G4Media.ro

EXCLUSIV Avertisment fără precedent de la Bruxelles: România riscă suspendarea tuturor plăţilor…

EXCLUSIV Avertisment fără precedent de la Bruxelles: România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări la legea Curții de Conturi

România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări aduse la legea Curții de Conturi, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, experții europeni sunt îngrijorați de modificările operate în Parlament la legea Curții de Conturi, modificări care nu mai garantează independența acestei instituții care verifică inclusiv modul în care sunt cheltuite fondurile europene de către administrațiile locale. ”Modificările au trecut de Camera Deputaților, iar dacă vor trece și de Senat, se vor suspenda automat plățile pentru toate programele până când ne vom asigura că avem un audit independent. Acest lucru se va întâmpla automat, dacă din legea de funcționare a Curții de Conturi dispar garanțiile de independență”, au explicat pentru G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de plăţile pentru proiectele aflate acum în derulare, ceea ce ar însemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finanţare europeană.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor plăților, indiferent de axa de finanțare (infrastructură, agricultură etc), sunt fără precedent.

Reamintim că PSD controlează deja în mare măsură conducerea instituţiei. Preşedintele Curţii este Mihai Busuioc, fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Modificările radicale au fost aduse de PSD la un proiect de lege inofensiv depus în noiembrie 2017 de mai mulţi parlamentari PNL şi PSD. Modificările care distrug practic independenţa Curţii de Conturi au fost introduse luni prin amendamente în Comisia de buget din Camera şi multe dintre ele au fost votate deja în plenul Camerei Deputaţilor miercuri, 25 aprilie. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă şi de Senat.

Cum vrea majoritatea PSD-ALDE să modifice legea Curții de Conturi

USR a avertizat, miercuri, că majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să transfere toate atribuțiile importante de la plen către președinte. ”Miza este blocarea verificărilor Curții de Conturi și folosire politică a inspectorilor”, a explicat USR într-un comunicat.

Deputatul USR Claudiu Năsui a enumerat pentru G4Media.ro cele mai grave modificări:

– Se înfiinţează o nouă structură în subordinea preşedintelui, numită „aparat de lucru”. Aceasta, pe lângă cabinetul preşedintelui şi secretariatul general care răspund tot preşedintelui. Iar acest aparat de lucru va verifica toate rapoartele înainte să fie transmise. Deci nu se mai poate face un raport fără aprobarea preşedintelui Curţii.

– ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) dă puncte de vedere care vor deveni obligatorii pentru Curtea de Conturi pentru achiziţiile publice. Deci o instituţie subordonată guvernului are putere peste Curtea de Conturi care trebuie tocmai să verifice guvernul. Acesta e motiv de neconstituţionalitate.

Au scos garanţii de independenţă ale auditorilor de la Curtea de Conturi, care în prezent au un statut între funcţionari publici şi magistraţi tocmai ca să aibă o şansă mai mare să fie independenţi. Astfel, aceştia vor putea fi mutaţi fără voia lor într-o secţie îndepărtată ca să scape de el.

Practic, prin modificările operate, PSD desfiinţează independenţa instituţiei şi o subordonează Guvernului.

„PSD avea deja președinția acestei instituții, condusă de Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, dar președintele nu avea decât un singur vot în plenul Curții de Conturi. Prin acest proiect, PSD ciuntește una dintre instituțiile fundamentale ale statului român și în mod neconstituțional. Constituția prevede independența Curții de Conturi, ori proiectul prevede că punctele de vedere ale ANAP, subordonată Guvernului, o să fie obligatorii pentru Curtea de Conturi”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

USR avertizează că după adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea să mai investigheze achiziții publice și va fi obligată să ia de bune deciziile ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), o instituție care este subordonată Guvernului. Mai grav, Curtea nu va putea să mai evalueze oportunitatea achizițiilor făcute de instituțiile publice, cum ar fi softuri complet inutile cumpărate pe milioane de euro. Portalul eRomania a costat nu mai puțin de 52 de milioane de euro și este complet inutil.

„Modificările au fost aduse în mod tipic PSD-ist. Nu au făcut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi bătut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de Conturi relativ benign și au adus o serie întreagă de amendamente. Este un mod de operare pe care l-am mai văzut deja. Se introduce un proiect de lege relativ inofensiv. După care, în procesul parlamentar, se introduc amendamente care, de fapt, schimbă fundamental proiectul. Așa zboară mai ușor sub radarul atenției publice”, a mai spus deputatul USR Claudiu Năsui.

Foto: Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, împreună cu preşedinţii Parlamentului. Sursa: Senat.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Daca UE nu se trezeste la timp si asteapta pana cand toate anomaliile din legile lui Dragnea vor fi votate de Parlament si vor trece si de „filtrul” CCR, va fi tot mai greu pt UE sa sanctioneze eficient debandada din noile legi ale condamnatului Dragnea.

    • Romanii trebuie sa se trezeasca (sa se destepte, sa devina mai cerebrali), nu UE care poate lua masuri doar post factum.

