G4Media.ro

Autorităţile vor solicita împuşcarea ursului care vine în Miercurea Ciuc şi în…

sursa foto: Pixabay

Autorităţile vor solicita împuşcarea ursului care vine în Miercurea Ciuc şi în zonele limitrofe

Autorităţile din Miercurea Ciuc vor solicita aprobare pentru împuşcarea ursului care, în ultimele zile, a venit în municipiu şi zonele limitrofe, relatează Agerpres.

„Municipalitatea, prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, se va adresa Ministerului Mediului şi va propune o intervenţie legată de ursul care se perindă în ultima vreme pe raza noastră teritorială. (…) Extragere o să spunem noi, ministerul va decide”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Acesta a precizat că, potrivit specialiştilor, este vorba despre acelaşi urs a cărui prezenţă a fost semnalată, la sfârşitul săptămânii, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu şi în localitatea Cioboteni, de lângă Miercurea Ciuc.

„E un urs care în aceste zile îşi face zilele pe şaua de la Şumuleu (n.r.- dealul Şumuleu, de lângă Miercurea Ciuc)”, a mai spus Raduly.

Jandarmii harghiteni au intervenit, la sfârşitul săptămânii, pentru îndepărtarea unor urşi din municipiul Miercurea Ciuc şi din localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni, prezenţa acestora fiind semnalată prin nouă apeluri făcute la numărul de urgenţă 112.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, sâmbătă au fost primite şase apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad.

Primul apel anunţa prezenţa unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tuşnad, unde a fost trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, care a îndepărtat animalul înspre pădure.

De asemenea, un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în mijlocul staţiunii Băile Tuşnad, şi acesta fiind alungat de echipajul aflat în misiune pe raza staţiunii.

În cursul serii de sâmbătă, un al treilea apel semnala prezenţa unui urs în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil care a îndepărtat animalul sălbatic din curtea instituţiei medicale.

La puţin timp, un bărbat anunţa prezenţa unui urs pe strada Gării din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

Tot sâmbătă seara, o femeie a semnalat prezenţa unui urs în apropierea unui izvor din aceeaşi staţiune, acesta fiind îndepărtat de către un echipaj de ordine publică, format dintr-un jandarm şi un poliţist.

Al şaselea apel a anunţat prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din staţiune, dar animalul nu a fost găsit în zonă.

Duminică au fost primite trei apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni.

Primul apel făcea referire la prezenţa unui urs lângă gara CFR din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

În aceeaşi zi a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Izvoru Mureşului, la faţa locului fiind trimis un echipaj din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Gheorgheni. De asemenea, în zonă au fost prezenţi şi doi membri ai asociaţiei de vânători.

Îndepărtarea acestuia a fost mai dificilă şi de durată deoarece ursul se întorcea la scurt timp în zona din care era îndepărtat. Într-un final, acesta a fost îndepărtat spre pădure.

Sâmbătă seara a fost primit ultimul apel, care semnala prezenţa unui urs în Cioboteni, acesta fiind îndepărtat de către săteni până la sosirea echipajului de jandarmi în zonă.

În toate cazurile au fost trimise de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă mesaje RO-ALERT, prin care oamenii erau avertizaţi de pericol, iar la faţa locului au fost prezente, în sprijin, echipaje medicale.

Jandarmii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai meargă la locul unde este semnalată prezenţa urşilor în mesajele RO-ALERT, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol şi pentru a nu îngreuna intervenţia de îndepărtare a animalelor.

„Pe această cale, facem un apel la cetăţeni să înţeleagă că menirea mesajelor RO-ALERT nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al IJJ Harghita.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Mai bine luat si dus sus in munti, nu repede la impuscat …Bai cretinilor!!!!

    • Solutia cea mai simpla dar si cea mai proasta !

      PS. In schimb satisface nevoia de sange a unor padurari care dijmuiesc la greu hrana ce li se aduce periodic ursilor in padure, cu care hranesc si cresc in gospodariile proprii adevarate mini ferme de porci de cate 6-8-10 animale ! :(((

  2. Cred că ursul n-a fost dispus să învețe ungurește…

  3. Dacă Harghita și Covasma au probleme cu urșii, să facă un sanctuar ca la Zărnești și gata. Dacă vin 5 urși pe an, o să împuște 5? Sau 10? Sau 50? Dacă n-au ce mânca în pădure pentru că efectivele de vânat sunt mereu supraestimate pe hârtie, în timp ce realitatea e jale, ce să facă urșii? E vina lor că a dispărut vânatul și că s-a micșorat pădurea?

