G4Media.ro

Avertisment din partea Agenției Naționale de Integritate: Funcționarii publici găsiți în incompatibilitate…

Avertisment din partea Agenției Naționale de Integritate: Funcționarii publici găsiți în incompatibilitate sau conflict de interese după trei ani nu vor mai putea fi trași la răspundere

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) avertizează că, în urma modificării legii proprii de funcționare, la inițiativa deputatului PSD Cătălin Rădulescu, funcționarii publici găsiți în stare de incompatibilitate sau conflict de interese după trei ani de la comiterea faptei nu vor mai putea fi sancționați.

Semnalul de alarmă a fost tras de ANI după ce luni Senatul, în calitate de cameră decizională, a statuat că răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de 3 ani.

Efectele pe care modificarea legislativă le va avea, potrivit ANI:

  • Nu se vor mai putea aplica sancțiuni administrative specifice persoanelor care au încălcat regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese dacă de la săvârșirea incidentului de integritate și până la emiterea raportului de evaluare au trecut mai mult de 3 ani;
  • Emiterea raportului de evaluare în termenul de prescripție de 3 ani are ca efect imediat întreruperea cursului prescripției, acesta fiind întrerupt pe toată perioada judecării cauzei la instanțele de contencios administrativ, dacă raportul de evaluare a fost contestat.
  • –  Modificarea legislativă se aplică după promulgare și publicarea sa în Monitorul Oficial al României atât situațiilor aflate în curs de evaluare la inspecția de integritate din cadrul ANI, dar și dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Senatorii au reexaminat luni legea de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, care a fost declarată neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2018.

Potrivit textului adoptat, „răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice, este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”.

Forma adoptată de Senat este similară celei aprobate de Camera Deputaţilor, primul for sesizat în acest caz.

Textul iniţial, adoptat pe 10 iulie 2018 de Senat, la inițiativa deputatului PSD Cătălin Rădulescu, prevedea că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”.

Ulterior, actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, care a arătat că modificarea adusă legii instituie un paralelism legislativ, deoarece în cuprinsul său se regăsesc două dispoziţii contradictorii cu privire la momentul până la care Agenţia Naţională de Integritate poate evalua diferenţele semnificative de avere, existenţa unor conflicte de interese sau a unor stări de incompatibilitate.

Klaus Iohannis a mai afirmat că dispoziţiile legii contravin principiului statului de drept consacrat de Constituţie, afectând în mod direct activitatea de prevenire şi sancţionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor.

Preşedintele a adăugat și că norma nou introdusă, conform căreia „faptele (…) se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”, este lipsită de claritate şi precizie, întrucât conduce la concluzia că faptele se prescriu, când, în realitate, ea ar trebui să expliciteze că este vizată prescripţia răspunderii.

De asemenea, potrivit lui Iohannis, dispoziţiile legii se suprapun cu prevederi din Codul penal.

Pe 6 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Legii ANI, privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese sau incompatibilitatea, sunt neconstituţionale.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile (…) sunt neconstituționale. Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat, în esență, că prevederile criticate sunt deficitare din punct de vedere al tehnicii legislative, ceea ce conduce la încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție, în componenta privind calitatea legii”, se preciza în comunicatul CCR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Primul parlament de dupa acesta, va avea mult de lucru pentru a anula toate magariile astea.

  2. au plantat mine peste tot…

    • Sunt absolut diabolici, Doamne, da Doamne sa scapam incepand cu alegerile din 26 mai de toti NENOROCITII SI HOTII astia ordinari!

  3. Tu dobre,esti singurul roman destept!Acum te simti mai bine??Dupa nume ,nu prea esti roman,bulgarule…