G4Media.ro

Avertisment pentru Europa de la Agenţia Internaţională a Energiei: trebuie să îşi…

Foto: Pixabay

Avertisment pentru Europa de la Agenţia Internaţională a Energiei: trebuie să îşi reducă imediat consumul de gaze

Europa trebuie să îşi reducă drastic consumul de gaze naturale în lunile următoare, pentru a se pregăti pentru ceea ce este posibil să fie o „iarnă lungă şi dură”, a declarat luni directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, anunță Agerpres.

Chiar dacă Uniunea Europeană a făcut unele progrese în diversificarea surselor de aprovizionare dincolo de Rusia, principalul său furnizor, orice viitoare livrări din această ţară sunt extrem de incerte, iar o oprire completă a livrărilor nu poate fi exclusă, a avertizat Fatih Birol.

Acest avertisment vine într-un moment în care canicula agravează cea mai importantă criză energetică înregistrată de Europa în ultimele decenii, punând noi cereri pe centralele de gaze pentru a răcori locuinţele şi birourile. Livrările de electricitate sunt la limită, deoarece temperaturile ridicate duc la diminuarea producţiei turbinelor eoliene, iar centralele nucleare au probleme din cauza scăderii nivelului apelor râurilor, o problemă care afectează şi livrarea de cărbune către termocentrale.

Recursul la furnizorii alternativi de gaze nu va fi de ajuns. Chiar dacă Norvegia şi Azerbaidjanul vor livra la capacitate maximă, livrările din nordul Africii sunt aproape de nivelul din ultimii ani, iar importurile de gaze naturale lichefiate sunt deja la un nivel record, a spus Fatih Birol. Potrivit calculelor IEA, o cantitate de aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze naturale trebuie economisită în următoarele trei luni, adică echivalentul a 130 de tancuri încărcate cu gaze lichefiate.

„Primul pas imediat spre umplerea depozitelor europene de gaze la un nivel adecvat, înainte de venirea iernii, constă în reducerea consumului actual de gaze al Europei şi punerea gazelor economisite astfel în depozite. O parte din aceste lucruri se întâmplă deja, din cauza preţului ridicat al gazelor, dar este nevoie de mai mult. Reduceri suplimentare semnificative sunt necesare pentru a pregăti Europa de o iarnă lungă şi dură”, a declarat Fatih Birol.

Potrivit directorului IEA, chiar dacă Europa va reuşi să îşi umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate, există în continuare „un risc crescut al unor întreruperi în aprovizionare dacă va avea loc o oprire completă a livrărilor ruseşti”. În plus, riscurile sunt şi mai mari dacă livrările ruseşti vor fi oprite înainte ca Europa să poată să îşi asigure un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90%, a adăugat Fatih Birol, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mai bine faceti voi stocuri si exploatati local unde se poate ca sa nu va impiedicati pe scari

  2. au, n-au gaze. nemtalaii inchid centralele nucleare!
    sunt expuse la tsunami-uri, chiar si la 200 de km de tarm!

  3. Eu trec pe lemne; cel putin in zilele cu temperaturi sub -5. Sobele(noi) vor ramane mereu cu rol strategic si estetic. Urmeaza o sursa proprie de apa, acum cat mai e voie de la stapanire. O sa vina vremea sa nu ne mai lasasa sapam fantani lucru pe care il facem de mii de ani. Bine, nesimtitii si-au sapat la peste 100 metri adancime…Aia e cu totul altceva.