G4Media.ro

Avalanșele din Himalaya cresc riscul pentru alpiniști în contextul încălzirii climei

Sursa foto: Pixabay.com

Avalanșele din Himalaya cresc riscul pentru alpiniști în contextul încălzirii climei

Avalanșele din Himalaya cauzează un număr tot mai mare de decese și amenință siguranța alpiniștilor, sugerează o cercetare, potrivit The Guardian.

În timp ce alpinismul la mare altitudine vine cu un risc inerent de avalanșă, încălzirea globală exacerbează pericolul în timpul sezonului de alpinism în lanțul muntos Himalaya, avertizează experții.

Potrivit unei analize recente, în ultimele cinci decenii, cel puțin 564 de persoane și-au pierdut viața din cauza avalanșelor în timp ce escaladau vârfuri de peste 4.500 de metri în Himalaya. Restrângând datele la cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri și la alte câteva vârfuri proeminente de alpinism de peste 6.000 de metri din Himalaya, s-au înregistrat cel puțin 1.400 de decese în alpinism între 1895 și 2022, dintre care 33% s-au datorat avalanșelor.

Alan Arnette, alpinist și cronicar al sezoanelor de alpinism din Nepal, a declarat că avalanșele fatale pe vârfurile populare, inclusiv Everest, Ama Dablam, Manaslu și Dhaulagiri, nu sunt o evoluție recentă. „Munții vor avea avalanșe. O fac de zeci de ani”, a spus el.

Cu toate acestea, frecvența și momentul în care au avut loc aceste avalanșe recente ar putea fi un semn prevestitor a ceea ce rezervă viitorul alpinismului în Himalaya într-o lume în curs de încălzire.

Sezonul de alpinism în partea centrală a Himalayei, unde se află majoritatea celorlalte vârfuri populare de alpinism, a fost în mod tradițional atunci când vremea este senină, din martie până în mai, înainte de sezonul musonic, și după acesta, din septembrie până în noiembrie. Acest lucru coincide cu sezonul ciclonilor din Oceanul Indian și, până de curând, nu a reprezentat o mare îngrijorare.

„Zonele înalte din Himalaya sunt, în general, protejate de impactul ciclonilor care provin din Oceanul Indian, deoarece ciclonii pierd energie pe măsură ce traversează masa continentală”, a declarat Arun Bhakta Shrestha, cercetător în domeniul climei la Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților. „Cu toate acestea, ocazional, ciclonii au un impact asupra interiorului munților Himalaya, provocând căderi excesive de zăpadă și chiar pierderi de vieți omenești.”

Roxy Mathew Koll, cercetător în domeniul climei la Institutul Indian de Meteorologie Tropicală, a declarat: „Ca răspuns la încălzirea rapidă din Oceanul Indian, musonul a devenit mai neregulat, cu perioade scurte de ploi abundente și perioade lungi de secetă, iar ciclonii din Marea Arabiei au crescut în frecvență, intensitate și durată – și se intensifică rapid atât în Marea Arabiei, cât și în Golful Bengal.”

Având în vedere schimbările radicale ale modelelor de precipitații musonice și ciclonii care se formează mai frecvent și cu o intensitate mai mare în Oceanul Indian, care se încălzește rapid, sezonul de urcare, odată previzibil, este perturbat mai des de aceste sisteme de furtuni supraîncărcate.

„În 1996, când am avut acel dezastru de pe Everest [în care opt alpiniști au murit într-un viscol], a cimentat în mod absolut faptul că trebuie să iei în considerare ceea ce se întâmplă în Golful Bengal. Dacă există un ciclon acolo, trebuie să-l urmărești”, a declarat Chris Tomer, meteorolog și meteorolog pentru expediții de alpinism în Himalaya.

„În ultimii cinci ani, patru din cinci ani a trebuit să ne facem griji cu privire la ceva în Golful Bengal în timpul sezonului de vârf al ascensiunilor pe Everest”.

Datele sugerează că vârfurile populare din Himalaya centrală, inclusiv Annapurna și Everest, și cele aflate sub influența extinsă a musonului, cum ar fi Nanga Parbat din vestul Himalayei, prezintă deja un risc foarte mare de avalanșă pentru alpiniști.

Zăpada proaspătă și abundentă este una dintre principalele cauze ale avalanșelor, iar atunci când în acești munți au loc furtuni neobișnuite de sezon, pericolul și șansele de deces cresc și ele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...