G4Media.ro

Averea celor mai bogați zece oameni din lume a crescut anul trecut…

Foto: Pexels.com

Averea celor mai bogați zece oameni din lume a crescut anul trecut cu 540 de miliarde de dolari. Banii sunt suficienți pentru a cumpăra vaccinuri anti-Covid tuturor oamenilor de pe planetă

Averea combinată a celor mai bogaţi 10 oameni din lume a crescut în timpul pandemiei de coronavirus cu 540 de miliarde de dolari americani, a anunţat Oxfam. Această sumă este suficientă pentru a acoperi plata unui vaccin anti-COVID-19 pentru fiecare persoană din lume, au precizat reprezentanţii aceluiaşi ONG, citaţi de BBC.

Potrivit raportului Oxfam, averea totală a miliardarilor lumii este echivalentă cu suma cheltuielilor operate de toate ţările din G20 pentru a-şi redresa economiile naţionale în urma crizei declanşate de pandemia de coronavirus.

Acelaşi ONG a îndemnat guvernele lumii să se gândească la posibilitatea taxării suplimentare a celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Noul raport, intitulat „Inequality Virus”, a fost publicat într-o perioadă în care liderii lumii se reunesc în format virtual în cadrul conferinţei „Davos Dialogue”, organizată cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

În urma sprijinului fără precedent acordat de guverne economiilor naţionale, valoarea de piaţă a acţiunilor a crescut puternic la bursă, determinând şi o creştere a averilor miliardarilor, în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai adâncă recesiune din ultimul secol, afirmă autorii raportului.

La nivel global, averea miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari americani între 18 martie 2020 şi 31 decembrie 2020, ajungând în prezent la 11,95 trilioane de dolari – echivalentul sumelor cheltuite de guvernele ţărilor din G20 pentru a contra efectele generate de pandemia de COVID-19.

Printre cei mai bogaţi 10 oameni din lume, ale căror averi au crescut cu 540 de miliarde de dolari după martie 2020, se află Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul Tesla şi SpaceX) şi Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook).

Potrivit raportului Oxfam, Jeff Bezos a câştigat atât de mulţi bani până în septembrie 2020, încât ar putea să ofere tuturor celor 876.000 de angajaţi ai grupului Amazon un bonus de 105.000 de dolari şi să rămână la fel de bogat cum era înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19.

În schimb, cei mai săraci oameni de pe planetă vor avea nevoie de mai mult de un deceniu ca să revină la acelaşi nivel de venituri. Reprezentanţii Oxfam au estimat că încă 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie din cauza pandemiei, inversând declinul înregistrat de curba sărăciei globale în ultimele două decenii.

Un număr ridicat de donaţii caritabile consistente au fost făcute de la începutul pandemiei, numeroase celebrităţi, vedete din sport şi lideri din domeniul afacerilor reacţionând astfel la situaţiile de urgenţe socio-economice generate de criza COVID-19.

Luna trecută, MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, a dezvăluit că a donat peste 4 miliarde de dolari unor bănci de alimente şi fonduri de ajutorare în regim de urgenţă într-un interval de patru luni.

Într-un mesaj publicat pe un blog, ea a spus că a dorit să îi ajute pe americanii care întâmpină dificultăţi cauzate de pandemia de COVID-19.

Jack Dorsey, cofondator al reţelei de socializare Twitter, a anunţat în aprilie că va transfera 1 miliard de dolari din averea lui într-un fond special care va susţine eforturile de redresare din timpul pandemiei, dar şi alte cauze umanitare. Această sumă reprezintă circa un sfert din averea lui netă, estimată la 3,9 miliarde de dolari.

Bill Gates şi soţia lui, Melinda, au donat 305 milioane de dolari pentru vaccinuri, tratamente şi dezvoltarea de teste de diagnosticare prin intermediul fundaţiei lor de caritate, iar scriitoarea J. K. Rowling – autoarea romanelor din seria „Harry Potter – a donat 1 milion de lire sterline în beneficiul persoanelor fără adăpost şi al persoanelor afectate de abuzuri domestice în timpul pandemiei.

