărcate de către persoanele desemnate situaţiile financiare anuale, în cel mult 15 zile după înregistrarea la organul fiscal competent.

AEP arată că, în prezent, se fac demersuri pentru ca modul 2 al aplicaţiei-pilot să fie disponibil online pe site-ul https://finantarepartide.ro, care poate fi utilizat de către reprezentanţii formaţiunilor politice în vederea transmiterii/încărcării electronice a rapoartelor detaliate de venituri şi cheltuieli realizate în anul precedent.

„Implementarea aplicaţiei informatice Registrul fiscal al partidelor politice aduce beneficii tuturor actorilor implicaţi, prin automatizarea unei activităţi care este în prezent mare consumatoare de resurse umane, timp, resurse financiare şi materiale. De asemenea, prin introducerea/încărcarea datelor în timp real de către reprezentanţii desemnaţi ai formaţiunilor politice, pe lângă reducerea consumului de resurse, se previne şi încălcarea termenelor de depunere stabilite de lege, în sensul că în prezent transmiterea/primirea documentelor atât în format electronic, cât şi în format letric, urmează un circuit anevoios”, se arată în comunicatul instituției.

AEP menţionează că intenţionează să extindă utilizarea online a tuturor modulelor aplicaţiei Registrul fiscal al partidelor politice începând cu data de 1 ianuarie 2021.

 

Sursa Foto: Biroul Electoral Central

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pariez ca PSD va propune IMEDIAT o LEGE care va ANULA asa ceva!
    Uite de ce: PSD nu vrea ca modul in care au Cheltuit BANII pe care PSD i-a primit ca SUBVENTIE de la AEP(adica de la Bugetul de Stat!), An de AN, sa fie facut public!

    6 Mai 2020: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat Procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit BANII din Subvenții.
    Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a Câștigat DEFINITIV Procesul cu PSD, în Dosarul deschis după ce Partidul a REFUZAT să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, Situația detaliată a Cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din Subvenții de la stat, relatează Mediafax.
    Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut Decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
    „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în Instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul PUBLIC al acestor Informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea ACCES la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001”, arată sursa menționată.
    Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a Cheltuit BANII din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

    A trecut peste 1 Luna, PSD nici gand sa respecte Decizia DEFINITIVA a Instantei!

  2. In Romania nimic nu e gratuit pentru „orice persoană interesată”, functionarul si seful aceluia nu pot fi obligati decat de un judecator sa isi indeplineasca atributiile din fisa postului. Si chiar si atunci mai a cale lunga pana „incapatanatul” va accepta ceea ce e normal.
    Noi avem nevoie de o Asociatie ale Pacalitilor (ca -nu- avem o tara normala). Politicieni tot timpul arunca vina pe noi ca nu votam cu cine trebuie cand de fapt functionarii publici nu pot fi constransi sa faca ce trebuie.