Autoritățile chineze au aprobat transferarea în România a profesorului român condamnat la 8 ani de închisoare în China
Autoritățile chineze au aprobat, joi, transferarea în România a profesorului român Marius Balo condamnat la 8 ani de închisoare în China, anunță Ministerul Justiției.
La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia.
În urma acestei decizii, Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius BALO, în cel mai scurt timp, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Cetățeanul român Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani pentru o infracțiune de fraudă contractuală.
Pe 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni, potrivit avocaților săi.
Profesorul român a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare şi a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.
Europa Liberă scria în vara anului trecut că Marius Balo a fost arestat în China încă din 2014 și condamnat după doi ani de arest preventiv, pentru că ar fi primit 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori.
Avocatul clujean Eugen Iordăchescu, care a preluat reprezentarea juridică a lui Balo, a declarat atunci pentru Europa Liberă că “el acolo a fost complice la o fraudă destul de mare, a primit cei 80 de dolari, dar frauda a fost de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 euro – n.r.). I s-a imputat că a ajutat, pentru cei 80 de dolari, pe cei care au făcut fraudele, cetățeni chinezi, în mod conștient că aceștia vor sustrage importante sume de bani”.
Casa de avocatură clujeană care i-a preluat cazul a criticat neimplicarea autorităților române în “a-i oferi asistență românului, încarcerat în condiții vecine cu tortura, într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai”, potrivit sursei citate.
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu