Autorităţile chineze din Shanghai controlează costumarea de Halloween pentru a contracara forme mascate de protest
Interdicţia costumării de Halloween pare să fie strategia pe care autorităţile din Shanghai au adoptat-o anul acesta cu ocazia acestei sărbători pentru a preveni ca utilizarea unor costume să devină din nou o expresie a protestului sau a satirei politice, aşa cum s-a întâmplat în 2023, transmite joi EFE, transmite Agerpres.
La primul Halloween fără restricţii anti-COVID din Shanghai, cel mai mare oraş din China, tinerii oraşului şi-au făcut din costumele purtate un semn al nemulţumirii, ceea ce a scos în evidenţă din nou tensiunea subterană existentă în această categorie a populaţiei, afectată de încetinirea economică şi o piaţă a muncii incapabilă să absoarbă milioane de absolvenţi de facultate în fiecare an, cu cifre record ale şomajului în rândul tinerilor.
Merită amintit, notează EFE, că la sfârşitul anului 2022, la Shanghai au avut loc unele dintre cele mai provocatoare proteste împotriva politicii „zero COVID”. Atunci au fost chiar şi persoane care au strigat „Jos (preşedintele chinez) Xi Jinping”, un lucru practic de neconceput în China.
Anul trecut, în contextul unui mediu social mult mai puţin tensionat, Halloween-ul a constituit o nouă supapă de evacuare a nemulţumirilor din societate, ceva mai subtilă.
La Halloween-ul din 2023 au fost persoane care s-au îmbrăcat în camere video de supraveghere, o trimitere la supravegherea omniprezentă la fiecare colţ în China, dar şi în Winnie the Pooh, personaj care, deşi nu este interzis în China, este evitat pentru că are legătură cu criticile voalate la adresa preşedintelui ţării, comparat cu celebrul personaj de desene animate. Au existat, de asemenea, critici referitoare la perspectivele de angajare ale tinerilor care afişau pancarte pe care scria „absolvent în ştiinţe umaniste” şi aveau un castron pentru cerşit.
Au fost şi persoane care au mers mai departe: o femeie s-a acoperit cu coli albe de hârtie, semnul protestelor din 2022. Alţii s-au îmbrăcat ca temuţii „dabai”, voluntarii îmbrăcaţi în costume albe care se ocupau de aplicarea liniilor directoare oficiale în timpul îndelungatei izolări a oraşului sau de cabinele în care trebuiau depuse zilnic testele PCR.
Anul acesta, autorităţile au dorit să evite repetarea situaţiei. Strada Julu, o zonă unde se află un complex de cluburi de noapte popular numit Found 158, era plină miercuri cu panouri galbene, cu o prezenţă puternică a poliţiei, extinsă şi pe străzile mici din jur.
„În ceilalţi ani ai putea să te îmbraci cum doreai, dar nu anul acesta. Poţi intra deghizat, dar într-un mod simplu. La intrare va fi poliţie”, a explicat, pentru EFE, un angajat al unuia din magazinele din zonă.
Nu a existat niciun anunţ oficial care să interzică petrecerile sau costumele de Halloween. De altfel, în cafenelele din centrul oraşului sau în centrele comerciale de la periferie au fost agăţate în mod normal, ca în fiecare an, decoraţiuni cu dovleci şi fantome. Şi în locuri autorizate, precum parcul Disneyland, sărbătorile continuă. Însă numeroase mărturii vorbesc despre raiduri la petrecerile costumate şi alte intervenţii ale poliţiei în ultimele zile.
Julian, un spaniol care locuieşte în Shanghai, a declarat pentru EFE că sâmbătă, la o petrecere într-un loc din centrul oraşului, poliţia a sosit şi a închis locul: „Erau dube, maşini, vreo 15 sau 16 poliţişti. Au apărut şi au oprit muzica. Nu ştiu dacă au lua pe cineva în arest, dar au anulat petrecerea”.
Clipurile video care circulă pe reţelele de socializare arată o tânără costumată făcând cu mâna înainte de a intra într-o dubă de poliţie, sau o franţuzoaică ce îl întreabă pe agentul care o duce la secţie de ce a fost reţinută. „Nu există niciun motiv”, răspunde el. Nu se ştie dacă aceste persoane au fost reţinute sau pur şi simplu luate din „punctele fierbinţi”, care sunt monitorizate de autorităţi.
La sfârşitul săptămânii trecute, după ce au fost expulzaţi din cluburi de noapte sau de pe anumite străzi, mulţi tineri au optat, ca refugiu, pentru parcul central Zhongshan, unul dintre cele mai cunoscute din metropolă. Însă, potrivit mărturiilor online, autorităţile au dispersat şi acea adunare şi au ales să închidă temporar zona, o decizie neobişnuită.
Intervenţia autorităţilor nu se limitează doar la discoteci. „La mine la şcoală totul era pregătit pentru petrecerea de Halloween, când conducerea a primit un apel ‘de sus’ spunând că nu este interzis, dar că nici nu ne încurajau să sărbătorim. Elevii erau foarte încântaţi şi au fost unii care chiar au ajuns să ne spună că, dată fiind situaţia, cel mai bine este să anulăm”, a declarat pentru EFE Dani, profesor la o şcoală internaţională.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank