Autorităţile vor solicita împuşcarea ursului care vine în Miercurea Ciuc şi în zonele limitrofe
Autorităţile din Miercurea Ciuc vor solicita aprobare pentru împuşcarea ursului care, în ultimele zile, a venit în municipiu şi zonele limitrofe, relatează Agerpres.
„Municipalitatea, prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, se va adresa Ministerului Mediului şi va propune o intervenţie legată de ursul care se perindă în ultima vreme pe raza noastră teritorială. (…) Extragere o să spunem noi, ministerul va decide”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.
Acesta a precizat că, potrivit specialiştilor, este vorba despre acelaşi urs a cărui prezenţă a fost semnalată, la sfârşitul săptămânii, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu şi în localitatea Cioboteni, de lângă Miercurea Ciuc.
„E un urs care în aceste zile îşi face zilele pe şaua de la Şumuleu (n.r.- dealul Şumuleu, de lângă Miercurea Ciuc)”, a mai spus Raduly.
Jandarmii harghiteni au intervenit, la sfârşitul săptămânii, pentru îndepărtarea unor urşi din municipiul Miercurea Ciuc şi din localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni, prezenţa acestora fiind semnalată prin nouă apeluri făcute la numărul de urgenţă 112.
Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, sâmbătă au fost primite şase apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad.
Primul apel anunţa prezenţa unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tuşnad, unde a fost trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, care a îndepărtat animalul înspre pădure.
De asemenea, un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în mijlocul staţiunii Băile Tuşnad, şi acesta fiind alungat de echipajul aflat în misiune pe raza staţiunii.
În cursul serii de sâmbătă, un al treilea apel semnala prezenţa unui urs în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil care a îndepărtat animalul sălbatic din curtea instituţiei medicale.
La puţin timp, un bărbat anunţa prezenţa unui urs pe strada Gării din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.
Tot sâmbătă seara, o femeie a semnalat prezenţa unui urs în apropierea unui izvor din aceeaşi staţiune, acesta fiind îndepărtat de către un echipaj de ordine publică, format dintr-un jandarm şi un poliţist.
Al şaselea apel a anunţat prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din staţiune, dar animalul nu a fost găsit în zonă.
Duminică au fost primite trei apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni.
Primul apel făcea referire la prezenţa unui urs lângă gara CFR din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.
În aceeaşi zi a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Izvoru Mureşului, la faţa locului fiind trimis un echipaj din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Gheorgheni. De asemenea, în zonă au fost prezenţi şi doi membri ai asociaţiei de vânători.
Îndepărtarea acestuia a fost mai dificilă şi de durată deoarece ursul se întorcea la scurt timp în zona din care era îndepărtat. Într-un final, acesta a fost îndepărtat spre pădure.
Sâmbătă seara a fost primit ultimul apel, care semnala prezenţa unui urs în Cioboteni, acesta fiind îndepărtat de către săteni până la sosirea echipajului de jandarmi în zonă.
În toate cazurile au fost trimise de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă mesaje RO-ALERT, prin care oamenii erau avertizaţi de pericol, iar la faţa locului au fost prezente, în sprijin, echipaje medicale.
Jandarmii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai meargă la locul unde este semnalată prezenţa urşilor în mesajele RO-ALERT, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol şi pentru a nu îngreuna intervenţia de îndepărtare a animalelor.
„Pe această cale, facem un apel la cetăţeni să înţeleagă că menirea mesajelor RO-ALERT nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al IJJ Harghita.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii