Autoritățile din Dâmbovița vor decide până la finalul săptămânii dacă închid târgurile și piețele din Târgoviște în care nu se respectă distanțarea / Zeci de focare familiale în județ după decizia CCR care a permis refuzarea internării / Solicitare la centru pentru detașarea de medici
Autoritățile din Dâmbovița vor decide până la finalul săptămânii dacă închid târgurile și piețele din Târgoviște în care nu se respectă distanțarea, a declarat, luni, pentru G4Media.ro, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa. Acesta a declarat că au apărut zeci de focare familiale în județ după decizia Curții Constituționale care a permis refuzarea internării, în urma căreia 165 de persoane au refuzat spitalizarea sau au fost externate la cerere.
În județul Dâmbovița au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 131 de noi cazuri, cele mai multe după București, iar în ultimele două săptămâni – 666.
Prefectul spune că numărul mare de cazuri din ultima zi este și din cauza raportării cu întârziere a rezultatelor la unele teste efectuate din 20-21 iulie. În plus, există un focar activ la un centru rezidențial, unde astăzi au fost confirmate 36 de cazuri în rândul personalului, după ce zilele trecute au fost confirmate 37 de cazuri în rândul beneficiarilor.
În plus, există și o transmitere comunitară în județ, după cum arată și distribuția celorlalte cazuri din ultimele 24 de ore: câte un caz în 27 de comune, câte două în alte 12 localități și câte trei în alte trei comune.
Aurelian Popa a declarat că, deocamdată, nu se impune carantinarea niciunei localități, dar că până la finalul săptămânii Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va decide dacă ia măsura închiderii târgurilor și piețelor din Târgoviște în care nu se respectă distanțarea. Măsura va fi pusă marți în dezbatere publică, pentru două zile, după care se va lua o decizie.
Prefectul a mai precizat că în județ sunt paturi suficiente pentru cazurile de coronavirus, însă nu există personal suficient.
„Am făcut pentru a doua oară o solicitare către Departamentul pentru Situații de Urgență, dacă poate să ne detașeze medici epidemiologi, pentru ATI ș.a.m.d. Noi am făcut solicitare pentru 15 medici, dar ar fi bine dacă ne-ar veni și 3, 4, 5”, a declarat prefectul.
Aurelian Popa a apreciat că o eventuală măsură privind obligativitatea purtării măștilor de protecție și în aer liber în zonele aglomerate ar putea fi luată la nivel județean doar după o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care să stabilească criteriile pentru o astfel de măsură.
Prefectul a mai spus că, de la începutul epidemiei, în județ au fost mai multe focare mari la societăți comerciale și centre rezidențiale, dar este și o răspândire comunitară a virusului.
„Am avut și 20 de focare familiale. După decizia Curții Constituționale, circa 165 de persoane infectate au refuzat internarea sau au fost externate la cerere. Acestea au mers acasă și și-au infectat familiile”, a precizat Popa.
Acesta a menționat că și turismul a dus la apariția unor cazuri în județ. „Avem chiar colegi apropiați care au mers la mare și au venit infectați”, a subliniat prefectul.
Citește și
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii