Autoritățile din Republica Moldova avertizează că au ajuns la limita capacității de a mai primi refugiați din Ucraina / În țară au rămas peste 103 mii de refugiați, aproape jumătate dintre ei sunt copii
Autoritățile din Rep. Moldova sunt la limita capacității de a mai primi refugiați din Ucraina care fug din calea războiului. Ajutoarele financiare promise de comunitatea internațională încă nu au ajuns, iar autoritățile mai dispun de 15 milioane de lei, bani proveniți din donațiile persoanelor fizice și agenților economici.
Declarațiile au fost făcute de Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea la ”Interviul Săptămânii” de la Radio Chișinău.
Potrivit oficialului, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproape 340 de mii de refugiați au traversat frontiera cu Republica Moldova. În țară au rămas peste 103 mii de refugiați, aproape jumătate dintre ei fiind copii.
Republica Moldova este la limita capacității de a mai primi refugiați din țara vecină. Un ultim raport al Agenției ONU pentru refugiați arăta că Republica Moldova dispune de o capacitate de gestionare a unui flux de 25 de mii de refugiați. Republica Moldova găzduiește un număr de patru ori mai mare, susțin autoritățile.
Mecanismele care au fost puse în practică acum o săptămână, sunt orientate spre transferarea refugiaților către România și alte țări europene direct de la punctele de frontieră, sau pe cale aeriană, menționează secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.
”Începând cu data de opt martie, Republica Moldova înregistrează o scădere a numărului de refugiați din Ucraina pe teritoriul său. Dacă pe opt martie, Centrul Unic de Gestionare a Crizei anunța despre un număr de 128 mii de refugiați, ieri, 14 martie, numărul total al cetățenilor din țara vecină era de 102.836. Această tendință se datorează efortului de a ajuta cetățenii din Ucraina să ajungă în țări ale Uniunii Europene. În acest sens menționăm că refugiații sunt transportați pe cale rutieră, aeriană, feroviară către alte destinații”
În prezent în Republica Moldova activează 96 de centre de plasament autorizate pentru refugiați dintre care 42 sunt în Chișinău.
Având în vedere faptul că aproape jumătate din refugiați sunt copii, autoritățile sunt în discuții privind modalitățile de încadrare a acestora în instituții de învățământ. Până acum au fost primite peste 650 de cereri de încadrare a minorilor în școlile și grădinițele din Rep. Moldova. Autoritățile speră că o parte dintre copii să poate fi încadrați la studii în regim online la instituțiile de învățământ din vestul Ucrainei.
”Chiar ieri am avut o ședință cu Ministerul Educației de la noi. Ei deja au identificat și au creat anumite mecanisme cu universitățile și școlile din vestul Ucrainei, care nu sunt afectate de război. Lecțiile acolo sunt predate în regim obișnuit dar lucrăm acum la faptul de a crea această legătură și a avea posibilitatea ca acei solicitanți de studii din rândul refugiaților să aibă posibilitatea să acceseze prin intermediul platformelor online și să fie conectați la lecțiile care sunt predate în acea regiune”.
Dumitru Udrea a precizat că imediat ce vor ajunge la Chișinău ajutoarele financiare din partea comunității internaționale, refugiații și familiile care găzduiesc cetățeni din Ucraina vor putea primi bani pentru întreținere prin intermediul organizațiilor umanitare care activează în Rep. Moldova. Până atunci însă refugiații pot merge la centrele de colectare a ajutoarelor pentru a primi alimente și produse de primă necesitate.
Produse alimentare neperisabile și produse de igienă de primă necesitate pot fi donate în continuare pentru susținerea refugiaților.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii