![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/05/Fabrica-poluare-Bicaz-768x429.webp)
Autorităţile din Neamț fac verificări în comuna Taşca pentru identificarea unei posibile surse de poluare / Localnicii au sesizat depuneri de pulberi pe clădiri şi autovehicule / Fabrica de ciment din zonă şi-a suspendat activitatea în ianuarie
Autorităţile din Neamţ fac verificări, marţi, în comuna Taşca, pentru identificarea unei posibile surse de poluare, după ce localnicii au sesizat depuneri de pulberi pe clădiri şi autovehicule. Măsurătorile realizate până în prezent nu indică depăşiri periculoase ale limitelor de poluare a aerului, transmite News.ro.
Prefectul judeţului Neamţ, Adrian Bourceanu, a anunţat, marţi, că a solicitat un control în regim de urgenţă al Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ pentru a determina dacă există o sursă activă de poluare în comuna Taşca.
”Echipele de control sunt deja în teren, iar măsurătorile efectuate până acum nu indică depăşiri periculoase ale limitelor de poluare a aerului. Această verificare a fost decisă în urma şedinţei recente organizate la Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ, la care au participat primarul comunei Taşca, Daniela Ursache, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava. Discuţiile au vizat sesizările unor locuitori cu privire la depuneri de pulberi pe clădiri şi autovehicule”, a transmis Prefectura Neamţ.
Potrivit sursei citate, fabrica de ciment din Taşca şi-a suspendat activitatea pe 19 ianuarie 2025, iar autoităţile vor să afle dacă există alte surse care pot influenţa calitatea aerului.
Prefectura Neamţ a adăugat că specialiştii consideră că fenomenul inversiunii termice, specific sezonului rece, ar putea fi o cauză a acumulării particulelor în atmosferă.
În ultimele zile, majoritatea oraşelor din Romania au fost acoperite de o pâclă groasă, semn al acestui fenomen.
De asemenea, pentru a elimina orice incertitudine, sunt analizate şi alte posibile surse, precum arderile necontrolate de deşeuri sau utilizarea combustibililor solizi în gospodării.
“Trebuie să avem date clare, aşa că am solicitat prelevarea şi analiza chimică a pulberilor depuse pe clădiri şi vehicule, comparativ cu emisiile agenţilor economici din zona Taşca. Rezultatele acestor analize vor fi esenţiale pentru a stabili cu certitudine dacă există o sursă de poluare şi, dacă da, care este aceasta”, transmite prefectul Adrian Bourceanu.
Echipele fac controale la toţi agenţii economici din zonă, iar ulterior vor fi prelevate probe din locurile unde s-au depus pulberile – case, maşini, după ce va fi găsit un laborator autorizat pentru astfel de analize chimice. APM Neamţ deţine doar cele trei staţii fixe de monitorizare a calităţii aerului, nu şi un astfel de laborator.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.