Autoritățile din Marea Britanie se tem că dronele ar putea livra arme în închisori
Autoritatea de supraveghere a închisorilor din Marea Britanie a avertizat că dronele care ar putea livra arme la două dintre închisorile cu cel mai înalt grad de securitate din Anglia au devenit un risc pentru securitatea națională. Până acum au fost deja introduse în penitenciare arme în acest fel, potrivit RFI.
Inspectorul-șef al închisorilor, Charlie Taylor, a declarat că livrările de contrabandă către deținuții de la închisorile HMP Manchester și HMP Long Lartin, în Worcestershire (centru-vest al Angliei), sunt acum atât de regulate încât ar putea fi introduse arme.
Cele două închisori dețin unii dintre cei mai periculoși oameni din țară, inclusiv teroriști, ucigași și șefi de bande de crimă organizată.
El a declarat la BBC News că autoritățile penitenciare au „cedat spațiul aerian” deasupra închisorilor și că există un risc tot mai mare de violență armată, evadări și luări de ostatici.
Avertismentele lui Taylor vin în rapoarte extrem de critice privind condițiile din închisorile de maximă securitate.
Echipele sale de inspecție au constatat deficiențe grave și repetate în materie de securitate și siguranță, cu dovezi clare că bandele organizează livrarea pe calea aerului a unor articole, inclusiv arme, droguri și telefoane către deținuți.
„Aceasta este o amenințare la adresa securității naționale”, a declarat dl Taylor.
„Posibilitatea ca un număr tot mai mare de arme periculoase să ajungă în închisorile noastre înseamnă că există un risc, în special în cazul acestor închisori de categoria A, în special în cazul unora dintre cei mai periculoși oameni din țară, care fie au legături cu bandele de crimă organizată, fie sunt teroriști.
„Potențialul ca aceștia să poată comite infracțiuni grave în închisoare sau, eventual, să poată evada sau să provoace ceva de genul unei luări de ostatici este o preocupare enormă”.
Deficiențe grave
Taylor a declarat că bandele folosesc acum drone care transportă în închisoare încărcături de până la 1,3 kilograme de bunuri de contrabandă. Deținuții au organizat livrarea de „cuțite Zombie” (cu lama zimțată de peste 20 de centimetri) și ar putea urma arme de foc.
De fapt, ceea ce vedem este că spațiul aerian de deasupra închisorilor noastre, care dețin unii dintre cei mai riscanți bărbați din țară, este cedat bandelor de crimă organizată.
„Cuțitele intră într-adevăr”, a spus Charlie Taylor, inspector șef al închisorilor din Anglia și Țara Galilor. „Este foarte posibil ca, dacă cineva ar fi suficient de hotărât, să poată introduce o armă de foc.
„Dacă o armă poate fi introdusă într-o închisoare, atunci deținutul o poate folosi pentru a lua ostatici sau pentru a amenința personalul pentru a putea ajunge la poartă. Există, de asemenea, posibilitatea ca cineva să poată fi luat de o dronă. Este puțin probabil, dar… acesta este un lucru pe care serviciul penitenciar, poliția și serviciile de securitate vor trebui să îl supravegheze. De fapt, ceea ce vedem este că spațiul aerian de deasupra închisorilor noastre, care dețin unii dintre cei mai riscanți bărbați din țară, este cedat bandelor de crimă organizată.” a declarat Taylor la BBC News
Rapoartele sale arată că atât la Manchester, cât și la Long Lartin au existat deficiențe ale sistemului de supraveghere video și ale plaselor antidrone.
Ofițerii de la Manchester vedeau în mod regulat dispozitive care se învârteau în jurul închisorii noaptea.
Deținuții făceau găuri în ferestrele celulelor de 5.000 de lire sterline mai repede decât puteau fi reparate și foloseau aplicații GPS pe telefon pentru a ghida livrările către locuri exacte.
Închisori violente
La Long Lartin, unde sunt deținuți bărbați condamnați pentru infracțiuni de terorism, bandele aruncă marfă de contrabandă din drone în pungi negre de plastic.
Acestea nu pot fi deosebite de pungile cu deșeuri umane aruncate pe ferestrele celulelor, ceea ce înseamnă că deținuții le pot ridica cu ușurință, participând la patrulele de colectare a gunoiului.
Unele bande ascundeau bunuri de contrabandă în bulgări de pământ cu iarbă pentru a le camufla în cazul în care cădeau pe peluze.
În octombrie 2024, organismul de supraveghere a închisorilor a emis o notificare urgentă cu privire la condițiile din Manchester, afirmând că aceasta se numără printre cele mai violente închisori din țară.
Această alertă a făcut ca aceasta să fie a cincea închisoare dintr-un an care a necesitat un răspuns de urgență din partea guvernului.
Ministerul Justiției afirmă că a luat deja măsuri în acest sens prin îmbunătățirea securității, cu un nou sistem CCTV și o plasă anti-drone.
„Acest guvern a moștenit închisori în criză”, a declarat un purtător de cuvânt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.