Avertismentele secretarului american al Apărării la reuniunea NATO în privința Rusiei la prima sa apariție pe scena mondială
În prima sa apariție pe scena mondială, întâlnindu-se cu aliații din NATO, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a profitat de ocazie pentru a le spune că era Trump a relațiilor tensionate s-a încheiat, transmite CNN, citată de Rador.
„Secretarul a reafirmat mesajul președintelui conform căruia Statele Unite intenționează să revitalizeze relația noastră cu Alianța”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, jurnaliștilor despre mesajul transmis de Austin la o reuniune virtuală a miniștrilor (apărării ai) NATO, de miercuri și joi.
„Secretarul Austin a subliniat că sarcina cea mai importantă a NATO este protejarea populațiilor și teritoriilor noastre, printr-o descurajare credibilă și o armată puternică”, a adăugat Kirby.
Austin a trecut dincolo de problemele tradiționale, subliniind faptul că NATO trebuie să își protejeze lanțurile de aprovizionare și tehnologiile de „concurenții strategici”, a spus Kirby. A fost o sugestie clară că este timpul să ne îngrijorăm mai mult cu privire la China și în special la Rusia.
Înaintea ședinței, Austin a folosit un articol publicat de The Washington Post, pentru a sublinia că SUA au revenit la sprijinul deplin al NATO și al rolului tradițional al SUA în apărarea Europei, după ce (ex)președintele Donald Trump a criticat permanent Alianța (în mandatul său).
„Pentru Departamentul Apărării, acest lucru înseamnă desfășurarea unei forțe credibile, gata să susțină efortul mare al diplomației. Înseamnă și colaborarea strânsă cu aliații și partenerii noștri pentru a ne asigura interesele comune și a promova valorile noastre comune în străinătate. Pur și simplu, nu putem ne îndeplinim singuri responsabilitățile și nici nu ar trebui să încercăm”, a scris Austin.
De asemenea, el asigură NATO că SUA sunt recunoscătoare pentru angajamentele sporite privind cheltuielile de apărare ale națiunilor membre, dar nu este de așteptat să ofere angajamente pe probleme precum viitorul prezenței militare a SUA în Afganistan, Irak și Germania, precum și alte probleme pe care aliații le doresc clarificate.
„Nu m-aș aștepta la decizii specifice la această întâlnire”, a declarat pentru CNN un înalt oficial al apărării familiarizat cu gândirea lui Austin. În schimb, el intenționează să consulte aliații înainte ca SUA să ia decizii finale, spre deosebire de acțiunile unilaterale ale lui Trump.
Avertisment cu privire la Putin
Austin arată clar că știe că principalul rival al NATO – Rusia lui Vladimir Putin – nu așteaptă. „Comportamentele agresive și coercitive ale competitorilor strategici întăriți, precum China și Rusia, ne consolidează credința în securitatea colectivă”, a scris Austin în articolul din Washington Post.
„Este foarte evident că Rusia reprezintă o amenințare pentru toți aliații NATO, inclusiv pentru Statele Unite. Rusia erodează transparența și predictibilitatea. Folosește forța militară pentru a-și atinge obiectivele. Sprijină grupurile de agenți de acțiune, semănă haos și îndoială și subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat un al doilea oficial al apărării implicat în pregătirile SUA pentru reuniune.
„Așadar, această administrație a precizat deja că vom lucra cu Rusia pentru a ne promova propriile interese, în timp ce le vom cere socoteală pentru acțiunile lor nesăbuite și agresive. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să discutăm asta cu aliații noștri, săptămâna aceasta”. Atacurile cibernetice din partea Rusiei continuă să fie în fruntea listei de îngrijorări.
NATO aduce acum alte națiuni în discuțiile sale cu ușile închise, despre cum să facă față acestei amenințări.
Mișcările militare rusești fățișe sunt, de asemenea, îngrijorătoare. Moscova intensifică activitățile militare în nord-estul Siriei, unde SUA mai au încă 900 de soldați. Există îngrijorări că rușii ar putea să nu respecte procedurile convenite de mult timp pentru a sta departe de zonele SUA, spun mai mulți oficiali ai apărării.
Iar SUA și Rusia concurează pentru poziția și prezența în Arctica bogată în resurse. Până la sfârșitul lunii, bombardiere B-1 vor începe să zboare din Norvegia, pentru prima dată, în largul coastei de vest a Rusiei. Agenția de presă rusă Tass a relatat că două bombardiere strategice rusești Tu-160 au zburat peste apele internaționale ale mărilor Barents, Groenlandei și Norvegiei, la începutul acestei luni.
NATO a raportat, de asemenea, mai multe întâlniri aeriene cu Rusia, în ultimele zile. Avioanele de vânătoare ale NATO din România, Bulgaria și Turcia au zburat în 10 februarie, ca răspuns la mai multe bombardiere ruse Tu-22 și avioane de vânătoare care au zburat în apropierea teritoriului NATO deasupra Mării Negre.
Aeronavele ruse au zburat fără a transmite un cod transponder și nu au indicat poziția, altitudinea și nici nu au înregistrat un plan de zbor.
Menținerea unui număr robust de trupe americane în Germania și mai adânc în flancul estic al NATO, prin rotirea trupelor din România, Polonia și chiar Ucraina, pentru exerciții și antrenament, ar trimite un mesaj clar pentru a-l contracara pe Putin, spun oficialii. Biden a stopat deja scoaterea trupelor din Germania, în așteptarea unei revizuiri, iar Ucraina declară public că va construi două noi baze navale.
Oficialii americani spun că abordarea întâlnirii NATO este concepută pentru a transmite un mesaj clar Moscovei că SUA își reafirmă angajamentul și că urmează mai multe acțiuni.
Sursa: CNN/ Autor: Barbara Starr/ Rador/ Traducerea Cristina Zaharia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii