Avertismentul de la Iași. Luna de miere a lui Iohannis și Orban s-a terminat
Președintele Iohannis și premierul Orban au primit, vineri, la Iași, un duș rece, primul avertisment clar din partea electoratului după ce PNL a ajuns la guvernare și a câștigat și prezidențialele. Dincolo de cetele de PSD-iști aduși să huiduie, reprezentanții societății civile din Iași au fost cei care au dat tonul nemulțumirilor reale: fără investițiile cerute în autostrăzi, fără descentralizare și regionalizare, politicienii de la București vor avea viață grea în Moldova.
Nu doar galeriile de fotbal au făcut zarvă, așa cum a sugerat premierul Orban. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Reset, asociațiile care au pistonat neîntrerupt și PSD pentru bătaia de joc în privința autostrăzilor din regiune, au fost cele care au dat tonul nemulțumirilor legitime.
Alături de ei și pancartele lor au venit alți zeci de ieșeni, tocmai dintre cei care i-au pus pe fugă în mai 2019 pe Dragnea și candidații PSD veniți la celebrul miting de prezentare a candidaților PSD.
Tensiunea din Moldova și nemulțumirea față de guvernele de la București sunt legitime. Regiunea e ignorată total de București când vine vorba de infrastructură. Autostrada A8, impusă de parlamentarii din regiune prin lege tot în urma presiunii publice, are finanțarea incertă. Alte proiecte de autostrăzi și drumuri expres sunt și ele incerte.
Sigur că un guvern instalat de aproape trei luni nu poate face minuni. Dar societatea civilă din Iași a simțit că avântul reformist al PNL s-a cam încheiat după preluarea puterii, iar agenda guvernului e mai degrabă politică, nu administrativă.
Vedem zilnic gesturi multe de imagine din partea guvernului și a președintelui, dar agenda e mai degrabă politică. Miniștri precum Vela, Anisie, Alexe, Predoiu ocupă zilnic ecranele TV cu anunțuri de schimbări majore, dar faptele dovedesc mai degrabă încremenirea în proiect.
Instituțiile sunt tot nereformate (secția specială e bine merci la locul ei), șefii din teritoriu puși de PSD sunt schimbați la fel de arbitrar cu liberali, marile proiecte precum digitalizarea, regionalizarea, descentralizarea și pornirea șantierelor de infrastructură sunt doar promise.
Adăugați peste acestea negocierile liberalilor cu primarul Mihai Chirica, recunoscute voalat de Ludovic Orban, și nemulțumirea ia proporții. Întrebat dacă actualul primar, contestat în Iași la fel ca Firea la București, ar putea fi candidatul PNL la locale, premierul Orban a spus că „vom vorbi după realizarea sondajului PNL”.
Cireașa pe tort au fost discursurile lui Iohannis și Orban la Iași. Că cei doi au părut complet decuplați de problemele regiunii, doi demnitari ajunși în oraș doar pentru că e obligatoriu să ponteze prezența la o sărbătoare golită de conținut tot de politicieni.
Am ascultat două discursuri plate, cu vorbe mari și goale, ale unor oameni pierduți în șerpăria politică din București. N-au înțeles că orașul, regiunea s-au schimbat radical. N-au înțeles că impulsul care i-a trimis pe ieșeni la proteste în București, în fața atot-puternicului Dragnea, nu s-a terminat odată cu plecarea PSD de la putere. N-au înțeles disperarea moldovenilor în fața perspectivei ca încă o generație să piardă șansa investițiilor pe care le merită. Iar paradoxul e că tocmai fuga de sărăcie prin toată Europa e cea care se răzbună acum: sute de mii de moldoveni au văzut ce însemnă o țară ca afară și o vor și la ei acasă.
Ieșenii le-au transmis clar: fără autostrăzi, fără infrastructură, fără descentralizare nu mai sunt bineveniți în oraș. Același lucru li se va întâmpla de-acum în orice oraș sau regiune lăsată baltă de guvern.
E simplu ca politicienii să-i blameze pe moldoveni pentru votul majoritar pro-PSD din ultimii 30 de ani, dar e o judecată simplistă și nedreaptă. Fapt e că acolo s-a schimbat ceva radical. De-acum contează viitorul, faptele, contează demararea efectivă a proiectelor, oamenii pe care partidele îi vor trimite în cursa pentru primăriile și consiliile județene din regiune.
În absența unor gesturi concrete, liberalii, la fel ca PSD-iștii anul trecut, vor avea viață grea în Moldova.
Aviz și alianței USR – PLUS: candidații pentru Primăria Iași s-ar putea să aibă probleme de legitimitate. Cosette Chichirău, candidata USR, face opoziție de catifea la Mihai Chirica și pare mai concentrată pe răfuielile interne, iar Liviu Iolu, deși implicat în politica locală la ultimele rânduri de alegeri, e văzut de mulți ieșeni ca o soluție de import.
Moldova nu mai e forma amorfă și reactivă de acum 15 ani. Disperarea anilor care trec fără șanse reale de dezvoltare e un impuls esențial pentru oamenii din regiune. Cine nu înțelege asta, să se pregătească de proteste mai dure decât cel din 25 ianuarie 2020.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii