G4Media.ro

Autorităţile poloneze vor ca regenerabilele să aibă o pondere de 56% în…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Autorităţile poloneze vor ca regenerabilele să aibă o pondere de 56% în mixul energetic în anul 2030

Polonia mizează pe o pondere de 56% a regenerabilelor în mixul de electricitate în anul 2030, a anunţat joi ministrul Mediului, Paulina Hennig-Kloska, cu ocazia prezentării unei variante preliminare a planului naţional integrat privind energia şi clima, pe care Varşovia trebuie să îl trimită Comisiei Europene, transmite Reuters.

Ţinta dezvăluită joi este sub promisiunea din timpul campaniei electorale făcută de cel mai mare partid din cadrul coaliţiei la putere în Polonia, conform căreia energia verde urma să aibă o pondere de 70% în mixul energetic în anul 2030, dar peste cifra de 50% avansată de Polonia în luna februarie a acestui an, transmite Agerpres.

„În prezent, nu mai avem dispute în interiorul guvernului cu privire la parametrii de bază ai planului. Lipsa de transformare este mai costisitoare decât implementarea sa”, a declarat joi Paulina Hennig-Kloska la o conferinţă de presă.

Planul anunţat joi are în vedere investiţii cu o valoare de 792 miliarde zloţi (205 miliarde dolari), a adăugat oficialul polonez.

Planurile naţionale integrate privind energia şi clima detaliază modul în care statele membre UE vor contribui la atingerea ţintei asumate de blocul comunitar, vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu cel puţin 55% până în 2030, şi oferă o foaie de drum cu privire la investiţiile în industria energetică.

Autorităţile de la Varşovia vor să accelereze extinderea capacităţilor regenerabile, pentru a reduce dependenţa de cărbune, şi de asemenea să depăşească „greaua moştenire” a precedentelor guverne, care au blocat dezvoltarea parcurilor eoliene onshore şi au promis că vor continua mineritul de cărbune până în 2049.

Planul prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50,4% până la finele acestui deceniu şi o reducere de 16,7% a consumului primar de energie, comparativ cu 2020.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...