Autoritățile din Iran anunță că Ahou Daryaei, studenta care s-a dezbrăcat în semn de protest împotriva obligativității purtării vălului, a fost internată la psihiatrie / ”A încălcat legea”
Ahou Daryaei, studenta care s-a dezbrăcat în fața Universității Azad din Teheran a fost internată la psihiatrie, anunță Corriere della Sera.
„Ea nu a respectat obligația privind vălul și a încălcat legea”, a declarat ministrul iranian al Științei, Hossein Simai Saraf, care a calificat apoi drept „imorală” publicarea videoclipurilor și a afirmat că fata „suferă de probleme psihice și a fost o idee foarte bună să o transferăm la un spital și nu într-un centru de detenție”.
Sâmbătă, 2 noiembrie, Daryaei s-a dezbrăcat în fața Universității de Știință și Cercetare din Teheran. Colegii au filmat-o mergând pe jumătate goală pe un trotuar din fața campusului universitar. Videoclipurile au fost distribuite pe rețelele sociale și au făcut înconjurul lumii, transformând-o pe fată într-un nou simbol al protestului ”Femeie, viață, libertate împotriva regimului ayatolahilor”.
Există două versiuni ale evenimentului. Prima, susținută de activiști, grupuri studențești și ziare: Daryaei a fost maltratată de securitatea universității pentru că nu era îmbrăcată corespunzător – avea doar gluga unui hanorac pe cap și nu un văl – moment în care, furioasă, ar fi reacționat dându-și totul jos.
A doua variantă, susținută de autorități, de unele ziare, printre care BBC Farsi, care citează mărturiile a două studente: Daryaei are probleme psihice și înainte de a se dezbrăca nu ar fi avut niciun incident cu securitatea, dar a intrat în unele clase filmându-i pe alți colegi cu telefonul mobil, întrerupând lecția.
Este o practică a regimului să numească „nebune” fetele care nu respectă legile islamiste dure, delegitimându-le, umilindu-le, minimalizându-le actele de protest.
Activiștii amintesc cazul Roya Zakeri, o fată din Tabriz arestată în 2023 pentru că nu purta văl. La fel ca Daryaei, ea a fost închisă într-un spital de psihiatrie, de unde a reușit să trimită un mesaj: „Ei spun că sunt nebună, dar eu sunt bine”.
În ultimele zile, activiști și ONG-uri, precum Amnesty International, dar și cetățeni și studenți iranieni, care s-au adunat ieri în fața porților universității, au cerut eliberarea imediată a lui Daryaei și se tem că aceasta ar fi fost torturată.
Cele două versiuni ale poveștii nu schimbă însă rezultatul final: autoritățile iraniene continuă să închidă, să pedepsească, să umilească tinerele care nu se conformează voinței lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank