Avantajele și dezavantajele postului. Meniuri detaliate pentru această perioadă
Indiferent dacă motivul pentru care te-ai hotărât să ții post este unul religios sau ai alte motive personale, iată ce trebuie să ai în vedere atunci când te decizi să elimini sursele animale de hrană din alimentația ta:
- Vezi podcastul G4Media „Fântâna de sănătate”: Zece sfaturi alimentare pentru perioada de post, realizat de Tania Fântână, nutriționist dietetician.
1. Încearcă să mănânci cât mai simplu, alegând doar câteva ingrediente la o masă. Din dorința de a asigura echilibrul meselor tale, poți avea tendința de a combina grupe diferite de alimente la aceeași masă și astfel să nu ai un confort digestiv adecvat;
2. Alege ca cel puțin 50% din mesele tale să fie nepreparate termic, pentru a beneficia de toate vitaminele și mineralale din fructe și legume. Fie că alegi fructele ca masă principală sau o salată de legume crude lângă o mâncare gătită, corpul tău o să-ți mulțumească pentru aportul crescut de vitamine;
3. Diversitatea surselor vegetale este esențială ca tu să mănânci echilibrat. Nu te limita la cartofi și produse făinoase. Acum avem acces la o multitudine de produse pe care le putem include pe parcursul zilei în mesele noastre;
4. Apelează cât mai rar la celebrul mic dejun de post: covrigii. O banană și un pumn de nuci îți vor ține mult mai mult de foame și îți vor oferi infinit mai mulți nutrienți;
5. Beneficiază de zilele de dezlegare la pește pentru un aport de proteine animale și diversitate a gustului;
6. Fii atent la modul de preparare termică a meselor tale. Din dorința de a câștiga gust, restaurantele aleg să prăjească diverse legume în baie de ulei și faină. Măslinele pane, dovleceii pane, rondelele de ceapă sunt doar câteva exemple pe care le găsim de cumpărat ca produse de post. Prin această metodă de gătit, legumele își cresc foarte mult conținutul energetic. De exemplu, 100 grame de ceapă crudă au 40kcal iar prin prăjire caloriile cresc de 10 ori;
7. Pentru a nu te îngrășa, încearcă să pui felurile de mâncare bogate în carbohidrați, precum orezul sau paștele, la prânz și nu seara. Alege pentru seară supe cremă, ciorbe, salate de crudități cu tofu, ciuperci la cuptor, fasole bătută cu salată de castraveți și mărar, etc.
8. Fii atent la mărimea porției. Din cauza aportului proteic scăzut în această perioadă, senzația de foame te poate însoți pe tot parcursul zilei, la începutul postului. Alege să ai 2-3 mese principale și 2 gustări decât să pui mult mai mult decât de obicei la fiecare masă;
9. Dacă tot te-ai decis să dai o pauză surselor alimentare animale și să-ți ușurezi digestia, nu uita de somn și de apă. Nimic nu le înlocuiește;
10. Întrucât sistemul digestiv este interconectat cu alte sisteme din corp, încearcă să iei o perioadă de post și de la ecrane, stat în casă, alcool, fumat, petrecut timp în medii care te agită sau care nu îți priesc.
Hai să vedem cum ai putea să îmbini sursele vegetale de alimente ca să ai un meniu echilibrat:
Meniul 1
Mic dejun: 2 felii de pâine cu zacuscă + câteva roșii cherry;
Gustare 1: 1 mango;
Prânz: tocăniță de ciuperci cu mămăliguță;
Gustare 2: un pumn de nuci și fructe uscate;
Cina: supă cremă de linte și crutoane.
Meniul 2
Mic dejun: Guacamole dintr-un avocado, roșii, pătrunjel, ceapă verde, puțin ulei de măsline și lămâie;
Gustare 1: 1 banană;
Prânz: ardei umpluți cu orez, legume și nuci;
Gustare 2: 40 gr migdale sau caju;
Cina: salată de spanac cu fasole roșie și tofu
Meniul 3
Mic dejun: lapte vegetal cu musli și căpșune;
Gustare 1: 2 mere;
Prânz: mâncare de mazăre cu ardei copți;
Gustare 2: 1-2 felii chec
Cina: fasole bătută cu salată de varză sau murături
Dacă în general mâncați diversificat, îndeajuns, din toate grupele alimentare, nu trebuie să vă îngrijorați cu privire la sănătatea voastră pentru că țineți post vreme de câteva săptămâni. Dacă însă nu mâncați carne înainte de post, este posibil să aveți nevoie de suplimente de vitamine pe perioada postului.
Dezavantajale postului:
– excesul de carbohidrați care predispune la îngrășare sau creșterea glicemiei în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat;
– poate favoriza anemia prin deficit de vitamina B12, care se găsește preponderent în sursele animale de hrană;
– predispune la disconfort digestiv prin aportul crescut de fibre și crudități.
Țineți cont când stabiliți mărimea porției de vârstă, greutatea, nivelul de activitate fizică pe care îl faceți. În felul acesta, kilogramele voastre nu vor avea de suferit de pe urma acestui program de mese.
Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu