G4Media.ro

Avertisment: Terorismul internațional și traficul de droguri vor primi un impuls după…

Avertisment: Terorismul internațional și traficul de droguri vor primi un impuls după reluarea puterii în Afganistan de către talibani – The Times

Recentul avertisment al directorului general al serviciului secret interne britanic MI5, Ken McCallum, potrivit căruia victoria talibanilor în Afganistan va inspira tineri jihadiști din Occident, confirmă temerile că un alt val de teroare va urma căderii Kabulului.

Agențiile de informații occidentale au avertizat de luni de zile că grupurile teroriste internaționale încearcă să se reconstruiască în umbra talibanilor din Afganistan, stimulând extremiștii din Europa și SUA. Acum a venit momentul. Marșul triumfător al talibanilor în Kabul duminică a fost exact “narațiunea victoriei” căutată de jihadiști de când Statul Islamic a fost învins în Siria, a spus McCallum.

Mii de prizonieri eliberați de baza aeriană Bagram și închisoarea Pul-e-Charkhi din Kabul au dezmințit angajamentului talibanilor de a nu permite Afganistanului să devină din nou un refugiu pentru terorismul islamist internațional. Militanții de frunte din Al-Qaeda și din Statul Islamic s-au întors acum pe teren și, deși ambele grupuri sunt slăbite, ar putea recâștiga puterea în vidul Afganistanului.

Dacă se deschide zone de spațiu neguvernat, unele grupări teroriste ar putea căuta … să restabilească unele baze de instruire acolo, așa cum am văzut în trecut”, a spus McCallum luna trecută.

Chiar dacă SUA și-a negociat retragerea din Afganistan în schimbul acestor presupuse garanții de securitate, experții spus că Al-Qaeda a rămas asociată cu talibanii. Contactul dintre conducerile superioare a fost discret, în timp ce talibanii au câștigat legitimitatea la masa negocierilor din Qatar. Diplomații americani dornici de o ieșire din mlaștina afgană au presat guvernul afgan la un compromis după altul, în timp ce insurgenții nu au cedat nimic.

Înrudirea ideologică dintre talibani și Al-Qaeda rămâne puternică. Mulți dintre liderii insurgenți care se întorc la putere, inclusiv Abdul Ghani Baradar, un posibil președinte, sunt veterani ai regimului taliban din 1996 – 2001, când liderul istoric, Mullah Omar, l-a luat pe Osama bin Laden sub aripa sa și i-a permis să pregătească atacul din 11 septembrie 2001.

Taberele de antrenament Al-Qaeda au fost detectate și distruse în Afganistan pe tot parcursul conflictului, dar au reapărut aproape imediat. Statul Islamic a demonstrat că recrutarea și radicalizarea online sunt suficiente pentru a inspira atacuri cu victime în masă împotriva Occidentului.

Altă consecință a preluării puterii talibanilor ar putea fi intensificarea traficului de droguri cu destinația Europa. În ciuda a miliarde de dolari cheltuite de SUA pentru a combate comerțul cu droguri afgan după 2001, țara rămâne cel mai mare furnizor mondial de opiu și heroină. Barnett Rubin, fost consilier al Departamentului de Stat al SUA în Afganistan, a remarcat că narcoticele sunt “cea mai mare industrie din Afganistan, cu excepția războiului”.

Valoarea estimată a economiei opiaceelor ​​este de până la cinci miliarde de euro pe an și, deși este discutabilă amploarea implicării talibanilor în comerț, nu există nicio îndoială că substanțele narcotice reprezintă o activate secundară profitabilă pentru mișcarea islamistă radicală.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Da ma vezi sa nu.
    Deci talibanii imprastiau droguri in Europa/SUA si nu guvernele/politicienii corupti din acele tari.
    Vai vai vai, multumesc pentru informatie, acum stiu cine e de vina, talibanii.

  2. Traficul si productia de droguri din Ciuhapistan au explodat DUPA ocupatia NATO.

    Americanii nu au facut nimic pentru a opri acest lucru, ba chiar a incurajat si protejat fenomenul de „poppy farmers”, deoarece cumparatorii erau de-ai casei, iar profitorii erau preteneasii „warlords” 🙂

  3. Se intrebau unii si altii de unde si cum de-au reusit talibanii sa se organizeze si sa actioneze atat de rapid.
    Raspunsul e in traficul de droguri, care duduie, in regiune si care genereaza ceva de genu’ 1 miliard de USD anual.
    Binenteles, ca si in cazul migratiei catre vest, acest lucru nu se poate intampla fara suportul/supervizarea unor „sus-pusi”. Tre’ sa fii un naiv sa crezi ca CIA/USA si chiar state europene n-au habar de asta (si nu controleaza, in parte traficul).
    Sa zicem, prin absurd, ca nu-i poti controla pe aia de cultiva…De acord, e teritoriul/geografia asa cum e + alte sute de motive…dar poti cu siguranta verifica/controla ruta de tranzit/trafic… Si aici e buba!
    Cate avioane militare n-or fi decolat in decurs de 20 ani pline ochi cu prafuri pentru mam’mare?
    Cat despre organizare si inarmare, tot in trafic e raspunsul…arme si instructie militara contra praf!
    Au bagat aliatii vreo 70 mld USD in armament si instructie, pentru armata afgana! Unde-s armele, daca nu la talibani? Unde-i instructia? Ca pentru unii fugariti in munti si traiti prin pesteri, aia se prezinta mai uniti si mai motivati ca niciodata. O fi Allah mare, da’ parca altfel iese glontu’ pe teava cand ai caramida de 10000 de coco in buzunar!