Autorităţile vor să scape de caii Deltei pe motiv că aceştia ar strica ecosistemul şi ar putea răspândi o boală infecţioasă / „S.O.S Caii Deltei”: „Nu este decât o afacere, o mânărie în care sunt implicate atât persoane fizice din zonă, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale”
Potrivit estimărilor neoficiale ale autorităţilor, în prezent, în Delta Dunării trăiesc peste 2.000 de cai sălbăticiţi. Sunt cai care au ajuns să trăiască astăzi în libertate, după ce strămoşii lor, în urmă cu zeci de ani, au fost lăsaţi de izbelişte, fie de localnici, fie în urma desfiinţării fermelor din perioada comunistă.
Pentru că în judeţul Tulcea au fost identificaţi şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină (AIE), boală care generează pierderi importante crescătorilor de cai, dar şi pe motiv că ecvinele ar distruge ecosistemul, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (DSVSA) împreună cu Prefectura, dar şi cu Guvernatorul Deltei, au identificat o soluţie. Aceştia vor să microcipeze caii şi să-i dea celor care pretind că sunt proprietarii lor, iar cei care sunt nerevendicaţi, să-i dea primăriilor.
„Legislaţia este clară şi spune că fiecare proprietar trebuie să-şi identifice animalul. Aici probabil ar trebui să fim mai fermi, toate autorităţile statului, şi să se facă o catagrafie a populaţiei de cai şi, în momentul în care ei sunt revendicaţi, să fie microcipaţi, iar cei care nu sunt revendicaţi, să şi-i asume autorităţile publice locale, Administraţia Deltei, poate o organizaţie neguvernamentală sau Consiliul Judeţean”, a declarat pentru Agerpres directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.
Chiar Guvernatorul Deltei susţine demersul, motivând că ecvinele ar distruge ecosistemul.
„Pe de o parte, ei nu fac parte din lista patrimoniului nostru natural cu care suntem înscrişi în UNESCO «Omul şi Biosfera» şi pe de altă parte aduc prejudicii în zonele strict protejate, unor specii de floră”, a declarat pentru TVR, Teodosie Gabriel Marinov, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării.
Dincolo de poziţia asumată a autorităţilor, reprezentaţii Grupului de Iniţiativă „S.O.S. Caii Deltei”, cei care au semnalat în repetate rânduri atunci când caii din Deltă erau cât pe ce să ajungă în abatoare pentru a fi valorificaţi, spun că la mijloc sunt interese financiare ascunse.
„Sunt oripilată că îndrăznesc din nou. Au mai încercat să facă lucrul acesta în 2011 când la fel au venit cu anemia infecţioasă, dar nu le-a ieşit de data aceea. Nu au dreptate. Caii din Deltă sunt cai liberi care trăiesc acolo de zeci de ani. Dacă nu au distrus Delta până acum, nu o vor face nici de acum încolo. Sunt mândria Deltei, sunt emblema Deltei, sunt unul dintre motivele întemeiate pentru care turiştii vin în Deltă, iar ceea ce vor să facă acum autorităţile nu este decât o afacere, o mânărie în care sunt implicate atât persoane fizice din zonă, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, prin care încearcă să vândă aceşti cai, să obţină un profit. În Deltă trăiesc şi sute de vaci, dar despre acestea nu s-a pus problema că ar face rău. De ce ar face caii rău şi vacile nu? Sunt şi oi care păşunează în Deltă. Avem zone de păşunat în Delta Dunării. Cum să spunem că distrug caii Delta, dar celelalte animale nu o fac?”, a declarat pentru G4Media.ro Rodica Crăciunescu de la Grupul de Iniţiativă Civică „S.O.S. Caii Deltei”.
În prezent, zeci de pensiuni din Delta Dunării beneficiază de pe urma turiştilor care vizitează zona, special pentru a vedea hergheliile care trăiesc în regim sălbatic. Autorităţile, deși recunosc faptul că ecvinele crescute în stare de libertate sunt o atracţie turistică şi o sursă de venit pentru unele comunităţi, sunt de părere că acestora nu li se asigură condiţii adecvate de trai.
Cu toate acestea, frecvent, diverşi indivizi scot zeci de cai din Delta Dunării pentru a-i duce la abator, motivând că ei sunt proprietarii, spun voluntarii. Ultimul transport a avut loc pe 8 decembrie, anul trecut. Atunci membrii SOS Caii Deltei au sesizat Autoritatea Naţională pentru Exploatarea Animalelor și Direcția Sanitar Veterinară Tulcea, au depus plângeri la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Poliției Române și la Parchetul General, au atașat poze și filmări în care se vede cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar, însă cu toate acestea, nimic nu s-a întâmplat.
Voluntarii spun că unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea lor de către Poliție, numai că transportatorii au fost amendați pentru lipsa actelor de transport, după care fost lăsaţi să-și continue drumul spre abator.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii