G4Media.ro

Autoritățile locale din Vâlcea refuză realizarea unui geoparc UNESCO în zona Parcului…

Sursa foto: Facebook / Asociația Kogayon

Autoritățile locale din Vâlcea refuză realizarea unui geoparc UNESCO în zona Parcului Naţional Buila – Vânturariţa

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a anunţat, joi, că a refuzat parteneriatul propus de Asociaţia Kogayon pentru realizarea geoparcului UNESCO „Oltenia de sub munte” în zona Parcului Naţional Buila – Vânturariţa şi că alege să meargă pe varianta propusă de Guvern pentru a dezvolta zonele montane, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al forului judeţean, motivul refuzului este determinat de anumite neclarităţi în legislaţie în ceea ce priveşte regimul acestor geoparcuri, aspecte care au fost semnalate de reprezentanţii administraţiilor publice din cele şase localităţi pe teritoriul cărora ar urma să se întindă acest parc, respectiv Băile Olăneşti, Horezu, Vaideeni, Bărbăteşti, Costeşti şi Stoeneşti, care s-au întâlnit luna trecută cu reprezentanţii asociaţiei.

„Iniţiativa asociaţiei, lăudabilă prin natura obiectivelor propuse, a fost apreciată, însă opinia majorităţii şi anumite aspecte neclare din legislaţia în domeniu (OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice), ne-au determinat să optăm pentru a dezvolta zona montană pe varianta propusă prin Legea muntelui, de către Guvernul României. Modalităţile de protecţie şi dezvoltare durabilă şi incluzivă a zonei montane, prin punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi ale protecţiei mediului natural, sunt reglementate prin HG nr. 332/ 2019. Pentru România, zona montană constituie un teritoriu de interes naţional specific, strategic, economic, social şi de mediu şi, de aceea, Consiliul Judeţean Vâlcea consideră oportun să achieseze la iniţiativa statului român şi la acţiunile care au în vedere dezvoltarea durabilă a zonei montane, reglementate prin Legea muntelui nr.197/2018”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii Asociaţiei Kogayon au transmis că vor continua acest demers şi fără susţinerea administraţiilor publice locale, al căror refuz este considerat „o decizie politică”.

„Primarii PSD din Costeşti, Horezu, Vaideeni, Bărbăteşti şi Băile Olăneşti şi conducerea PSD a Consiliului Judeţean Vâlcea ne-au transmis telefonic refuzul de parteneriere în acest proiect, pe 20 iulie, după ce cu două săptămâni înainte fuseseră de acord să încheiem un parteneriat. Parteneriatul menţiona explicit ceea ce au subliniat prin răspunsuri oficiale şi autorităţile în domeniu: faptul că geoparcul UNESCO nu impune nicio restricţie. Propunerile primarilor de completare a acestui acord de parteneriat au fost toate acceptate. Acordul urma să fie supus dezbaterii Consiliilor locale şi dezbaterii Consiliului Judeţean. Dar nu mai e cazul, deoarece primarii şi conducerea Consiliului Judeţean au decis în numele acestora. Nu înţelegem cum şi de ce s-au răzgândit, mai ales că temerilor de restricţii li se răspunsese de către autorităţi, iar parteneriatul nu presupune nicio obligaţie financiară sau de altă natură din partea Primăriilor şi Consiliului Judeţean. Suntem în continuare la fel de determinaţi să ducem mai departe Proiectul Oltenia de sub Munte Geoparc UNESCO alături de cei peste 80 parteneri locali şi naţionali care ne-au fost şi ne sunt alături şi cărora le mulţumim”, au precizat reprezentaţii Asociaţiei Kogayon, printr-un comunicat de presă transmis recent.

Proiectul Geoparcului UNESCO „Oltenia de sub munte” a fost iniţiat de Asociaţia Kogayon încă din anul 2020, propunerea fiind ca el să se întindă pe o suprafaţă de 635 de kilometri pătraţi, cuprinzând teritorii acoperite de Parcul Naţional Buila – Vânturariţa în localităţile Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Băile Olăneşti.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Dacă-i UNESCO de acolo se fură greu

    • daca-i UNESCO nu se mai taie

    • Dacă-i UNESCO, adio investiții. Se pare ca au găsit metoda blocării dezvoltării unei tari, declara rezervații oriunde s-ar putea dezvolta ceva. Nu vom avea șosele, industrie, turism, dar se vor înmulți șoarecii cu urechile ascuțite și muștele cu capul galben care, culmea, traiau vreo 10 exemplare tocmai în zona cu pricina.

  2. Normal ca PeSeDe si PeNeLe se opun…….. cum ar mai putea sa faca smecherii imobiliare in varf de munte ? Nenorocitii vor sa faca la fel ca in Bucegi ! Sa treaca platoul masivului in intravilan si apoi sa tranteasca cartiere in varf de munte, in zona protejata !

  3. Au asteptat ca asociatia sa ”sara la cap ”. N-au sarit ……….pa si la revedere . Oare guvernul ,presedintele acestei tari , procurorii nu se sesizeaza sau asta nu mai este de interes national??!! Oare acea zona este mostenire de la mamicile primarilor din zona???! Asa se intampla si cand vin investitorii daca nu le ”iese nimic ”si primarilor ‘i trimit acasa pe investitori de nu se vad . Asteptam reactia autoritatilor!!!!

    • Nu dar primarii sunt raspunzatori in fata cetatenilor care detin locurile din zona. Si care localnici vor sa isi poate face o pensiune, un restaurant sau un magazin de suveniruri fara sa isi ia autorizatii de la bucuresti sau bruxelles. Sau macar daca fac ce fac de ani de zile, cum ar fi sa creasca oile, sau sa isi ia lemne de iarna din padurea pe care o detin si sa nu isi ia amenda ca perilicliteaza bioechilibrul natural sau stiu eu ce specie de croitor de fag. Cu alte cuvinte vor si ei confortul pe care il au cei de la oras, care ar vrea ca toate regiunile sarace sa ramana sarace ca sa functioneze ca parc ieftin pentru oraseni.

    • Aia da. E maxim de dezvoltare zonala cand apar 2-3 pensiuni si cateva maghernite in care se vad kitsch.uri. Pute bogatia de la o posta in jurul tarabelor aflate in zonele turistice ale patriei.

  4. Atat pot, ciodeala daca e se rezolva, altfel mumu…