G4Media.ro

A fost elaborată documentația necesară emiterii acordului de extragere a ursului care…

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna

A fost elaborată documentația necesară emiterii acordului de extragere a ursului care a cauzat decesul unui tânăr, anunță Tanczos Barna

Jandarmeria, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu Harghita au elaborat documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a ursului care a cauzat decesul unei persoane în vârstă de 26 de ani pe raza judeţului Harghita, a anunţat sâmbătă ministrul Mediului, Barna Tanczos, citat de Agerpres.

Atacul ursului a avut loc vineri seara, în zona fondului forestier arondat judeţelor Suceava – Harghita – Mureş, pe raza judeţului Harghita.

„Noi victime ale urşilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a judeţelor Suceava şi Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai aşteptăm ca autorităţile abilitate să finalizeze investigaţiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România”, a scris pe Facebook ministrul Mediului.

Acesta a precizat că Ministerul Mediului va continua să facă toţi paşii necesari pentru a soluţiona problema urşilor în România.

„Am pregătit cadrul legal pentru intervenţia imediată în intravilanul localităţilor şi vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranţa cetăţenilor cât şi protejarea speciei. Transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate şi cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de vieţile oamenilor. Trebuie să fim raţionali şi să aplicăm măsuri prin care să reducem la minimum riscul producerii unor asemenea evenimente în viitor”, a încheiat Tanczos.

Trei bărbaţi din Mureş care lucrau la o stână din judeţul Harghita au încercat vineri seara să alunge un urs după ce animalul atacase o bovină. Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 45 de ani, a fost rănit de urs. El a fost transportat la o unitate medicală din judeţul Suceava pentru îngrijiri, ulterior redirecţionat la Iaşi. Un tânăr în vârstă de 26 de ani a reuşit să fugă, însă cadavrul acestuia a fost găsit în cursul dimineţii după ce a fost căutat în fondul forestier de echipe comune de jandarmi montani şi poliţişti. Cel de-al treilea bărbat este cel care a sunat la 112.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

Documentul precizează că sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

De asemenea, intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului, de echipa de intervenţie, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenţie este formată din: primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs; personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanenţă cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul; medicul veterinar.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii: dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului; dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol; dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol; în cazul în care exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă; dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată şi nu sunt identificate alte soluţii; dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.

Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere.

sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Sa vina printul, ca e de treaba.

    • Hungurii asta ne demonstrează in fiecare zi că sunt un popor migrator care nu poate fi civilizat.
      Ei fac ce făceau și strămoșii lor veniți din stepele mongole. Distrug pădurile, ucid animalele, asupresc populațiile autohtone.
      Asta e înscris in ADN-ul lor si nu se pot schimba .

    • ISI PUNE CINEVA INTREBAREA CA TREBUIE SA EXISTE O ACTIUNEA UMANA CARE A DETERMINAT COMPORTAMENTUL URSILOR DE CAND A VENIT ACEST INDIVID SA-SI PROMOVEZE AGENDA ?
      A LUI SI A CELOR CA RE VOR MODIFICAREA LEGILOR SA POATA SA CASTIGE CAT MAI MULT DIN AFACERILE CU VANATOAREA ?

  2. Si cum identifica ursul care a facut probleme? Sau omoara toti ursii din zona, in special trofeele, ca sa fie siguri? 😉

    • Teoretic cu o camera de filmat cu senzori, pozitionata langa hoitul bovinei. Practic, trebuie sa avem incredere in ei, ceea ce e de evitat

  3. Deci cum facem? Așteptăm întâi să moară un om și abia după aceea reacționăm?

    • Da. Nu stiati? Stiam de mult asta. Le-am spus si lor, dar o tin pe-a lor. Asta e strategia, astepti s-o pateasca cineva si apoi scrii documente.

    • In acest caz, atat ursul, cat si omul vor muri degeaba. Ursul va fi ucis, din cauza deciziilor halucinante luate de 3 ciobani, care au crezut ca il sperie de langa prada cu batele.

  4. Da? Si ce rezolvati cu asta? Razbunarea omului? Cunoasteti situatii in care acelasi urs ataca de mai multe ori? Mai bine le-ati fi trimis niste garduri electrice si niste spray-uri de ursi.

    • Pe cine salvati voi acolo? Va faceti ca lucrati?

    • Gardurile electrice și spray-urile sunt complet ineficiente. Diminuarea populației de urși este soluția.

    • De unde stii? De unde stiu? Au incercat? Sau repeti ce zice si ministrul?

    • Si era bata mai buna, sau cum?

    • De unde stiti voi asa multe? Ati incercat macar? Sau nici nu ati incercat pentru ca voi stiti deja?

    • Bai da daca tot ati facut voi studii de ce lasati produsele pe piata? Pentru fraieri? Pentru prxosti? Sau cum?