  2. Chiar nimeni nu vede că UE vrea să ne pedepsească fiindcă vrem să mutăm ambasada din Tel Aviv în Ierusalim?

    Cât despre plăți cu proiecte europene, nu s-a spus îndeajuns de mult că n-am avut absorție de fonduri? De unde atâta panică irațională?

    Cu modificarea legilor e pretextul să voaleze motivul real cu Israelul. Fiți și voi pe fază…

    • Ce are independența Curții cu ambasada? Tu chiar crezi ce spui? (Aveți o imagine inepuizabilă!)

    • Dl Rilache, imi spuneți va rog care este procentul de absorptie a fondurilor europene pe 2007 2013? multumesc.

    • @Ovidiu

      Ori nu ești făcut pentru lumea asta, ori ești nevinovat. Atât am să-ți spun.

      @Al de sus et. III

      Sub 10%, 7%.
      Nu uita de miliardele ălea împrumutate, care au dispărut…

    • EU e aia rai , PSD aia buni … si prosti sunt multi si mai si voteaza …

    • @George

      Cin’ te pune?

    • O idiotenie marca M. Badea!

    • Esti „doar” cretin ? Sau esti „postac PSD-Draq-nea” ? SIKTIR javra !

    • @Theodor Iliescu

      Să fim clari, totuși: Orientul Mijlociu/Apropiat nu o să facă tam-tam fiindcă România își mută ambasada. Numai domnul președinte Iohannis și fostul președinte Băsescu suferă de o imixtiune ciudată de megalomanie (ca și cum România e atât de importantă ca Franța, Regatul Unit, China sau SUA) suprapusă pe ilotism (că asta suntem, colonie, republică bananieră; nu contăm pentru nimic). Terminați dom’ne, că nu depinde supraviețuirea planetei dacă mutăm o ambasadă.

      Problema e pe margine, însă…

      Reprezentanții UE, un pic așa ca niște stăpâni voalați în numele Franței și Germaniei (referință: http://www.hiberniaforum.ie/germany-france-run-eu-rest-pavilion-members ), s-au supărat pe noi, colonia, că am îndrăznit să avem și noi o opinie, o decizie proprie, fără să ne fie dictat (în prealabil) nimic.
      Nuuuuuu, nu se poate nici măcar asta, aport, verboten!
      Acum ni se aruncă prosteli cu suspendarea plăţilor pentru/de proiectele „din cauza unor modificări la legea Curții de Conturi”… haideți dom’ne, că asta e toată buba, nu e despre nicio modificare la lege, terminați cu fandoseala asta ieftină. Asta-i pretextul, nimic altceva. Jupânul/Stăpânul s-a iritat pe sclav că a îndrăznit să chirăie ceva fără acordul său și acum trage de coardă lanț fiindcă poate să facă asta cu acordul sclavului, că și sclavul a vrut și vrea să fie/rămână sclav (xenomania e urâtă, apropo).

      Cât despre starea mea intelectuală, dacă sunt „doar cretin[…]postac PSD-Draq-nea”, îți urez să faci ce-mi urezi dumneata: „siktir javră”.

  3. Sa ne ajute bunu D-zeu, daca nu 10, poate macar 20 de ani sa mai avem noroc de guvernarea PSD, poate asa se andreapta si țărișoara asta…

    • Viorica, mai postezi mult, mai, fata? N-ai mancare de facut, de sters praful pe sub mese, pe undeva? Analfabeto, du-te de te spanzura in codru, scapa-ne de durere si chin. Habar n-ai sa scrii dar te dai in barci pe toate articolele.

  4. Corina Cretu stia ca rata de absorbtie ajunge peste 90%. O dezinformata, nu te-a intrebat pe dumneata don’ Rilache.
    http://mobile.hotnews.ro/stire/21663830

    • Absorbtia pt perioada 2007-2013? 🙂 Aia care va fi batuta in cuie dupa ce se finalizeaza auditarea ex-post pe la final de 2018/inceput de 2019? Ca aia pentru CFM 2014 – 2020 e publica ici: http://www.fonduri-ue.ro . Sa citam ce spune Ministerul Fondurilor – Rata de absorbţie efectivă (sume rambursate de CE) – 10.07% . Nu stim despre ce vorbim, dar ne bagam in discutie ;).

  5. De fapt Dragnea si ceilalti tradatori de tara asta doresc ! Sa ne predea rusilor .

    • La modul cel mai serios , rusii au fost intrebati daca sunt interesati sa ne ocupe sau sa ne preia ,

  6. Recunoasteti in comentariile anterioare un comportament ca cel descris mai jos?
    Daca da, solutia este ignorarea respectivului.

    „Un troll sau trol[3] este un provocator fără cauză, cineva care lansează o discuție cu scopul de a recrea un conflict de idei. Uneori, conflictul devine amuzant pentru troll, dar aproape niciodată pentru participanții inocenți.”

  7. Cretinul de Daniel Zanfir