G4Media.ro

Autoritățile din Brazilia le cer femeilor să ”amâne” să rămână însărcinate din…

sursa foto: Pixabay.com

Autoritățile din Brazilia le cer femeilor să ”amâne” să rămână însărcinate din cauza COVID-19 care face ravagii în țară, în timp ce președintele Bolsonaro refuză carantinarea sau alte măsuri restrictive

Autorităţile braziliene le-au sfătuit pe femei să amâne să rămână însărcinate până ce va trece etapa cea mai grea din pandemie, spunând că varianta coronavirusului care devastează ţara sud-americană pare să afecteze mai mult viitoarele mame decât variantele anterioare.

Recomandarea vine în contextul în care Brazilia continuă să fie al treilea epicentru al pandemiei şi înregistrează cele mai multe decese zilnice asociate Covid-19 din lume.

Spitalele sunt aproape de capacitatea maximă, iar stocul de medicamente pentru cei cu forme grave ale bolii sunt tot mai mici, autorităţile făcând apel la partenerii internaţionali pentru a ajuta cu provizii.

„Dacă este posibil, amânaţi sarcina puţin, până la un moment mai bun”, a spus un oficial din Ministerul Sănătăţii, Raphael Parente, într-o conferinţă de vineri, citează The Guardian.

El a precizat că recomandarea este făcută, în parte, din cauza presiunii puse pe sistemul de sănătate, dar şi din cauza variantei P1 mult mai contagioase.

Specialiştii susţin că „această nouă variantă este mult mai agresivă la femeile însărcinate”, a adăugat Parente.

Varianta P1, descoperită în oraşul Manaus din Amazonia, a devenit rapid dominantă în Brazilia. Este considerată factor important în valul de infecţii care a dus bilanţul deceselor în ţară la peste 350.000, al doilea cel mai mare din lume, după SUA.

Foarte afectaţi sunt adulţii tineri. Datele din spitale arată că, în luna martie, mai mult de jumătate dintre toţi pacienţii aflaţi la terapie intensivă aveau vârste sub 40 de ani.

Preşedintele ţării, Jair Bolsonaro, s-a opus instaurării carantinei şi altor măsuri restrictive. Abia recent a acceptat vaccinarea ca posibilă soluţie, însă campania de imunizare a fost afectată de întârzieri în livrarea dozelor.

Săptămâna aceasta vaccinarea a fost suspendată în câteva oraşe din cauza lipsei de doze, potrivit presei locale.

Un transport de urgenţă cu medicamente a ajuns în Brazilia din China, joi, iar donaţii din Spania urmează să vină săptămâna viitoare.

În ciuda deficitului de medicamente şi a faptului că 85% dintre locurile la terapie intensivă sunt ocupate, autorităţile din São Paulo au anunţat vineri că vor permite magazinelor şi localurilor să fie redeschise, susţinând că numărul internărilor a scăzut suficient pentru a face acest lucru în siguranţă.

Cu o populaţie de peste 200 de milioane de locuitori, Brazilia a înregistrat până în prezent 13,8 milioane de cazuri de infectare şi peste 368.700 de decese asociate Covid-19, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu umbla cu vrajeli,Texas are mai multe cazuri noi decat California,plus ca ai uitat intentionat de faptul ca SUA vaccineaza 2-3 milioane pe zi.

  2. Te obliga cineva sa nu te carantinezi singur?
    Care e mai slab cu organismu sa stea ascuns si gata.
    Cine e dispus sa riste sa isi asume riscu.
    Desigur trebuie sa stim dinainte adica sa semnezi ca vrei fara carantina si fara resuscitare/oxigen.
    Alegi sa iti traiesti viata dar nu ocupi locul la ATI al unuia care nu a putut sa se ascunda ca lucra la spital/ferma x sau mai stiu eu era politist/pompier.

    • Persoanele sunt carantinate cand exista suspiciuni ca sunt infectate. Scopul principal al carantinei e sa reduci riscul ca cei suspecti de infectare sa-i infecteze pe altii. Nu are legatura cu protejarea celor carantinati, ci protejarea celor pe care i-ar putea infecta carantinatii. Daca suspiciunea devine certitudine, cei confirmati infectati sunt izolati, pentru a nu-i infecta pe cei carantinati care sunt doar suspecti. Multi nu pricep asta si folosesc cuvintele carantinare / izolare / lockdown / ascundere / ferire ca si cum ar fi sinonime.

      Ideea este ca cei care nu respecta regulile nu risca doar sanatatea lor, ci si a altora. Asta e problema. La fel ca depasirea pe linie continua. Nu poti spune „lasa-i sa depaseasca pe linie continua, isi asuma riscul, cui ii e frica de nebunii care depasesc pe linie continua sa stea acasa daca sunt fricosi”.

      Rezultatele s-au vazut primavara trecuta cand autoritatile n-au ezitat sa aplice strict, poate chiar exagerat de strict, masurile de preventie. COVID-ul n-a avut spor, si mortalitatea in loc sa creasca a fost chiar mai mica decat in anii anteriori. In schimb din vara, de cand o tinem intr-un dezmat maxim, cu mers la mare, statiuni de schi deschise, scoli deschise, restaurante deschise, rezultatele s-au vazut. Numar de morti cu peste 60% mai mare decat normal in Noiembrie. Cum ar zice americanii „actions have consequences”.

  3. In Michigan s-au ridicat restrictiile si o luna mai tarziu s-au umplut spitalele, si au inceput sa planga sa primeasca vaccinuri cu prioritate in dauna altor state. Biden le-a zis ghinion, de ce sa recompensam comportamente iresponsabile, ca redeschiderea prematura? Pe urma vor redeschide toti, daca stiu ca asa primesc mai multe vaccinuri.

    Si Texasul de doua-trei saptamani are o tendinta de crestere, atat pentru cazurile confirmate cat si pentru cele probabile. Se putea si mai rau, dar oricum situatia este ingrijoratoare. O usoara tendinta de crestere se poate transforma oricand in crestere exponentiala, mai ales daca este sustinuta de variante noi ale virusului, cu capacitate de raspandire mai mare.