G4Media.ro

Autorităţile confirmă că în saloanele spitalului mobil de la Leţcani este frig,…

sursa foto: News.ro

Autorităţile confirmă că în saloanele spitalului mobil de la Leţcani este frig, motivând că uşile modulelor sunt ţinute deschise pentru a nu se acumula concentraţii mari de oxigen

Conducerea asociaţiei Euronest, prin intermediul căreia a fost achiziţionat spitalul mobil de la Leţcani, recunoaşte că în saloanele unităţii mobile sunt temperaturi scăzute, motivând că uşile modulelor sunt deschise permanent întrucât există riscul acumulării unor concentraţii periculoase de oxigen, transmite News.ro.

Conducerea asociaţiei Euronest a precizat, luni seară, că nu există defecţiuni de natură tehnică la instalaţia de încălzire a spitalului mobil de la Leţcani, după ce în presa ieşeană au apărut informaţii privind faptul că în saloane, în special pe timpul nopţii, ar fi frig.

„La Leţcani sunt trataţi astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi una-două surse de oxigen. Raportat la numărul de pacienţi, consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă deschise”, a precizat conducerea Euronest, asociaţie la care Consiliul Judeţean Iaşi este membru fondator.

Potrivit reprezentanţilor Euronest, sistemul de încălzire al spitalului mobil nu prezintă nicio defecţiune din punct de vedere tehnic, dar exploatarea în condiţii nefireşti face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin uşile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp.

„Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului. Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare”, a arătat conducerea Euronest Iaşi.

În presa locală au apărut informaţii că în ultimele nopţi în saloanele spitalului mobil ar fi temperaturi scăzute, acest lucru fiind confirmat şi de managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

„La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la secţia de Boli Infecţioase. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În ultimele nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade”, a declarat medicul Florin Roşu.

La începutul acestui an, unitatea mobilă de la Leţcani a fost închisă din cauza unor probleme apărute la sistemul de încălzire şi la cel electric.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost redeschis recent, după ce autorităţile ieşene au dat asigurări că au fost remediate toate problemele tehnice la această unitate medicală. Spitalul mobil Leţcani a fost achiziţionat în anul 2000 şi a costat peste 10 milioane de euro.

sursa foto: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Sa bage bre un radiator.

  2. Sunt sute de spitale cu oxigen concentrat si temperatura in sali nu e 14 grade. Autoritatile romane in schimb au obiceiul de a minti cu nerusinare. O fac deoarece nu risca demiterea sau puscaria… stiti cum e acea declaratie pe proprie raspundere pe care o semneaza prostimea. Ei, e doar pentru prostime.

  3. Ca sa mareasca capacitatea sectiri ATI, propun sa-i „cazaze” direct pe iarba, in curtea „spitalului”! Si rezolva si problema ventilatiei!!!!

  4. ala nu e spital, e organizare de santier marca USL, foarte scump si nefolositor
    pt spital modular vedeti ce a facut „daruieste viata”

  5. In 14 Octombrie 2021, Oana Gheorgiu, fondatoare a Asociatiei „Daruieşte Viaţă”, critica spitalele modulare: „O înşiruire de containere. Nici Leţcaniul şi nici Pipera nu au sens, au fost făcute fără cap”
    14.10.2021
    Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie care a reuşit în timp record să ridice în pandemie 2 spitale modulare pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19, unul în curtea Spitalului Elias şi unul lângă Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde a avut loc incendiul devastator în secţia de ATI anul trecut, la jumătatea lui noiembrie, spune că unitatea modulară de la Pipera, unde au intrat în urmă cu două zile primii pacienţi cu COVID-19, nu are condiţiile necesare pentru îngrijirea acestora şi nici condiţii adecvate pentru personalul sanitar.
    Oana Gheorghiu spune că instalaţiile sanitare sunt făcute în exterior în cazul acestei unităţi modulare, fără izolaţii, şi că aceste instalaţii vor îngheţa în iarnă. În acelaşi timp, aerele condiționate montate la fiecare container nu pot încălzi suficient incintele astfel încât să fie asigurat confortul pacienţilor din acest punct de vedere, mai spune Oana Gheorghiu. Co-fondatorul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă crede că cele 2 spitale modulare, cel de la Pipera şi cel de la Leţcani, au fost făcute fără cap, pentru că nu sunt aplasate aproape de spitale, unde există farmacie, depozitare, resursă umană.”

    CINE i-a sarit in cap, sustinand ca e OK:
    „Ministrul Sănătății spune că în ciuda criticilor, condițiile din containerele Primăriei Capitalei sunt bune.
    „Sunt condiții corespunzătoare pentru tratarea bolnavilor. Se face încălzire cu aer condiționat. Această soluție a funcționat până pe 15 ianuarie, deci iarna anterioară, și nu au fost probleme”, a mai spus Cseke Attila.
    Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”: „Ce facem? Ne rugăm să se termine Covidul înainte să vină frigul?”
    La Europa FM, luni, una dintre fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, Oana Gheorghiu, avertiza că autoritățile NU au pregătit așa zisul spital modular pentru acest val al epidemiei de Covid.
    „Cel de la Pipera este o înșiruire de containere cu niște instalații de apă și canalizare făcute pe afară, fără nicio protecție la îngheț. Ce facem? Ne rugăm să se termine Covidul înainte să vină frigul? Cum se gândesc autoritățile să rezolve aceste probleme?”, a spus Oana Gheorghiu la Europa FM.