    Soluții pentru ăștia care nu știu să-și rezolve problemele altfel decât cu pușca:

    1. Nu mai tăiați ilegal.
    2. Nu mai vânați ilegal.
    3. Numărați corect efectivele, nu mai mințiți în acte.
    4. Faceți o rezervație. Luați legătura cu Libearty Zărnești dacă nu știți cum se face.
    5. Uite, am căutat eu pe google pentru voi, numai să nu ziceți că n-ați știut:
    https://millionsoffriends.org/libearty/despre-sanctuar/

  4. Criminalul cu cinci crime e pus în libertate, violează, bate și desfigurează o adolescentă prin incendiere nu e impuscat, iar ursul fara victime și distrugeri e împușcat…

  5. Ursul vine sa spuna ca i-a taiat Verestoy padurea, de asta sunt autoritatile locale ofuscate.

  6. Oameni buni, în zona susnumitã sunt cu adevãrat foarte multi ursi. Trãim în teamã permanentã, existã sate si orase, unde este periculos sã mergi pe jos printre clãdiri – si acuma nu vorbesc despre excursii sau drumetii în zonele înconjurãtoare. Asta nu îndrãznim deloc. Din pãcate Ministrul Mediului nu ne ascultã si nu ne ajutã… Ce sã facem…

  7. „Autorităţile vor solicita împuşcarea ursului care vine în Miercurea Ciuc…”

    În opinia mea, pentru a spori eficiența acțiunii, ar fi necesar ca autoritățile din județul Harghita să se asigure că a fost defrișată și o suprafață suficient de mare de pădure, astfel încât ursul să nu mai aibă unde să se refugieze, pentru a scăpa de vânători.

    • Sau, sa i se dea si ursului o pusca si sa pazeasca el padurea!

  8. În Europa nu existã nicãieri atâti ursi, decât în România (aproximativ 7000). În tara noastrã existã mult mai mult, decât România si-a asumat. Cine nu trãieste într-o zonâ montanã, vorbeste foarte usor… Când mã duc la prieteni, în Germania, de exemplu, este atât de plãcut sã facem drumetii. Siguranta si viata omului a trebui sã conteze oriunde în aceeasi mãsurã.

    • Exact. România este model pentru protejarea urșilor în Europa. Asta e nesimțire, să te bucuri că în Germania sau alte state poți merge liniștit la drumeții în pădure. Pădurea e pentru animale! Se pare că nu știi nimic despre biodiversitate și rolul ei, dar îți dai cu părerea. Pentru știința ta, sunt state în Europa și în lume unde și lupii au fost eradicați, nu doar urșii, iar acum fac programe de repopulare cu carnivore mari pentru că au stricat echilibrul pădurii. Inclusiv eroziunea de pe albiile râurilor poate fi micșorată prin repopularea cu carnivore mari. Cifra exactă de urși din România este supraestimată ca să aibă unii motiv de vânătoare. Realitatea e că sunt mai puțini urși și mai puține păduri.

      P.S. Ce tupeu, să vii cu o ignoranță crasă și să dai drept exemplu state care au recunoscut că au aplicat o strategie greșită, dar să uiți partea asta. La voi dacă vine primarul și spune că nu există altă soluție decât împușcarea, îl credeți, de parcă el are interes să muncească la protejarea naturii. Dimpotrivă.

  9. Mi se pare, cã nu întelegi problema, cu ce se lupta populatia zi de zi, în anumite zone. Pentru acesta nu prea are sens sã mai scriu nici un coment. Un dialog despre tema asta ar avea sens în cazul în care am sta de vorbã personal. Atunci, în cazul ãla s-ar putea sta de vorbã, nu asa, cum este aici. Stilul ãsta -din pãcate- nu ajutã pe nimeni. Trebuie sã gãsim cumva o solutie comuna. Îti doresc, ca sã nu-l întâlnesti un urs în orasul sau satul tãu si ca ursii sã nu distrugã în fiecare sãptãmânã gospodãria voastrã. Asa sã fie.

  10. Alina: Îmi cer scuze dacã te-am jignit si pentru opinia mea.