Autoritățile ucrainene dezmint moartea generalului Valeri Zalujnîi și a comandatului forțelor terestrelek Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent această informație
Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit miercuri moartea comandantului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent în cursul zilei informaţia că Zalujnîi şi Sîrski ar fi fost ‘lichidaţi’ de forţele ruse, informează media ucrainene, între care Unian, Ukrinform şi Zerkalo nedeli, conform Agerpres.
„În spaţiul informaţional rusesc circulă informaţii despre presupusa lichidare a comandanţilor noştri. Au existat trei anunţuri în acest sens în decurs de o săptămână. Vă anunţ că toţi sunt în viaţă”, a declarat viceministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, într-o postare pe Telegram.
Prin astfel de ştiri false inamicul urmăreşte de regulă mai multe obiective: impact psihologic asupra oamenilor, demoralizarea trupelor ucrainene, tapaj de scurtă durată pe o temă pentru a ridica moralul propriilor trupe, a explicat viceministrul ucrainean.
„Acesta este doar un episod public minor din care puteţi să înţelegeţi condiţiile în care luptă comandamentul nostru”, a spus Maliar.
Informaţiile din media ruse au apărut după ce s-a aflat că Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, nu va putea participa la reuniunea Comitetului Militar al NATO.
În deschiderea reuniunii de miercuri a comandanţilor armatelor din statele membre NATO, Rob Bauer, şeful Comitetului Militar, a declarat că Valeri Zalujnîi nu va putea participa la această reuniune nici măcar în format de videoconferinţă din cauza situaţiei operaţionale dificile de pe front, notează Unian.
Datele despre situaţia de pe frontul din Ucraina urmau să fie prezentate de către reprezentantul armatei ucrainene pe lângă NATO, general-maiorul Serghei Salkuţan.
Recent, şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, anunţase că, în lupte, ar fi fost ucis comandantul forţelor de apărare teritorială din Ucraina, Ihor Tanţiura. Kievul a dezminţit ulterior moartea acestuia, conform Unian.
Institutul pentru Studiului Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, a explicat că astfel de informaţii sunt răspândite de partea rusă pentru a crea o atmosferă neprielnică pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene.
Rusia a declarat miercuri că forţele sale au respins contraatacurile ucrainene pe flancuri la Bahmut, în estul Ucrainei, după ce Evgheni Prigojin declarase cu o zi în urmă că o unitate a forţelor armate ruse şi-a părăsit poziţiile luni, potrivit EFE.
„Subdiviziunile trupelor aeropurtate resping acţiunile inamicului pe flancuri”, a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Konaşenkov a mai spus că detaşamentele de asalt, referindu-se la mercenarii Grupului Wagner, „au continuat operaţiunile ofensive pentru a captura cartierele de la periferia nord-vestică şi vestică a oraşului Artiomovsk” (numele utilizat de ruşi pentru Bahmut).
Comentariile lui Konaşenkov survin după ce şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat Ministerul Apărării că ‘face tot posibilul pentru ca frontul să se prăbuşească’, afirmând că o unitate a armatei regulate ruse ‘a fugit şi şi-a abandonat poziţiile’ pe unul dintre flancuri.
Cucerirea acelui flanc a costat viaţa a 500 de mercenari Wagner şi a lăsat neprotejată o zona de aproape doi kilometri lăţime şi 500 de kilometri adâncime.
Brigada a treia separată de asalt a forţelor armate ucrainene a confirmat marţi seara pe contul său de Telegram că una dintre brigăzile ruse care încerca să preia controlul total al oraşului Bahmut şi-a abandonat poziţiile, lăsând în urmă „500 de cadavre”.
Rusia şi-a lansat ofensiva asupra Bahmut în august 2022. În pofida faptului că ea controlează cea mai mare parte a oraşului – 95%, potrivit lui Prigojin – forţele ruse nu au reuşit încă să îi alunge complet pe ucraineni din acest municipiu de importanţă secundară, în a cărui cucerire au investit resurse tehnice şi umane substanţiale.
Ucraina a suferit şi ea pierderi grele la Bahmut. Kievul îşi justifică insistenţa în apărarea ultimelor sale poziţii din acest oraş prin uzura pe care o produce trupelor ruse, împiedicându-le astfel să iniţieze acţiuni ofensive în alte sectoare ale frontului, cum ar fi Kramatorsk şi Sloviansk (est).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii