G4Media.ro

Autorităţile din Kazahstan susțin că situaţia începe să se stabilizeze după cea…

Sursa foto: Pixabay / jorono

Autorităţile din Kazahstan susțin că situaţia începe să se stabilizeze după cea mai gravă revoltă din ultimii 30 de ani

Autorităţile din Kazahstan au declarat că situaţia se stabilizează după cele mai grave tulburări politice din 30 de ani de independenţă şi că trupele unei alianţe militare conduse de ruşi păzesc instituții cheie, transmite Reuters.

Oficialii de securitate i-au spus preşedintelui Kassym-Jomart Tokaiev, într-o informare, că vor continua operaţiunile de ”curăţare” în fosta republică sovietică producătoare de petrol şi uraniu, care se învecinează cu Rusia şi China.

Mii de oameni au fost reţinuţi şi clădiri publice incendiate în timpul protestelor în masă antiguvernamentale din ultima săptămână.

Tokaiev a emis ordine de a trage cu muniţie reală pentru a pune capăt tulburărilor pe care le-a pus pe seama ”bandiţilor şi teroriştilor”.

Canalul de televiziune de stat Khabar 24 a relatat că 164 de persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor, fără a intra în detalii.

Internetul a fost restricţionat şi telecomunicaţiile funcţionează cu intermitenţe, ceea ce face dificilă verificarea cifrelor şi confirmarea declaraţiilor.

Niciun grup nu a apărut pentru a vorbi în numele protestatarilor.

La invitaţia lui Tokaiev, o alianţă de state ex-sovietice condusă de Rusia – Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – a trimis trupe pentru a restabili ordinea, intervenţie care vine într-un moment de mare tensiune între Rusia şi SUA, înaintea discuţiilor din această săptămână cu privire la criza din Ucraina.

”O serie de facilităţi strategice au fost transferate sub protecţia contingentului unit de menţinere a păcii din statele membre CSTO”, a spus biroul prezidenţial.

Comandantul paraşutiştilor ruşi Andrei Serdiukov a declarat că va rămâne acolo până când situaţia se va stabiliza complet.

Serdiukov a spus că trupele păzesc importante obiective militare, de stat şi sociale din oraşul principal Almatî şi zonele din apropiere.

Unele videoclipuri de pe reţelele de socializare au arătat că trupele sosesc la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, care a fost cheia programului spaţial aliat al Rusiei de zeci de ani.

Desfăşurările de forțe denotă sprijinul ferm de la Kremlin pentru autorităţile kazahe, într-o regiune pe care Moscova o consideră vitală pentru securitatea sa de-a lungul flancului său sudic.

”Operaţiunea de combatere a terorismului… va continua până la eliminarea completă a teroriştilor”, a spus adjunctul ministrului Apărării Sultan Gamaletdinov.

”Situaţia s-a stabilizat în toate regiunile ţării”, a spus biroul prezidenţial, adăugând că autoritățile au preluat controlul asupra clădirilor administrative.

Ceea ce a început în urmă cu o săptămână cu demonstraţii împotriva creşterii preţului combustibilului a explodat într-un protest mai larg împotriva guvernului lui Tokaiev, omul care l-a înlocuit ca preşedinte pe Nursultan Nazarbaiev.

sursa: News.ro, Sursa foto: Pixabay / jorono

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ca coruptia isi revine adica.

  2. „Comandantul paraşutiştilor ruşi Andrei Serdiukov a declarat că va rămâne acolo până când situaţia se va stabiliza complet”.
    Dupa cum se observa în Transnistria, au trecut peste zece ani de când Rusia a promis ca retrage trupele. Or avea kazahii mai mult noroc?

  3. Acum, că „situația începe să se stabilizeze”, e cazul să lămurim (pentru publicul interesat) despre ce e vorba.
    E destul de simplu, preșul actual s-a vrut tătuc cu puteri complete, fostul tătuc, Nazarbaiev, a încercat să i-o taie (asta a fost revolta).
    Candidatul la tătuc s-a speriat și a strigat după ajutor către Crăcănici.
    Așa că noul tătuc al Kazahstanului e Crăcănici, neoficial desigur.