G4Media.ro

Avertismentele serviciilor secrete italiene: atenție la fenomenul ”radicalizaților în casă”, la hacktiviști…

Sursa: Pexels.com

Avertismentele serviciilor secrete italiene: atenție la fenomenul ”radicalizaților în casă”, la hacktiviști și la criptomonede

Amenințarea jihadistă „nu a cunoscut flexiuni” aşa cum demonstrează „numeroasele avertismente privind planificarea acţiunilor teroriste împotriva obiectivelor occidentale”, precizează serviciile secrete italiene în Raportul Anual, în care subliniază modul în care fenomenul „radicalizaţilor în casă” este cel mai îngrijorător, transmite La Stampa, citată de Rador.  E vorba despre un bazin „din ce în ce mai larg și mai evaziv”, care necesită o monitorizare atentă pentru a capta semnalele trecerii „de la radicalizare la activarea violentă”, întreaga atenţie fiind acordată luptătorilor străini care au plecat în Siria sau Irak şi care sunt legaţi într-un fel sau altul de Italia : sunt 138 de persoane.

Risc de rasism în perspectiva alegerilor europene. Raportul subliniază că există riscul concret ca, în vederea alegerilor europene să poată crește episoadele de intoleranță față de străini și conflictele dintre antifasciștii și extremiștii de dreapta. Analizând „dinamismul“ dreptei radicale, agenţii italieni vorbesc despre o ”vitalitate pronunțată” a acestor formațiuni care, pentru a se introduce în structura socială, s-au bazat pe o serie de inițiative propagandiste şi de protest, în special în zonele suburbane.

Toate aceste inițiative au fost centrate ”pe opoziția față de politicile de migrație”, în contextul unei mobilizări mai ample, care vizează chestiuni legate de securitate, de muncă și de casă. „Acest tip de activism rasist și xenofob s-a unit cu o atitudine de profundă intoleranța față de străini”, scriu serviciile secrete italiene.

Atacurile cibernetice. În anul 2018, numărul atacurilor IT împotriva instituțiilior sau companiilor italiene a fost de cinci ori mai mult în comparație cu anul 2017. Acțiunile ostile au vizat în principal sistemele informatice ale administrațiilor publice centrale și locale (72%). S-a observat o creștere accentuată a atacurilor împotriva rețelelor ministeriale (24% de acţiuni ostile, o creştere de 306 puncte procentuale ) și a autorităților locale (39%).

În mare parte (61%), autorii acestor activități fac parte din galaxia considerată „hacktivista“ (activiști hacker), inclusiv campania „#OpBlack Week“ care vizează discreditarea instituțiilor naționale. Atacurile de stat (20%), precum și tentativele de intruziune a grupurilor teroriste legate de IT (5%) au rămas aproape neschimbate. În ansamblu, s-a constatat o creștere a calității și complexității unor tipuri de atacuri, precum și o conștientizarea scăzută din partea victimelor.

Spionajul în companii, atenție la criptomonede. Într-un scenariu „caracterizat fiziologic de volatilitate și imprevizibilitate”, serviciile secrete italiene au acționat „pentru a proteja sistemul financiar, în primul rând pentru a stopa o serie de manevre speculative în detrimentul datoriei suverane și a monedei euro”.

Monitorizarea serviciilor de informații a evidențiat, printre altele, „inițiativele care vizează exfiltrarea tehnologiei și know-how-ului, sau cucerirea unor nișe de piață valoroase, precum și o expunere persistentă a companiilor italiene la inițiative de spionaj industrial”. Printre riscurile pe care se concentrează acțiunile serviciilor secrete „se subliniază cel care are legătură cu posibilitatea de a exploata tehnologia de tip blockchain și criptovalutele în scopuri ilegale, de la finanțarea terorismului la spălarea banilor și evaziunea fiscală”.

Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează