Autoritățile de reglementare din SUA avertizează băncile cu privire la riscurile legate de criptomonede
Autoritățile de reglementare din SUA au emis primul avertisment comun adresat vreodată băncilor cu privire la riscurile asociate cu piața criptomonedelor, transmite BBC.
Organismele de supraveghere au cerut instituțiilor financiare să fie atente la potențialele fraude, la incertitudinea juridică și la informațiile înșelătoare furnizate de firmele de active digitale.
De asemenea, băncile au fost avertizate cu privire la „riscul de contagiune” din acest sector.
Această decizie vine la doar două luni după ce prăbușirea platformei de tranzacționare FTX a provocat un șoc în industria cripto.
În declarația comună, Rezerva Federală a SUA, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor și Oficiul Controlorului Monedei au declarat că monitorizează îndeaproape activitățile cripto ale organizațiilor bancare.
„Evenimentele din ultimul an au fost marcate de o volatilitate semnificativă și de expunerea vulnerabilităților din sectorul criptoactivelor”, se arată în declarație.
Autoritățile de reglementare au mai spus că emiterea sau deținerea de tokenuri cripto, care sunt stocate în rețele publice și descentralizate, este „foarte probabil să fie incompatibilă cu practicile bancare sigure și solide”.
De asemenea, băncile au fost încurajate să ia măsuri pentru a evita ca problemele de pe piața activelor digitale să se răspândească în sistemul financiar mai larg.
„Este important ca riscurile legate de sectorul criptoactivelor care nu pot fi atenuate sau controlate să nu migreze către sistemul bancar”, potrivit sursei citate.
Declarația de marți vine după luni de zile de ezitare din partea organismelor de supraveghere a sectorului financiar din SUA de a emite orientări uniforme privind criptomonedele, în ciuda faptului că băncile au solicitat sfaturi mai clare din partea autorităților de reglementare.
Șocul FTX
Industria criptomonedelor a fost zguduită de prăbușirea platformei FTX în noiembrie.
Aceasta era a doua cea mai mare bursă de criptomonede din lume și punctul de intrare pentru milioane de persoane pe piața activelor digitale.
Marți, fostul director executiv al FTX, Sam Bankman-Fried, a negat oficial acuzațiile potrivit cărora ar fi fraudat clienții și investitorii.
El a pledat nevinovat în fața unui tribunal din SUA în fața acuzațiilor potrivit cărora a luat depozite de la clienți la FTX pentru a-și finanța cealaltă firmă, Alameda Research, pentru a cumpăra proprietăți și pentru a face donații politice.
Doi dintre cei mai apropiați colegi ai dlui Bankman-Fried au pledat deja vinovați și cooperează cu ancheta, care a zguduit întreaga industrie a criptomonedelor.
Bankman-Fried a fost una dintre cele mai mediatizate figuri din acest sector, cunoscut pentru legăturile sale politice, pentru sprijinul acordat de celebrități și pentru salvarea altor firme aflate în dificultate.
El a fost acuzat de SUA că a construit „o casă de cărți de joc pe o fundație de înșelăciune, în timp ce le spunea investitorilor că este una dintre cele mai sigure clădiri din domeniul cripto”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank