G4Media.ro

Autorizațiile de împușcare a urșilor din Covasna, atacate în instanță de activiștii…

Sursa foto: Știrile ProTV

Autorizațiile de împușcare a urșilor din Covasna, atacate în instanță de activiștii de mediu / Exista aprobare pentru ”extragerea” a 54 de urși în acest județ / Au murit aici, loviți de mașină, aproape 60 de urși, în ultimii 5 ani

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a arătat că Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a cerut, prin instanță, anularea autorizațiilor de vânătoare pentru urșii care pot fi extrași, prin lege, transmite radiomures.ro.

În județul Covasna, Ministerul Mediului a aprobat extragerea a 54 de urși, care urmează să fie împușcați în acest an.

Consilierii județeni au fost de acord ca instituția să intre parte în proces, în scopul punerii în aplicare a legii, a explicat Tamás Sándor: „Agenția Județeană pentru Protecția Mediului este abilitată să dea punctual autorizații de împușcare, iar această asociație, formată de câteva persoane, au atacat în instanță aceste autorizații emise de o instituție a statului român, cerând suspendare a executării autorizațiilor, iar noi, Consiliul Județean Covasna, la rândul nostru, solicităm respingerea acțiunii”.

Tamás Sándor a arătat că, în județul Covasna, în ultimii 10 ani s-a dublat numărul de exemplare de urs brun, iar habitatul permite maxim 600 de exemplare, în condițiile în care sunt aproape 2.300: „Dacă în 2013, au fost în județ 1.045 de exemplare de uși, în 2024 sunt 2263. Din 1990 până în 2016, în România nu am avut decese din cauza atacului ursului, dar după 2016, de când s-a stopat extragerea urșilor, sunt peste 300 de persoane rănite și peste 25 de persoane care au murit”, spune Tamás Sándor.

Ultimul atac de urs s-a produs marți seara, într-o gospodărie din stațiunea Covasna, unde animalul sălbatic a spart grajdul și a ucis o oaie.

Este al doilea atac petrecut în ultima săptămână, din această zonă.

Un raport al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a arătat că anul acesta, 11 urși au murit în urma accidentelor, fie de mașină, fie de tren.

Totodată, în perioada 2018 – 2023 în județul Covasna au murit în aceleași condiții aproape 60 de urși.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cum , mă, să lovească mașinile ursii? Mergeți în Germania, să cădeți ca toate drumurile astea au gard să nu intre animalele pe ele.

    Pentru ca sunt incapabili trebuie demiși cei de la CNAIR . Animalele nu trebuie să poată intra pe șosele, iar unde este nevoie trebuie construită pasaje ca să le traverseze, ca în statele civilizate.