Autorităţile din Braşov admit că sunt probleme privind calitatea apei în unele localităţi din judeţ, după ce USR a prezentat probe în acest sens / Tribunalul Braşov a obligat DSP să facă publice buletinele de analiză ale apei
Autorităţile publice din judeţul Braşov au admis public, miercuri, că în unele localităţi ale judeţului sunt probleme privind calitatea apei potabile furnizată populaţiei, anunță News.ro. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care, în urmă cu aproape două săptămâni, reprezentanţi ai USR Braşov au anunţat că documente pe care le-au obţinut de la DSP Braşov după ce s-au adresat instanţei de judecată arată că în mai multe localităţi din judeţ apa furnizată oamenilor ca fiind potabilă „are probleme serioase, iar, în unele cazuri, este un atentat la sănătatea şi viaţa celor care o consumă”. „Există probleme privind calitatea apei în unele localităţi din judeţ. Cunosc situaţia exactă din fiecare unitate administrativ-teritorială, însă nu am dorit şi nu doresc să fac nominalizări, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii”, a transmis, printr-un comunicat de presă, prefectul judeţului, Mihai Cătălin Văsii.
Braşovenii care în urmă cu două săptămâni aflau din documente făcute publice de către USR că în unele localităţi, inclusiv din zone turistice, apa furnizată în sistem centralizat ca fiind potabilă are probleme privind calitatea au primit, miercur, conformarea de la oficialii judeţului, care admit acest fapt, în urma unei întâlniri la care au participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Braşov şi oficiali ai Consiliului Judeţean.
„Am organizat întâlnirea pentru a atrage încă o dată atenţia că există probleme privind calitatea apei în unele localităţi din judeţ. Cunosc situaţia exactă din fiecare unitate administrativ-teritorială, însă nu am dorit şi nu doresc să fac nominalizări, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. Noi, autorităţile, suntem în aceeaşi tabără şi slujim interesele comunităţilor din judeţ. Calitatea apei potabile este o problemă de sănătate publică şi ne priveşte pe toţi. Dacă nu se rezolvă această problemă, acolo unde ea există, se vor genera mai multe probleme, mai grave şi mai costisitoare”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Oficialii Prefecturii Braşov au subliniat, la rândul lor, că nu vor face publică lista localităţilor care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte calitatea apei potabile pentru că prefectul a arătat că „nu acesta a fost scopul întâlnirii”.
La finalul întâlnirii pe tema calităţii apei potabile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Constantin Todorică Şerban a arătat că majoritatea primăriilor din judeţ au depus proiecte de investiţii în reţeaua de apă potabilă, finanţate prin Programul Naţional „Anghel Saligny” şi prin alte programe, iar realizarea acestora va creşte calitatea apei potabile furnizate consumatorilor.
În 12 august, oficialii USR Braşov au făcut publice, într-o conferinţă de presă, date privind calitatea apei potabile furnizate în mai multe localităţi ale judeţului. Potrivit acestora, în mai multe localităţi există probleme privind calitatea apei.
„Rezultatele centralizate de noi arată că, în toate cele 15 localităţi pe care le-am analizat, în ultimii 3 ani s-au înregistrat neconformităţi faţă de indicatorii stabiliţi de Legea nr. 458 privind calitatea apei potabile, în sensul depăşirilor indicatorilor de bacterii (care, conform legii, ar trebui sa fie zero), număr de colonii la 37 şi 22 grade (care ar trebui să fie tot zero), enterococi intestinali, lipsa clorului rezidual liber din apă (ceea ce înseamnă că apa nu este dezinfectată), dar şi depăşiri de ordinul sutelor de ori ale concentraţiei maxime admise de clor rezidual liber, etc. Concluzia este că, în judeţul Braşov, acest domeniu de infrastructură a fost ignorat, iar buletinele de analiză confirmă acest lucru. Apa livrată oamenilor ca fiind apă potabilă are probleme serioase, iar în unele cazuri este un atentat la sănătatea şi viaţa celor care o consumă”, declara, la cel moment, vicepreşedintele filialei judeţene USR PLUS Braşov, Horia Motrescu.
Oficialul USR spunea că situaţia este „alarmantă” în unele localităţi.
„Sunt câteva buletine, dacă nu mă înşel, de la Şinca, în care efectiv apa a fost toxică. Nivelul de clor rezidual liber depăşea de 200 de ori ceea ce spune legea. Legea spune 0,1-0,5, iar noi avem un nivel de o sută şi ceva. Este extrem de toxic, practic a fost otravă pentru corpul uman. Suntem curioşi dacă cetăţenii au fost notificaţi în scris. Din 520 de buletine noi am considerat că numai 15 sunt conforme cu legea calităţii apei”, adăuga Motrescu.
Potrivit datelor prezentate de acesta, 9 localităţi din cele 15 analizate – Şinca, Recea, Poiana Mărului, Moieciu, Mândra, Măieruş, Hârseni, Fundata şi Jibert – nu au instalaţii de tratare a surselor de apă.
În Poiana Mărului nu s-au prelevat niciun fel de probe de apă în ultimii 4 ani, nu există niciun buletin de analiză a apei. La Fundata niciun buletin de analiză din ultimii 4 ani nu e conform cu indicatorii din legea privind calitatea apei potabile, iar la Hârseni s-au prelevat 3 probe în anul 2021, toate 3 neconforme cu legea, mai arătau datele prezentate de USR Braşov. Aceleaşi date indicau, de asemenea, că în localitatea Hoghiz nu există buletine de analize în 2018 şi 2019, iar în anii 2020 şi 2021 toate probele sunt neconforme cu legea privind calitatea apei potabile, în anul 2022, 95% din probe fiind neconforme.
În Lisa, apa care iese din staţia Breaza nu prezintă urme de clor, dar prezintă numeroase bacterii, punând în pericol sănătatea locuitorilor, în timp ce la Măieruş nu există niciun buletin de analiză conform cu legea privind calitatea apei.
La Moieciu, în 2019 s-au prelevat 2 probe, ambele neconforme. În anul 2022, probele prelevate nu conţin deloc clor rezidual liber, apa care iese din staţia de tratare nu prezintă urme de clor, ceea ce înseamnă că apa nu este dezinfectată, mai transmiteau oficialii USR Braşov.
Motrescu preciza că USR a obţinut de la DSP Braşov buletinele de analiză a apei abia după ce a acţionat în contencios administrativ, iar Tribunalul Braşov a obligat DSP să facă publice buletinele. Liderul USR a menţionat că a solicitat buletinele pentru doar 15 localităţi, pentru că nu a dorit să blocheze activitatea instituţiei, având în vedere activitatea pe care DSP a trebuit să o desfăşoare anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii