G4Media.ro

Autoritatea europeană în domeniul alimentar: Viermele de făină este sigur pentru consumul…

Sursa foto: Pixabay

Autoritatea europeană în domeniul alimentar: Viermele de făină este sigur pentru consumul uman/ EFSA are în analiză alte 14 solicitări pentru insecte, de la greieri la lăcuste

Insectele au mai făcut un pas spre farfuriile europenilor, după ce miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare, cât şi ca aditiv pudră, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Opinia exprimată miercuri de EFSA este doar primul pas în procesul la finalul căreia autorităţile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

Chiar şi aşa, decizia EFSA va impulsiona afacerile care au drept obiect creşterea de insecte, care potrivit firmei de cercetare Arcluster vor creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global până în 2025. Insectele devin o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai mic asupra mediului şi valorii nutriţionale ridicate, atrăgând finanţare din partea fondurilor de investiţii şi atenţia unor giganţi din industria alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA.

„Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională”, a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

Aceasta este prima evaluare a EFSA cu privire la riscul insectelor ca nou produs alimentar, în condiţiile în care Autoritatea mai are alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste. Aprobarea emisă pentru viermele de făină oferă oportunităţi de marketing, susţine Andrea Germini, şef de echipă la EFSA.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile.

Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Câteva state membre UE, inclusiv Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume, însă mulţi consumatori din Europa vor trebui să depăşească, ceea ce Niccolo Manzoni, director la firma franceză Five Seasons Ventures, numeşte „ick factor” (senzaţie de repulsie n.r.).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Îmi aduc aminte că atunci când eram mic, mâncam cireșe cu viermi, și n-am pățit nimic

    • ehheehee, cand postam ca o sa haliti insecte sigur imi dadeati placute de surf

      iaca asa o sa deveniti ceea ce mancati: njste termite umane care se vor supune reginei

      noi astia care mancam carne o sa trecem pe vegetale

    • Să înțelegem că tu o să devii un castravete?

  2. Nu, multumesc!
    Pofta buna!

  3. viermele se dezvoltă doar într-un mediu bio 🙂 …din păcate, acesta transmite încredere :)….consumatorului de fructe / cereale 🙂 însă, când o să consumăm făină ??? 🙂 cine verifică ,,făina,, din magazine ??? 🙂

  4. Pe când un studiu despre gândacii de bucătărie ?
    Pentru cei care au crescătorie acasă ar fi o bună oportunitate de business

  5. O să rămân la mămăligă cu brânză, cartofi cu grătar și fasole cu ciolan.

  6. Faina proteica din insecte este mai putin poluanta, deci mai sustenabila, decat carnea sau proteina din carne.
    Radeti voi… cand se va scumpi carnea de 20 de ori (din cauze de mediu inconjurator) o sa vedeti ce gustos este burgerul din proteina din insecte.

  7. Bun venit in noua realitate.
    Multumim covid, greta thunberg, soros, etc. Carnea de porc te omoara

  8. Ar trebui dati afara eurocratii astia. Credibilitatea UE este zero in acest moment. Limitele UE au fost atinse.

    • Dati afară?
      Puțin spus. Cred ca a venit vremea dezinfectarii generale.

  9. Si Nero canta la harpa in timp ce Roma ardea. Adevarul este ca UE nu mai are ce sa faca si canta impreuna cu greierii.

  10. Dar aceste insecte au si ele nevoie de hrana la randul lor. Este doar o veriga in lantul de producere a mancarii. De c enu as mainca mai degraba paine decat sa dau la insecte faina?
    Proteine putem lua si din nuci, sau alte plante ce pot fi controlate in privinta provenientei si a modului de cultivare.
    Sa vedeti distractie cand acele insecte vor scapa din greseala din hala de productie. :)) Cum ar fi sa te trezesti peste noapte cu un stol de lacuste scapate din hala vecinului , ce calamiteaza toata productia ta de grau pe care urma o sa o dai drept hrana viemilor tai de faina?

    • viemele se hraneste cu celuloza, inclusiv poliesteren si a fost folosit ca hrana de f mult vreme inclusiv Europa. In Asia este folosit curent ca hrana iar in Mexic cu tequila. Cresterea bovinelor in regim industrial este vazuta ca un factor major de poluare si distrugere a mediului inconjurator inclusiv producerea de metan (37% din lume) si cu 2% incalzire globala si efect de sera

  11. Gripa aviara am avut, gripa porcina la fel, cand urmeaza gripa insectelor?!!! Probabil, cand o multinationala, care produce viermi intr-o tara, isi va simti amenintata afacerea de viermii din alta tara… 😁