Aventurile implementării în România a unui regulament european: Inițiatorii Carmen Dan și Șerban Nicolae au greșit Camera parlamentară
Un regulament european, adoptat acum mai bine de 2 ani de Parlamentul European și de Consiliului Uniunii Europene, care trebuie să intre în vigoare în toate statele membre, deci și în România, peste mai puțin de 10 zile, a devenit subiect demn de o piesă a lui Caragiale. Toată pățania prin care trece propunerea legislativă nu arată altceva decât bulversarea în care guvernează actualii lideri PSD, dar și slaba pregătire a aparatului lor de lucru.
Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 4 mai 2016. El prevede că trebuie să fie aplicat în toate statele membre începând cu 25 mai 2018. România a demarat procedurile de adoptare, în legislația națională, a măsurilor pentru crearea cadrului de aplicare a acestuia după aproape 2 ani de la votarea lui la nivel european și cu doar 2 luni înainte de termenul de intrare în vigoare.
Prevederile acestui regulament vor schimba cu totul modul în care este reglementată protecția datelor personale și au un impact major pentru toate companiile care utilizează până și o banală adresă de e-mail a unui client, totul sub sancțiuni care merg până la 20 de milioane de euro pentru companii sau 4% din cifra de afaceri a unei multinaționale. Mediul de afaceri și societate civilă din România nici nu au mai așteptat adoptarea legii naționale de creare a cadrului de aplicare a acestui regulament și organizează, de multe luni încoace, cursuri de specializare și de instruire a angajaților pentru a putea respecta noile cerințe ale legii. Companiile multinaționale au început deja chiar să aplice noile prevederi, inclusiv în România, în așa fel încât, la data intrării lor în vigoare, 25 mai, să fie pregătiți și să se afle în legalitate.
România: Au depus legea la Camera parlamentară greșită
Între timp, statul român trăiește un scenariu desprins, parcă, din piesele lui Caragiale. Pe lângă întârzierea cu care s-a demarat adoptarea, în legea română, a măsurilor pentru crearea cadrului de aplicare a regulamentului european, senatorii care au inițiat propunerea legislativă au greșit și Camera la care aceasta trebuia depusă. Inițiatorii, senatoarea Carmen Dan (PSD), actualul ministru al afacerilor interne, și senatorul Șerban Nicolae (PSD), au depus propunerea legislativă la Senat în data de 14 martie 2018 pentru ca, trei săptămâni mai târziu, pe 3 aprilie, să o retragă. Motivul? Propunerea „a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, și retrasă, ulterior, de inițiatori în urma observației privind ordinea constituțională de sesizare a Camerelor în raport de obiectivul de reglementare al propunerii legislative”, conform unei adrese trimisă de Senat către Camera Deputaților. Între timp, mai multe instituții trimiseseră la Senat avizele și rapoartele pe care trebuie să le emită în conformitate cu lege…
Chiar în ziua în care inițiatorii au retras propunerea legislativă de la Senat, 3 aprilie, ea a fost depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Aici s-au reluat toate procedurile și s-au cerut din nou avize de la instituțiile de la care propunerea le primise deja pe când se afla la Senat.
10 zile până la intrarea în vigoare, dar încă în adoptare
Mai trebuie observat și că, pentru această propunere de lege, nici măcar nu a fost aprobată procedura legislativă de urgență, deși a fost depusă la Camera parlamentară corectă doar cu aproximativ 1 lună și jumătate înainte de intrarea în vigoare a prevederilor regulamentului european.
Între timp, propunerea a fost adoptată de Camera Deputaților la 9 mai. În prezent, ea se află din nou în dezbatere la Senat, acolo unde fusese depusă inițial din greșeală. Mai sunt 10 zile până la momentul la care legea ar trebui să intre în vigoare, deși ea trebuie să ajungă spre promulgare și, deci, spre analizare, și la președintele României. Amenzile pentru nerespectarea noilor pevederi merg până la 20 de milioane de euro pentru companii și 4% din cifra de afaceri, pentru multinaționale…
(Sursa foto: Pixabay.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii