G4Media.ro

Avertisment în privința supra-reglementării inteligenței artificiale în UE / Politico: Până acum,…

sursa foto: Pixabay

Avertisment în privința supra-reglementării inteligenței artificiale în UE / Politico: Până acum, Uniunea Europeană a fost mai interesată de scrierea regulilor pentru AI decât de implementarea tehnologiilor

Uniunea Europeană va pune bazele reglementării noilor tehnologii, precum inteligența artificială sau recunoașterea facială, printr-un amplu proces de consultare publică. Vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, i-au fost delegate sarcinile cu privire la dezvoltarea unei strategii europene pentru inteligența artificială (AI).

Într-un articol semnat de Guntram Wolff pentru Politico, se atrage atenția asupra reglementărilor europene prea restrictive în domeniul inteligenței artificiale, fapt ce afectează evoluția și competitivitatea entităților europene din domeniul inteligenței artificiale în raport cu entitățile concurente din SUA și China.

„Până acum, Uniunea Europeană a fost mai interesată de scrierea regulilor pentru AI decât de implementarea tehnologiilor. În consecință, nu există multă tehnologie AI europeană care poate fi adoptată.”, se mai precizează în articol.

Pentru Europa, problema esențială este reprezentată de găsirea unor soluții pentru accelerarea implementării soluțiilor AI în sectorul industrial, în contextul în care doar 18% din companiile europene folosesc astfel de tehnologii, iar mare parte din acestea vin din SUA sau China, fapt ce poate influența companiile europene atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere al securității (spionaj industrial).

Majoritatea companiilor europene care doresc să adopte soluții AI se văd nevoite să apeleze la furnizori din SUA sau China, lideri incontestabili în acest domeniu. Cele două state dețin 85% din brevetele înregistrate în domeniul inteligenței artificiale ( 45% SUA, 40% China).

Cele două țări sunt lideri și la capitolul investiții ale statului în domeniu, universitățile și institutele de cercetare chineze fiind responsabile de două treimi din brevetele înregistrate. Pe partea comercială, patru companii americane dețin 25% din piața mondială de AI.

Europenii înregistrează, în contrast, rezultate slabe. Din top 30 de entități care au aplicat cele mai multe brevete legate de AI, doar patru sunt europene, iar dintre cele mai promițătoare 100 de startup-uri din domeniul inteligenței artificiale, doar două provin din state membre UE (șase fiind din Marea Britanie), iar acestea nu au reușit să obțină finanțări la fel de generoase precum competitorii americani sau chinezi.

Politico notează că, pentru a putea deveni competitivi pe o piață în continuă creștere, a reduce decalajele față de competitori și a deveni un jucător important pe piața de inteligență artificială, Uniunea Europeană trebuie să investească masiv în propriile tehnologii AI, în special în domeniul cercetării (R&D), dar mai ales în formarea viitorilor specialiști în domeniu (educație).

Pe lângă asta, companiile europene întâmpină obstacole legate de capacitatea algoritmilor de a învăța („Machine Learning„), generate de dificultatea obținerii și prelucrării de date, UE având reguli mult mai stricte în acest domeniu, față de SUA sau China.

Potrivit Politico, UE trebuie să creeze o piață unică pentru date, în special date din procesele industriale. Firmele AI europene vor avea șanse mici să țină pasul atunci când vine vorba de algoritmi de învățare automată dacă nu vor putea să utilizeze datele întregii piețe UE.

Regulamentul UE privind fluxul liber de date non-personale reprezintă un element important pentru crearea unei abordări europene autentice asupra datelor, dar încă există numeroase obstacole în calea schimbului de date în cadrul țărilor UE datorită cerințelor de guvernare corporativă.

SURSA: Politico.eu / cursdeguvernare.ro

Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. AI=China si SUA. Astia la Bruxelles doar reglementeaza cum sa se vanda ideile altora pe piata UE…UE=inovatie spre zero! Dar macar in Vest se poate trai binisor pe inovatiile altora!

  2. Nimic de Pandelica sabotata de inteligenta artificială in furnizarea de apa calda și căldură?

  3. Ce-i U.E.?
    O idee, un proiect…
    Că ca organizație e ,,decît” o adunătură de instituții care manifestă, înainte de orice altceva, instinctul de conservare. Status quo-ul aparatului birocratic uriaș înainte de toate! Întîi reglementarea, p-ormă economia! Pensii speciale pentru europarlamentari, beneficii așijderea pentru comisari etc. Deopotrivă motive care au scos U.K. din U.E. și care îl fac pe Trump. pe bună dreptate, să disprețuiască U.E. Așijderea pe chineji. S-a retras U.K. din U.E. iar U.E. ce-a facut? Și-a redus corespunzător nr de europarlamentari? Așșș, prima grijă: umplerea cu continentali a locurilor lăsate vacante de insulari! Pe bune, te apucă disperarea iar cînd te lasă, te ia scîrba. Iar în vremea asta trec S.U A. și R.P.C. pe lîngă U.E., care nici nu bagă de seamă că acelea i-au făcut cu mîna fiind ea ocupată să pună oiștea la caru’ cu boi…

  4. Birocratii UE, in afara de a produce reglementari – de la curbura maxima a bananei pina la dimeniunea minima a bobului de mazare -, ce kkt mai produc?
    Reglementarea e motorul birocratiei si moartea inovatiei.