    • Mi se pare incredibil ce provoaca aceasta problema cu suprapopularea ursilor (care nu se vrea rezolvata). Au iesit toti epilepticii la break-dance…

  5. Autoritatile romane sunt criminale din tata-n tata.

  6. Sa va luati o penseta mare ca sa-l extrageti!
    Ce oameni simtitori, imi da o lacrima, simt.

  7. Ursul asta atacase o vaca.Asta e pretul platit pentru ca stai pe teritoriul lui.De sute de ani ursii ataca stanele din munti cu mai mult sau mai putin suces.Ciobanii l-au atacat cu batele sa scoata vaca.Cand sari cu bata la un urs de 500kg nu stiu la ce te poti astepta.Ii propun domnului ministru sa se puna cu bata pe orice urs din padure,sa vedem rezultatul.Animalul a actionat in padure in mediul lui,nu la mall vitan.

    • Pâi atunci hai să plecăm din România, să-i lăsăm pe urși aici, că e teritoriul lor… sau să ne lăsăm omorâți de urși, că e teritoriul lor.

  8. Ciobanii si copiii lor se trezesc la 4 dimineata sa mulga vitele si oile la strunga pentru a asigura cota de branza si returna animalele proprietarilor, mananca carne doar duminica iar rahatii astia de romani spurcati apara tot hotii si pradatorii.

  9. In mare cam ăsta e mandatul acestui minunat ministru. A rezolvat cu Urșii in cel mai simplist și bănos mod. Imediat vine 2024 iar problemele de mediu vor fi aceleași: construcții alandala in mijlocul pădurii, poluarea masivă a pădurilor, mizeria și gropile de gunoi neconforme, asta cu tăierile ilegale va fi o problema până când pădurile vor dispărea cu totul. Doar miniștrii de toată isprava: pană, Alexe, acum nenea asta Țanțoș.

  10. Barna urmeaza sa intalneasca un tembel un urs in padure si sa incerce sa il alunge cu un bat, sa si-o ia pa carca si sa identificati voi cei 5-10 ursi din zona si sa faceti o extragere cu folos pentru buzunarele voastre de paduch1 si toti postaci cu drepturile omului in mu13 parca zbierati ca va omoara copii prin sate nu ciobanii t3mb3l1 cu bate prin creierii muntilor.
    De aia ati tipat ca din gura de sarpe si j3gul de Barna cu prietenii vanatori au extin un pic arealul la nivelul intregi tari. Unde e vazut un urs pac pac!
    Ce o sa ii faceti ii impuscati si in gradinile zoologice sau in sanctuar la Zarnesti 1mb3c1l1l0r!

  11. Situatia este identica cu ce s-a intamplat cu fermierii din Elvetia, Austria si Germania. Ursii veneau si lua oile, vacile din ograda fara jena. S-a luat decizia eradicarii speciei si s-a facut liniste. Toate exemplarele trebuie marcate cu chip-uri, sterilizate, controlate miscarile si nu vor mai fi probleme. 1000 de ursi ar fi suficient si ar avea un teritoriu suficient de mare. In cazul aceasta recent ursul a dus vaca in padure si a fost deranjat de la masa. A actionat instintiv pe unul l-a lovit de l-a julit si pe altul l-a alergat si l-a prins sfasiindu-l. Avem o problema evidenta cu acesti ursi scapati de sub control si trebuie actionat imediat. Cine nu vede problema inseamna ca este lichea si nu pune pret pe viata omului. Deja animalul face legea si asta nu este bine deloc. Si mai lasati sabloanele legate ca i-am incalcat habitatul, ca i-am luat mancare. S-au inmultit in nestire, relocati in aceleasi locuri, nu s-a mentinut o populatie controlata.

    • @Lica Samadau – Comentariu de bun simt.
      As spune ca intalnirea cu orice urs din salbaticie se poate solda cu o victima. Doar reducerea numarului ar fi solutia, nu extragerea dupa ce omoara. Restul este teorie si ideologie.

    • Te prefaci mort si poate scapi.

  12. Impuscarea animalelor nu are nimic a face cu un popor evoluat, civilizat. Tanczos si prietenii pot merge cu succes in Evul Mediu…ar fi frumos sa se extraga din secolul asta.

  13. Ati terminat cu documentatia pentru asta? Sau mai aveti, nu de alta, dar mai aveti de facut una pentru ursoaica cu pui din Jepii Mari.

  14. A mai murit astazi un barbat in jud. Mures atacat de urs.D-zeu sa-l ierte si pe noi nepasatorii si egoistii din spatele tastaurii, marii lasii ai vremurilor!

  15. „A fost elaborată documentația necesară emiterii acordului de extragere….” asta spune tot. Limbajul asta de lemn.