Până în iunie 2020, Jeff Bezos a anunţat că a donat deja 125 de milioane de dolari în beneficiul acţiunilor de combatere a noului coronavirus.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Titlu inselator. Articol si mai inselator. Da, multi dintre oamenii bogati au devenit si mai bogati. Dar se arunca niste sume fara a intelege exact ce e cu banii aia.
    De exemplu: Tesla Inc a ajuns la o valoare pe bursa de peste 700 mld de dolari in conditiile in care are o cifra de afaceri pe la 25 mld si e pe pierdere de 10 ani. Iar acum un an era cotata pe bursa la sub 100 mld de dolari. Intr-un an a crescut cu 600 mld. Isi pune cineva intrebarea: Chiar exista cei 600 mld de dolari? Raspunsul e: cu siguranta nu.
    E o cotatie, e o evaluare subiectiva a unei firme despre care lumea crede ca va fi foarte profitabila in viitor. Atata tot.
    —-
    Sa facme un exercitiu de imagine (sa citez din doamna Dancila). Maine vine statul si nationalizeaza complet Tesla Inc. Si ca sa faca loc de bani vinde toate actiunile: nici 50 mld nu ar scoate daca ar vrea sa vanda toata actiunile.

    Sigur ca Bezos si cu Musk sunt bogati. Dar nici atata de bogati pe cat incearca sa-i faca sa apara lumea.

    • > Dar se arunca niste sume fara a intelege exact ce e cu banii aia.
      > De exemplu: Tesla Inc a ajuns la o valoare pe bursa de peste 700 mld de dolari

      In editia de azi de „gimnastica mentala”, va prezentam, cum sa compari averea unui share holder care detine 20% dintre actiuni, cu valoarea totala a unei firme.
      Titlul nu este inselator iar exemplele tale bat mult spre whataboutism.

      > Maine vine statul si nationalizeaza complet Tesla Inc.
      N-are nicio legatura cu faptul ca Musk (20%) poate sa-si vanda toata actiunile maine la valorea actuala si sa scoata banii aia. Din nou, articolul vorbeste despre averea miliardarilor planetei nu ce valorea _totala_ au companiile. Nici ce valorea _reala_ au companiile.
      Stai jos, nota 4.

    • Da am zis eu ca Elon Musk are 100% din actiunile Tesla Inc? Nu inteleg ce te-ai suparat asa?

      Daca maine vine Musk si isi pune toate actiunile la vanzare la 5 minute dupa vestea asta nici 50 mld nu o sa mai valoreze toata firma (pentru tine 50 mld x 20% = 10 mld cat are Musk). Tesla Inc e Musk si vice-versa. (nu sunt fan Musk, chiar deloc).
      Si pe urma cine sa ii dea, iarasi pentru tine, 700 mld x 20% = 140 mld? In situatia actuala in care toate tarile emit bonduri non-stop.

      Cum sa nu vorbesc de companiile miliardarilor. Pai de unde are Musk (ca de el ne-am legat pana acuma) banii/averea daca nu din compania pe care o detine???? De la Matusa Tamara din Pretoria?? Sau e un fel de Escobar cu 200 de miliarde ingropate in gradina?

      PS: citeste ce au scris si restul aici la comentarii. Cred ca poti sa stai tu jos cu nota 4.

  2. Averea ipotetica.. In realitate, daca Elon Musk ar incerca sa vanda actiunile Tesla, valoarea acestora s-ar prabusi instant.

    Partea buna este ca unii dintre ei chiar fac ceva util cu banii astia. Vaccinul Pfizer/BioNTech este produs cu tehnologie pe care BioNTech a dezvoltat-o pe banii fundatiei lui Bill Gates.

  3. Asta este abordarea aia simplistă, a oamenilor care nu înțeleg mare lucru din ce înseamnă o companie și valoarea ei și de ce sunt bogații atât de bogați. Este posibil ca unul care apare ca fiind milionar sau miliardar să se caute de bani prin buzunare, la modul cât se poate de real. Sună ciudat, dar oamenii ăia n-au bogat sub saltea miliarde de dolari, dacă bursa scade vor pierde niște miliarde din averile lor. Ce veți spune atunci? Că au pierdut niște miliarde? Ce înseamnă că le-au pierdut? Și-au vândut casele, rinichii, etc.?
    Repet, este o idioțenie să-ți imaginezi că miliardarii au banii ăia sub saltea, este ca atunci când spui că un pensionar care are un apartament cu patru camere în Berceni are o avere de 80.000 de euro. Pensionarul ăla are averea aia pentru că atât ar valora apartamentul dacă l-ar vinde, i-ar crește averea dacă crește piața și i-ar scădea averea dacă ar scădea piața, dar el trăiește din pensie, în esență, situația lui poate să fie mai rea decât a unui pensionar care stă în două camere, dar are pensie mai mare. Poate măcar un om care citește comentariul ăsta se luminează și nu mai crede prostiile cu bogați vs. săraci. În ultimii 50 de ani nivelul de sărăcie a scăzut cel mai mult din toată istoria omenirii, și suntem mult mai mulți.