G4Media.ro

Autoritățile de Mediu din Hunedoara au deschis procedura pentru o nouă autorizaţie…

Autoritățile de Mediu din Hunedoara au deschis procedura pentru o nouă autorizaţie de mediu în cazul microhidrocentralei de pe râul Taia, din aria protejată Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, deși instanţa a declarat-o ilegală, iar Comisia Europeană a declanşat infringementul

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a deschis procedura pentru acordarea unei noi autorizaţii de mediu în cazul microhidrocentralei (MHC) de pe râul Taia (un afluent al Jiului de est), amplasată parţial în situl Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, potrivit unui anunţ de consultare publică de pe site-ul firmei care a construit hidrocentrala, Hidro Clear SRL din Sibiu.

În plus, firma care a construit microhidrocentrala a comandat un studiu de impact asupra mediului. Concluzia unor ingineri din Cluj a fost că fauna şi flora nu au fost şi nu vor fi afectate „semnificativ” (Găsiţi raportul favorabil în integralitate aici).

Biolog: vidrele, racii, tritonii și zglăvoacele, în pericol

Biologul Călin Dejeu, expert în arii protejate, combate studiul de impact asupra mediului care spune că nu e nicio problemă la Taia.

Lucrări la Microhidrocentrala de pe râul Taia / Sursa: Călin Dejeu

”Mediul a fost grav afectat prin construirea ilegală a unei microhidrocentrale pe râul Taia. Orice microhidrocentrală presupune devierea râului într-o conductă de aducțiune. Pe vechea albie rămâne un ecosistem secundar, degradat, un pârâu de cele mai multe ori intermitent. Ecosistemul lotic inițial practic dispare. Pentru că orice habitat acvatic depinde de apă, iar majoritatea debitului este deviat în conductă. Situația este foarte gravă la noi și pentru că avem o climă continentală, râurile au oricum debite mici, și orice captare poate să fie fatală ecosistemului. Cazul Taia este și mai grav pentru că a fost defrișat arinișul, un habitat prioritar (91E0), în momentul începerii șantierului, și pentru că s-a făcut un drum de acces, de la zero, prin rezervație naturală. În plus, și lunca de pe malul opus centralei a fost distrusă, fiind acoperită cu moloz. Alt element agravant în cazul Taia este faptul că pe traseul conductei se afla un ochi de apă permanent, folosit în perioada de reproducere de două specii de tritoni, inclusiv tritonul comun transilvănean, subspecie pentru care a fost desemnat situl Natura 2000 în cauză. Acest habitat acvatic a dispărut complet, în urma lucrărilor de plasare a aducțiunii, cu efect devastator pentru tritoni”, a declarat biologul Călin Dejeu pentru G4Media.ro.

”Principalele specii afectate sunt speciile protejate din formularul standard al sitului Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina care depind de râu și de zona ripariană: zglăvoaca, racul de ponoare, vidra, tritonul comun transilvănean. În plus, a fost grav afectat, până aproape de dispariție, habitatul prioritar 91E0 (arinișul).

Biologul critică și demersul APM Hunedoara de a deschide procedura de acordare a unei noi autorizații de mediu pentru MHC Taia:

Lucrări la Microhidrocentrala de pe râul Taia / Sursa: Călin Dejeu

”Procedura deschisă acum de APM Hunedoara, pentru emiterea unei noi autorizații de mediu, este strict ilegală și reprezintă un abuz în serviciu colosal. Instanța, în procesul deschis de Bankwatch România, a anulat nu doar autorizația de mediu, ci și decizia de încadrare care ținea loc de acord de mediu. Pentru a putea solicita autorizație de mediu, un proiect trebuie să obțină mai întâi acord de mediu, ori proiectul în cauză nu mai are așa ceva.

Faptul că o agenție pentru protecția mediului își permite cu atâta nonșalanță să încalce o decizie definitivă într-un proces pe care chiar ea l-a pierdut reprezintă un precedent de o gravitate extremă. ONG-urile se chinuie, cu mijloace cât se poate de modeste, ani în șir, să oprescă un proiect ilegal. Dacă și când câștigă, decizia este încălcată, înseamnă că tot efortul lor este în zadar. Iar Justiția este oricum singura șansă pentru patrimoniul natural, într-o țară cu autorități de mediu complet denaturate. În cazul râurilor situația este cea mai disperată, pentru că aici intervine și instituția anacronică, Apele Române.

Abuzul din cazul Taia este și mai mare pentru că este unul dintre cazurile din lista scurtă pentru care a fost declanșată procedura de infringement (Încălcarea nr. 2015/4036). Deci, APM Hunedoara nu sfidează doar Justiția, ci și Comisia Europeană”, a declarat biologul Călin Dejeu.

 

Justiția a declarat ilegală construirea MHC Taia

În iunie anul trecut, Curtea de apel Alba a declarat ilegală construirea microhidrocentralei de pe râul Taia printr-o sentință definitivă.

Deși firma care a amenajat microhidrocentrala susține că nu este situată în aria protejată Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, judecătorii au stabilit că MHC este amplasată parțial în situl Natura 2000.

MHC Taia e pe lista microhidrocentralelor care afectează mediul și încalcă legislația europeană în materie

 În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina microhidrocentralelor care afectează habitatele.

Procedura de infringement presupune o atenționare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislația europeană. Dacă țara vizată nu remediază problema, CE poate acționa la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Cine e firma care a construit microhidrocentrala Taia

Hidro Clear din Sibiu este deținută de două companii italiene, Clear Energy și Etea Rinnovabili, reprezentate de Igor Siccardi și Silvio Allamandi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Am avut o discutie foarte serioasa cu Emil pe tema asta. Concluzia a fost ca mafia austriaca ne-a luat padurile, mafia italiana apele, mafia ruseasca petroalele si titeiele, mafia evreo-americana economia si mafia europeana chilotii dupa sarma. Toate astea s-au facut cu acordul mafiei romanesti care continua sa se extinda, sa ne urmareasca si sa ne abuzeze. Pe urma s-a dus sa-si faca o cafea indulcita cu 2 picaturi de novichok. A spus ca revine…

  2. Vor sa jefuiasca ce se mai poate acum, pe final, ca stiu ca in toamna au belitcardanul.
    Asta e PSD, partidul care vrea sa vanda aurul din muntii tarii ca la Rosia Montana, sau care vor sa ne parjoleasca natura si viitorul.

    Pe ei, pe mama lor!

  3. Oare poate cineva sa ne spuna de cine este sustinuta aceasta directoare pe viata de la APM Hunedoara, care incalca sistematic legea dar nici macar dupa ce este „vizitata” de DNA nu pateste nimic.

  4. Astia trebuie omorati cu pietre in piata publica…. altfel nu se potolesc niciodata

    • Microhidrocentralele au mai multe scopuri:

      1.Distrugerea iremediabila a raului prin captarea chiar la izvor.
      2.Nu mai ai de unde sa bei apa si nici animalele nu mai au. Apa captata este imbuteliata si pusa in magazine pentru ca prostii care pleaca pe munte sa o cumpere.
      3.Pastravariile au si ele nevoie de clienti si profit, astfel sunt exterminate specii intregi de pesti.

  5. unde plm sunt acum toate ONG-urile?

    • Tocmai ai citit un articol creat de un ONG. Stai liniștit ca dacă era după serviciile statului sigur nu ai fi auzit nimic despre afacerea asta.

  6. cat timp exista PSD, nu vom avea pace

  7. Deci avem si mafia microhidrocentralelor si mafia italiana. Doi in unu, mutiland si jefuind statul captiv numit Romania, cu ajutorul cozilor de topor din institutii. Daca o asemenea incalcare a unei hotarari judecatoresti definitive e tolerata, inseamna ca tara asta chiar e pe duca. Si, culmea tupeului, aceasta dezbatere publica ilegala de la Petrila, care echivaleaza cu incalcarea hotararii judecatoresti, are loc la cateva zile dupa ce-a trecut referendumul pe justitie.

  8. Nu stiu ce face Greenpeace a alte organizatii de carton care vor sa inchida mineritul in Gorj, cu aceste samavolnicii sunt de acord ??

  9. Nimic nou sub soare, sub guvernarea psd, din 2012 si pina azi s-au dat aprobari pentru distrugerea multor „arii protejate” cu aceste mizerii numite micro-hidrocentrale, in fapt niste banoase afaceri pentru „prieteni” si partid.
    Nu mai trebuie demonstrat, cred ca a devenit destul de clar pentru majoritatea lumii ce cancer e partidul asta pentru Romania, sub toate aspectele.

  10. Inainte de Agentia pentru Distrugerea Mediului Hunedoara, o institutie furibunda impotriva naturii, vinovati sunt cei de la Apele Romane, care au scos raul la sacrificat, printr-un contract de inchiriere a albiei, incalcandu-si la paroxism legislatia specifica. Si vinovati sunt cei de la administratia Parcului Natural Gradistea Muncelului Cioclovina, care sunt primii responsabili pentru protejarea sitului Natura 2000 pe care il administreaza. Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, daca tot s-a infiintat, ar trebui instantaneu sa rezilieze toate contractele cu acesta administratie de parc, care tine de Romsilva si se ocupa doar cu defrisatul. Nici macar afacerile ilegale care nu tin de defrisat nu sunt in stare sa le opreasca. De ce oare?