G4Media.ro

Avalanșă de critici și acuzații de ipocrizie după ce premierul Canadei, Justin…

Sursa: Captură Video

Avalanșă de critici și acuzații de ipocrizie după ce premierul Canadei, Justin Trudeau, și-a luat vacanță de ziua reconcilierii cu indigenii și s-a dus la plajă

Premierul Justin Trudeau a fost supus unei avalanșe de critici după ce a plecat în vacanță în prima Zi Națională pentru Adevăr și Reconciliere din Canada, șeful Executivului de la Ottawa zburând în vestul țării pentru a-și petrece timpul cu familia.

Noua sărbătoare federală onorează zecile de mii de copii indigeni care au fost asimilați cu forța în sistemul celor peste 140 de școli rezidențiale și a fost considerată o zi sobră, de aducere aminte a tragediilor prin care au trecut copiii și familiile lor. Aceasta nu a fost prima dată când Trudeau, care s-a declarat un susținător devotat al cauzelor indigenilor, a provocat furia acestora din cauza acțiunilor sale considerate „ipocrite.”

Ziua Reconcilierii

În iunie, Parlamentul de la Ottawa – dominat de liberalii conduși de Justin Trudeau – a instituit sărbătoarea National Day for Truth and Reconciliation, cu scopul de a asigura o comemorare publică a istoriei și moștenirii școlilor rezidențiale.

Ziua, care este o sărbătoare legal federală și va fi marcată anual pe 30 septembrie, onorează copiii care au murit în timp ce erau obligați să participe la școlile rezidențiale conduse de biserică și finanțate de guvern, precum și pe supraviețuitorii și comunitățile indigene afectate de moștenirea sistemului. (Peste 150.000 de copii ai Primelor Națiuni, Métiși și Inuiți au fost obligați să frecventeze aceste școli între anii 1870 și 1997).

Crearea acestei zile a fost una dintre cele 94 recomandări incluse într-un raport din 2015 al Comisiei guvernamentale pentru adevăr și reconciliere, care a documentat atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni timp de peste un secol.

Raportul a listat nedreptățile la care au fost supuși copiii indigeni în aceste școli, inclusiv abuzurile emoționale, fizice și sexuale la care au fost supuși. Cel puțin 4.100 de copii indigeni au murit în timp ce frecventau aceste școli.

Ziua a fost considerată una sobră și de „reflecție,” canadienii fiind îndemnați să reflecte la moștenirea tragică a sistemului de școli rezidențiale. Sute de mii de oameni din întreaga Canada au participat joi la ceremonii de comemorare, au luat parte la manifestării și au purtat tricouri portocalii – un simbol al sprijinului pentru supraviețuitorii școlilor rezidențiale – pentru a marca această ocazie.

Portocaliul a fost culoarea purtată de în prima zi de școală de Phyllis Webstad, o membră a Primelor Națiuni, supraviețuitoare a școlilor rezidențiale; îmbrăcămintea sa a fost confiscată de conducerea școlii, iar părul ei tăiat. Webstad a creat Orange Shirt Day pentru a marca experiența ei dramatică.

Trudeau, la plajă

În acest context delicat, premierul Justin Trudeau a zburat joi spre Tofino, în Columbia Britanică, unde o echipă de la Global News l-a filmat plimbându-se cu soția de mână de-a lungul plajei.  Când a fost abordat de ziariști, primul-ministru liberal a refuzat să facă vreun comentariu. Presa canadiană a publicat apoi poze cu Trudeau și consoarta sa bând bere pe o terasă.

Programul premierului publicat pe site-ul guvernului indica inițial că el își va petrece ziua sărbătorii federale în întâlniri private desfășurate în capitala Ottawa. Ulterior, după apariția criticilor, biroul lui Trudeau i-a modificat itinerariul pentru a marca „locația sa corectă,”, iar un purtător de cuvânt al guvernului a recunoscut: „Da, premierul petrece timp în Tofino cu familia sa, timp de câteva zile.”

Pe Twitter, liderul canadian a scris apoi că „a petrecut ceva timp la telefon” cu supraviețuitorii școlilor rezidențiale, „ascultându-le poveștile și primind sfaturi despre drumul înainte.”

 

Alex Wellstead, un purtător de cuvânt al primului ministru, a explicat vineri că Trudeau „a vorbit ieri cu opt supraviețuitori ai școlilor rezidențiale din toată țara. A fost o ocazie importantă de a le auzi poveștile despre traume și vindecare și de a le auzi sfaturile cu privire la calea pe care să meargă înainte.”

Val de critici

Grupurile indigene au criticat virulent decizia premierului Trudeau de a nu marca în persoană Ziua Națională pentru Adevăr și Reconciliere.

Liderii națiunii Tk’emlúps te Secwépemc – situată lângă locul fostei școli rezidențiale Kamloops, unde în luna mai au fost descoperite rămășițele a 215 de copii în mai mai multe morminte nemarcate – au declarat că i-au scris de două ori lui Trudeau solicitându-i să viziteze comunitatea joi.

  • ”Respingerea arogantă de către Justin Trudeau a invitației celor din Tk’emlúps reprezintă o palmă pentru toți supraviețuitorii IRS (școlilor rezidențiale indigene), în special pentru familiile îndurerate ale copiilor care nu au mai ajuns niciodată acasă,” a declarat marele șef Stewart Phillip, care face parte din Union of British Columbia Indian Chiefs.

Blake Desjarlais, lider Métis și deputat nou ales din partea Noilor Democrați în circumscripția Edmonton, a declarat că acțiunile lui Trudeau au sporit percepția publică că joi a fost „o zi cu familia,” mai degrabă decât o zi pentru reflecții serioase despre tratamentul la care au fost supuse popoarele indigene.

„Prima zi necesită un precedent,” a afirmat Desjarlais. „Este greu de imaginat zilele de 30 septembrie din viitor fără condoleanțele, prezența și mesajele primului-ministru.”

Într-o declarație similară, Asociația Femeilor Native din Canada (NWAC) – o organizație de spijin pentru femeile indigene – și-a exprimat „șocul și consternarea,” spunând că decizia lui Trudeau de „a se eschiva” este „uluitoare prin nivelul său absolut de insensibilitate și nesocotire față de ceea ce Primele Națiuni, Métiși și Inuți au îndurat ca rezultat ca rezultat al colonizării.”

Justin Trudeau a marcat ocazia miercuri seara, într-o ceremonie desfășurată la Ottawa, însă acest lucru nu a împiedicat-o pe directoarea executivă a NWAC, Lynne Groulx, să declare că vacanța primului ministru a semnalat că, odată ce Parlamentul a declarat sărbătoarea în mod oficial, el „și-a șters mâinile și a spus: treaba-i gata, să mergem mai departe.”

Groulx a declarat că decizia lui Trudeau de a „zbura la Tofino pentru o vacanță,” mai degrabă decât „să-și folosească timpul pe care guvernul său l-a acordat ca să reflecteze asupra tragediei școlilor rezidențiale indigene” a dat impresia că premierul nu a luat în serios problema. Ea a afirmat că Trudeau ar trebui să fie „cel care conduce acest proces de reconciliere.”

La rândul ei, Judith Sayers, președinta Consiliului Tribal Nuu-chah-nulth de pe Insula Vancouver, care include zona Tofino, a declarat vineri că organizația nu a fost contactată de Trudeau și nu știa că acesta va fi pe teritoriul său de Ziua Reconcilierii. Ea a spus că premierul s-ar fi putut alătura celor din Nuu-chah-nulth în Tofino pentru o declarație scurtă.

„Înțeleg că (Trudeau) este în vacanță și vrea ceva timp liber, dar ar fi trebuit să acorde prioritate primei Zile Naționale pentru Adevăr și Reconciliere. Acest lucru este important pentru noi și pentru noi aici. A fost o zi cu adevărat importantă,” a afirmat Sayers.

„Întotdeauna mă gândesc înapoi la modul în care Trudeau spune că popoarele indigene sunt cea mai importantă relație a sa, dar el nu o arată. Spune întotdeauna lucruri bune, dar nu le continuă cu acțiuni (bune).”

Antecedente

Aceasta nu a fost prima dată când premierul Trudeau a fost acuzat de „ipocrizie” și „insensibilitate” în ceea ce privește relația cu popoarele indigene, despre care el a afirmat constant că este cea mai importantă a mandatului său.

În 2019, în timpul Scandalului SNC Lavalin, fostul ministru al justiției și procuror general, Jody Wilson-Raybould – membră a comunității indigene – i-a acuzat pe premierul Trudeau și consilierii săi că au petrecut luni întregi încercând să o convingă că aducerea în fața legii a foștilor directori ai companiei ar prejudicia locurile de muncă a mii de canadieni și ar amenința voturile alegatorilor care vor renunța la sprijinirea Partidului Liberal.

Afacerea SNC-Lavalin a dus atunci la tensionarea relațiilor cu comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată.

În acest scandal, Trudeau a fost criticat vehement pentru felul în care a tratat-o pe Wilson-Raybould, una dintre cele mai cunoscute femei din viața politică canadiană. Mulți s-au întrebat atunci dacă declarațiile sale din campaniile electorale privind lupta pentru emanciparea drepturilor femeilor și justiție pentru populațiile indigene au fost sau nu reale si dacă progresismul său – care l-a transformat într-unul dintre idolii mișcării de stânga la nivel internațional – este doar unul de fațadă.

Surse: Global News, The Canadian Press, CBC, BBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mda, ce sa zic, Justin acest copil (_bip bip____cenzurat) le-a dat nas acestor scormonitori in lada Istoriei crezand ca aduna capital politic pentru ineptiile lui ecogreen moristi de vant socialiste! Si ce sa vezi grebla i-a venit drrept in dichisitul cioc si produce daune. Pe aici pe la noi e o vorba ” daca ii dai nas lui Ivan ti se suie pe divan”. In viitorul deloc deloc indepartat caucazienii isi vor cere scuze si nu vor candida la nici o functie aleasa, post de conducere decizie , nu vor fi numiti nicaieri si vor da foc universitatilor pentru ca desi exista locuri rezervate diferitelor persoane „discriminate” ele nu se ocupa.

  2. Exista ceva mai ipocrit ca un neo-marxist???

    • Da , un ecomarxist.
      Astia de vantura ecologia incalzirea globala dar ei au telefoane de ultima generatie facute cu sclavi pe plantatie.