Autoritățile din Sectorul 4 al Capitalei solicită Primăriei Generale deratizare și dezinsecție în curțile unităților de învățământ, din cauza invaziei șobolanilor / Tratamentele, dificil de realizat din cauza fondurilor insuficiente
Autoritățile din Sectorul 4 al Capitalei solicită Primăriei Generale să realizeze tratamente de deratizare și dezinsecție în curțile unităților de învățământ din sector, fiind o obligație legală să se efectueze aceste acțiuni de curățare. Solicitarea vine în urma plângerilor tot mai dese ale cetățenilor în legătură cu apariția șobolanilor pe străzile din București.
Însă, tratamentele sunt greu de realizat din cauza tăierii fondurilor din Programul Unitar de Acțiune pentru Deratizare și Dezinsecție pe anul 2021.
La data de 22 iulie, Direcţia Generală de Administrare a Unităţilor de Învăţământ şi de Sport Sector 4 a transmis o adresă către Primăria Generală a Capitalei în care solicită realizarea tratamentelor de deratizarea și dezinsecție.
„Vă rugăm să demaraţi procedurile necesare în vederea aplicării tratamentelor pentru combaterea ţânţarilor, căpuşelor şi şobolanilor în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de statde pe raza Sectorului 4”, se arată în documentul citat.
Surse din Primărie au transmis că autoritatea locală solicită de drept deratizare în curţile şcolilor din sectorul 4, potrivit News.ro.
„PMB are o obligaţie legală în a le trata, însă, în acest moment, nu are cum să facă aceste tratamente pentru că în Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021 au fost tăiate nejustificat 87% din suprafeţe (suprafata redusă de la 5,5 mil m2 la 790 mii m2)”, au mai precizat sursele citate.
Potrivit acelorași surse, amendamentul propus de primarul general, Nicușor Dan, a redus cu 65% suprafaţa parcurilor în care se fac tratamente în anul 2021 şi cu 87% suprafaţa curţilor unităților de învățământ vizate de acţiuni.
Locuitorii din Sectorul 4, la fel ca cei din zone ale Bucureștiului, se plâng de apariția tot mai deasă a şobolanilor şi de faptul că nu mai pot face faţă invaziei acestora.
De asemenea, inclusiv alte primării s-au plâns, în ultima perioadă, de efectele negative ale reducerilor din cadrul Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021.
Pe 19 mai, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării de la bugetul Municipiului Bucureşti a Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie în anul 2021. Proiectul a fost aprobat cu 51 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Un amendament propus de primarul general, Nicușor Dan, prevede ca în anul 2021 costul total pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie va fi de 16,7 milioane de lei, la jumătate faţă de suma propusă de prestatorul acestor servicii, compania municipală Eco-Igienizare.
Tratamentele de deratizare se vor aplica în perioada iunie – noiembrie, în următoarele locuri:
– Spaţii deschise din domeniul public şi privat al PMB – parcuri, spaţii verzi, Grădina Zoologică;
– Cimitire;
– Terenuri ale instituţiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, etc.;
– Terenul aferent imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective – asociaţii de proprietari/locatari, cămine studenţeşti, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţe, etc.;
– Clădiri care aparţin instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB (subsol şi spaţii tehnice, de producţie, supraterane);
– Clădiri care aparţin instituţiilor publice ale autorităţilor locale, altele decât PMB;
– Imobile cu spaţii destinate locuinţelor de tip condominiu (asociaţii de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuinţe sociale -subsol);
– Alte spaţii din interiorul spaţiilor deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti;
– Cămine şi canale aferente reţelelor tehnico-edilitare;
– Sistemul de monitorizare a traficului in Bucureşti- cemerete, dulapuri, echipamente, cămine.
„Aş fi vrut să începem aceste operaţiuni mai devreme, dar situaţia financiară a primăriei (datoriile curente de 3 miliarde, conturile poprite, investiţiile blocate) ne-a forţat să decidem tăieri sau amânări de cheltuieli. Nu e plăcut atunci când scoţi gunoiul de sub preş, dar acum suntem pe un drum bun, iar primăria îşi va îndeplini obligaţiile faţă de bucureşteni”, a declarat Nicușor Dan, pe 8 iunie, la începerea acţiunilor de dezinsecţie şi deratizare din Capitală.
Într-o conferinţă de presă de joi, Nicuşor Dan a susţinut că nu există o creştere semnificativă a numărului de rozătoare faţă de anii precedenţi şi a anunţat că demarează primul tratament pentru deratizare.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii