G4Media.ro

Avertisment dur al OMS: Schimbările climatice, mâncarea nesănătoasă, publicitatea la alcool, țigări…

Foto: Pexels.com

Avertisment dur al OMS: Schimbările climatice, mâncarea nesănătoasă, publicitatea la alcool, țigări electronice sunt „amenințări imediate” la sănătatea copiilor. Nicio țară nu își protejează viitorul / Pe ce loc e România

Schimbările climatice, emisiile de dioxid de carbon, mâncarea nesănătoasă, publicitatea la alcool, țigări electronice și tutun sunt principalele „amenințări imediate” la sănătatea copiilor de pretutindeni și nicio țară nu își protejează viitorul de o manieră satisfăcătoare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un raport realizat de grup de experți independenți din întreaga lume. România se află în jumătatea de jos a clasamentului, în urma tuturor țărilor din Europa.

Progrese au fost realizate în cursul ultimilor 20 de ani în privința sănătății copiilor și a adolescenților, însă „aceste progrese sunt astăzi într-un punct mort”, chiar „amenințate”, apreciază autorii unui raport publicat miercuri de revista medicală britanică The Lancet, citată de AFP.

Pentru a ajunge la această concluzie, un grup de 40 de experți independenți în domeniul sănătății infantile din lumea întreagă, convocați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF, a realizat un nou indice care măsoară posibilitatea copiilor de a se dezvolta, plecând de la datele din 180 de țări (indicatori privind mortalitatea, starea de sănătate, de mutriție, de educație etc.)

Deloc surprinzător, țările bogate sunt în top cu Norvegia pe prima poziție, urmată de Coreea de Sud, Țările de Jos și Franța. În contrapondere, la coada clasamentului se află țări din Africa subsahariană: Republica Centrafricană, Ciad, Somalia și Niger.

Potrivit raportului publicat de The Lancet, România se află în a doua jumătate a Indexului prosperității copiilor la nivel global, în urma tuturor celorlalte țări din Europa, dar și numeroase state din Africa și Asia.

Autorii raportului, intitulat „Un viitor pentru copiii lumii?”, avertizează în legătură cu măsurile de dezvoltare durabilă din acest clasament (evoluția emisiilor de CO2, inegalitatea veniturilor etc.) și subliniază că, „deși multe țări cu venit ridicat au un scor foarte bun la indicele de prosperitate, ele sunt aproape de coada clasamentului în privința contribuției la sustenabilitatea ecologică”.

În ceea ce privește țările cele mai sărace, dacă emisiile lor de gaze cu efect de seră sunt printre cele mai mici, „cele mai multe sunt expuse celor mai severe efecte ale schimbărilor climatice rapide”.

Practicile comerciale nocive

Doar nouă țări sunt în măsură să atingă obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pe cap de locuitor stabilite pentru anul 2030, situându-se totodată în primele 70 de locuri ale indexului privind posibilitatea de dezvoltare a copiilor: Albania, Armenia, Grenada, Iordania, Republica Moldova, Sri Lanka, Tunisia, Uruguay și Vietnam.

„Statele trebuie să își reconsidere abordarea în ceea ce privește sănătatea copiilor și adolescenților, nu având având grijă de ei astăzi, ci protejând lumea pe care o vor moșteni”, a subliniat Helen Clark, fost prim-ministru al Noii Zeelande și co-președinte al Comisiei de experți convocate de OMS și UNICEF.

Între riscurile cele mai mari asupra sănătății generațiilor viitoarele, raportul pune pe primul loc poluarea aerului și „intensificarea amenințărilor climatice”.

„Dacă încălzirea globală va depăși 4 grade Celsius până în anul 2100, așa cum sunt proiecțiile actuale, acest lucru va avea consecințe sanitare dezastruoase pentru copii, din cauza creșterii nivelului oceanelor, valurilor de căldură, proliferării unor boli precum malaria și febra Dengue, precum și a malnutriției”.

Experții reclamă de asemenea „practicile comerciale nocive„ pentru sănătatea copiilor, care sunt expuși la marketingul mărcilor de alimente ultraprocesate, băuturi cu zahăr, alcool, țigări electronice și tutun.

Numeroase studii arată că „autoreglementarea industriilor nu funcționează”, subliniază Anthony Costello, medic pediatru și fost director al Institute for Global Health (Marea Britanie), menționând expunerea la reclamele pentru alcool în timpul competițiilor sportive și explozia cazurilor de obezitate la copii și adolescenți, care a crescut de 11 ori între 1975 și 2016.

De asemenea, experții solicită guvernelor naționale să-și înăsprească reglementările în acest domeniu.

Aceștia mai recomandă să abordeze problema emisiilor de CO2 „cu cea mai mare urgență” pentru „a se asigura că copiii au un viitor pe această planetă”, să țină cont de vocea celor mai tineri în deciziile politice și „să evalueze sistematic efectele acestor decizii asupra sănătății copiilor”.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Codoiule, eu cred ca ar trebui sa-ti cauti un psiholog rapid, pana nu ajungi la psihiatru si adopti moda manecilor foarte lungi.

    • Argumentul este in studiul Lancet, din care o buna parte este dedicat educatiei, dar tu esti prea dus cu pluta ca sa te pierzi in astfel de detalii.

    • Spre deosebire de trolul cu”pluta la el” pe ”sticla de fier” care ”este boul de nu asteapta topirea ghetarilor”. Fiindcă el e analfabet și citește pe litere, crede că toată lumea trebuie să ”silabisească”, așa cum face el. După ce termină de ”ravnit” la ”artcol”, trebuie să ”încerce argumentul” care ”spune ca el are dreptate” și că nu e ”cretinoid”, că tot cere mereu ”argumente”. Ia să-l vedem. Nu o să fie în stare. Pentru că n-are. Și este :))))))))))))))

    • Am ajuns din nou la ”mars”, chintesența gândirii ”conservate”. Asta era și idee, să fie clar pentru toată lumea ce ”argumente” are ”specialistul în codoi” și cât de ofertantă este ”platforma comunitaristă”. Jivina de trol, nici nu mai știe cum să facă: dacă se abține să răspundă, se înverzește de ciudă; dacă răspunde, și-o ia peste bot și râde lumea de el.

    • Își mai șterge un pic ”boticul” îmbălat, se mai asmute puțin, mai scuipă un dinte, apoi își bagă capul între picioare, cum l-au obișnuit. Așa se întîmplă de fiecare dată. Și acum, sfârșitul e aproape, la câteva schelălăituri distanță.
      Ce rămâne este îndemnul ”idio- logului” trol de ”conservă” adresat tovarășilor săi ”comuiști” cărora le place să-și ”facă treaba minunată” cu dreapta: ”Continuă să o sugi”.

  2. „cum se face ca avem cel mai mica concentratie de „codoi” din istorie”

    Pai n-avem.
    „. Global annual mean CO2 concentration has increased by more than 45% since the start of the Industrial Revolution, from 280 ppm during the 10,000 years up to the mid-18th century to 415 ppm as of May 2019. The present concentration is the highest for 14 million years.”
    De aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_in_Earth%27s_atmosphere

  3. Uite și un grafic relevant. Cum îți explici partea de jos a desenului:
    „A Timeline of Earth’s Average Temperature”
    https://xkcd.com/1732/

  4. @Sticla de fier – mai usor cu bautura.
    Nu zice nicaieri ca e raport, studiu, white paper sau jurnal. E un material care prezinta date stiintifice, masuratori, observatii, dar si recomandari.
    E intocmit de OMS + UNICEF + membri ai LANCET – sunt enumerati chiar in pdf pe primele pagini (in margine) autorii materialului – zeci de experti, profesori universitari, cercetatori dintr-o mare varietate de tari si membri ai organizațiilor internaționale

    • Hai că s-a enervat postacul cel tu- dorel cu ”sticla de fier” și ”i s-a cățărat iar stafilococul până la neuronul care i-a intrat in metastaze”. Devine haios trolul LOSER când face spume real bad pentru că nu-l mai ajută nici ”puținele” cunoștințe de limba română și îi iese pe ”gura mare” de ”onanist”al mafiei PRO-PSD-ALDE o bălmăjeală de tot râsul.
      1. Propoziția n-are subiect. Tipic, pentru un analfabet.
      2….” de la zeco de augori” – îi tremură degetele rău, clar spumegă.
      3. Deh, nu toți ”experții” lucrează ”direct” doar ăia agramați, care se pricep la ”codoi”.
      4. Oare ce ”argumente” o ”aștepta”? – ”marș”, ”supt”, ”pis”, că e clar că altceva nu înțelege
      5.”…bla…bla…bla, mvai copiii.bla,bla,bla….” – gata, a intrat în fibrilații, se ”pisa” iar la sfărșit și a scăpat de lumea asta rea. Pentru puțin timp, până îi revine criza.
      ”Deci da” vrea să arate de fiecare dată cât e de imbecil.

  5. Ce știe mai bine un tu-dorel cu ”sticla de fier” decât să se ”pise” si sa se ”cace” asistat ca un trol real bad. Tovarășul postac ”comuist”, slujitor ”leftard” și LOSER al mafiei PRO-PSD-ALDE a mai explicat și cu alte ocazii ”din ce e alcătuită poluarea”, de a râs lumea două zile. Tot cu ”codoiul” care scade pe măsură ce crește nivelul ”albedoului”, chiar peste creșterea economiei pesedeului, combinată cu a trumpetei cu tot. La fel, că e bun ”codoiul”, că el e ”expert”, că se ”preocupă”, bla-bla-bla. O panaramă de trol, îl știe toată lumea, de a ajuns să schimbe fantoșele și de două ori pe zi, nu o dată la două zile, ca până acum și tot se face de râs. E ușor de recunoscut: are un vocabular sărac, folosește câteva clișee în exprimare și ”bese” aceleași ”argumente” de fiecare dată. A devenit plicticos de-a dreptul.

  6. Sticlă de fier,
    da am citit că erau 4000 ppm acum 500 milioane de ani. Dar atunci Pământul trecea prin niște transformări mari. Oricum cea mai mică concentrație de CO2 a fost estimată la 180 ppm, și deci, cei 415 ppm de astăzi nu reprezintă cea mai mică concentrație din istorie – cum susții tu.
    Iar din grafic, da, după epoca glaciară temperatura medie a crescut de la -4 la 1 grad C în 20000 de ani. Problema e că în ultimii 50 de ani a crescut amețitor: cu 1 grad C (de 20 ori mai repede), și continuă să o facă datorită concentrației mari de CO2, care se tot mărește.

  7. Pfooaaa, a dat-o pe engleză după ce și-a dat seama că lumea realizează cât e de agramat. Mai e și dobitoc, pe deasupra. Așa că a luat ”copy paste” un fragment pe care nu-l înțelege (se va dovedi asta pentru că nu-l va traduce, deși face pe deșteptul) dar e în engleză iar el pare doct dacă scrie ceva în engleză, nu? Așadar, la care cuvânt e ”argumentul” care ”spune” cum crește calitatea vieții de la ”codoi”? Fâssssssss- ”on molarbasis” :))))))))))))))))))))))))))))))))