G4Media.ro

Avertismentul de la Iași. Luna de miere a lui Iohannis și Orban…

Avertismentul de la Iași. Luna de miere a lui Iohannis și Orban s-a terminat

Președintele Iohannis și premierul Orban au primit, vineri, la Iași, un duș rece, primul avertisment clar din partea electoratului după ce PNL a ajuns la guvernare și a câștigat și prezidențialele. Dincolo de cetele de PSD-iști aduși să huiduie, reprezentanții societății civile din Iași au fost cei care au dat tonul nemulțumirilor reale: fără investițiile cerute în autostrăzi, fără descentralizare și regionalizare, politicienii de la București vor avea viață grea în Moldova.

Nu doar galeriile de fotbal au făcut zarvă, așa cum a sugerat premierul Orban. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Reset, asociațiile care au pistonat neîntrerupt și PSD pentru bătaia de joc în privința autostrăzilor din regiune, au fost cele care au dat tonul nemulțumirilor legitime.

Alături de ei și pancartele lor au venit alți zeci de ieșeni, tocmai dintre cei care i-au pus pe fugă în mai 2019 pe Dragnea și candidații PSD veniți la celebrul miting de prezentare a candidaților PSD.

Tensiunea din Moldova și nemulțumirea față de guvernele de la București sunt legitime. Regiunea e ignorată total de București când vine vorba de infrastructură. Autostrada A8, impusă de parlamentarii din regiune prin lege tot în urma presiunii publice, are finanțarea incertă. Alte proiecte de autostrăzi și drumuri expres sunt și ele incerte.

Sigur că un guvern instalat de aproape trei luni nu poate face minuni. Dar societatea civilă din Iași a simțit că avântul reformist al PNL s-a cam încheiat după preluarea puterii, iar agenda guvernului e mai degrabă politică, nu administrativă.

Vedem zilnic gesturi multe de imagine din partea guvernului și a președintelui, dar agenda e mai degrabă politică. Miniștri precum Vela, Anisie, Alexe, Predoiu ocupă zilnic ecranele TV cu anunțuri de schimbări majore, dar faptele dovedesc mai degrabă încremenirea în proiect.

Instituțiile sunt tot nereformate (secția specială e bine merci la locul ei), șefii din teritoriu puși de PSD sunt schimbați la fel de arbitrar cu liberali, marile proiecte precum digitalizarea, regionalizarea, descentralizarea și pornirea șantierelor de infrastructură sunt doar promise.

Adăugați peste acestea negocierile liberalilor cu primarul Mihai Chirica, recunoscute voalat de Ludovic Orban, și nemulțumirea ia proporții. Întrebat dacă actualul primar, contestat în Iași la fel ca Firea la București, ar putea fi candidatul PNL la locale, premierul Orban a spus că „vom vorbi după realizarea sondajului PNL”.

Cireașa pe tort au fost discursurile lui Iohannis și Orban la Iași. Că cei doi au părut complet decuplați de problemele regiunii, doi demnitari ajunși în oraș doar pentru că e obligatoriu să ponteze prezența la o sărbătoare golită de conținut tot de politicieni.

Am ascultat două discursuri plate, cu vorbe mari și goale, ale unor oameni pierduți în șerpăria politică din București. N-au înțeles că orașul, regiunea s-au schimbat radical. N-au înțeles că impulsul care i-a trimis pe ieșeni la proteste în București, în fața atot-puternicului Dragnea, nu s-a terminat odată cu plecarea PSD de la putere. N-au înțeles disperarea moldovenilor în fața perspectivei ca încă o generație să piardă șansa investițiilor pe care le merită. Iar paradoxul e că tocmai fuga de sărăcie prin toată Europa e cea care se răzbună acum: sute de mii de moldoveni au văzut ce însemnă o țară ca afară și o vor și la ei acasă.

Ieșenii le-au transmis clar: fără autostrăzi, fără infrastructură, fără descentralizare nu mai sunt bineveniți în oraș. Același lucru li se va întâmpla de-acum în orice oraș sau regiune lăsată baltă de guvern.

E simplu ca politicienii să-i blameze pe moldoveni pentru votul majoritar pro-PSD din ultimii 30 de ani, dar e o judecată simplistă și nedreaptă. Fapt e că acolo s-a schimbat ceva radical. De-acum contează viitorul, faptele, contează demararea efectivă a proiectelor, oamenii pe care partidele îi vor trimite în cursa pentru primăriile și consiliile județene din regiune.

În absența unor gesturi concrete, liberalii, la fel ca PSD-iștii anul trecut, vor avea viață grea în Moldova.

Aviz și alianței USR – PLUS: candidații pentru Primăria Iași s-ar putea să aibă probleme de legitimitate. Cosette Chichirău, candidata USR, face opoziție de catifea la Mihai Chirica și pare mai concentrată pe răfuielile interne, iar Liviu Iolu, deși implicat în politica locală la ultimele rânduri de alegeri, e văzut de mulți ieșeni ca o soluție de import.

Moldova nu mai e forma amorfă și reactivă de acum 15 ani. Disperarea anilor care trec fără șanse reale de dezvoltare e un impuls esențial pentru oamenii din regiune. Cine nu înțelege asta, să se pregătească de proteste mai dure decât cel din 25 ianuarie 2020.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

  1. Pamflet
    Foarte corect titlul si articolul

    • GUVERNUL PNL NU VREA SA FACA AUTOSTRAZI IN MOLDOVA
      GUVERNUL PSD NU A VRUT SA FACA AUTOSTRAZI IN MOLDOVA
      TOATE CELELALTE GUVERNE, NU AU VRUT SA FACA AUTOSTRAZI IN MOLDOVA.
      Moldova , din punctul de vedere al politicienilor, trebuie tinuta in saracie si subdezvoltare pentru a trage bani de acolo, prin diverse programe sociale, bani care se intorc tot la ei.
      -STUDIUL DE PREFEZABILITATE NU DUREAZA MAI MULT DE O LUNA IN CAZ CA AR MAI FI NEVOIE DE EL.
      -STUDIUL DE FEZABILITATE NU DUREAZA MAI MULT DE O LUNA IN CAZ CA MAI E NEVOIE DE EL.
      (CE CONCLUZII ASTEAPTA GUVERNANTII DE LA ACESTE STUDII?)
      -PROIECTAREA AUTOSTRAZII NU DUREAZA MAI MULT DE MAXIM 4 LUNI, DEOARECE SE POATE FACE PE ETAPE, DE MAI MULTE ECHIPE DE PROIECTANTI.
      -CONSTRUIREA AUTOSTRAZII NU AR TREBUI SA DUREZE MAI MULT DE UN AN, DEOARECE SE POATE CONSTRUI DE MAI MULTE FIRME PE MAI MULTE TRONSOANE SEPARATE CARE SA SE CONECTEZE INTRE ELE.
      -DAR CEEA CE FACE PNL, E EXACT CE A FACUT PSD, ADICA SA AMANE CU 2 ANI, APOI INCA UNU, APOI VIN ALWGERILE SI TOT ASA.
      PANA NU SE INFIINTEAZA UN PARTID AL MOLDOVENILOR, PE TIP UDMR, CARE SA SANTAJEZE GUVERNUL SI SA PUNA CONDITII, NU SE VA FACE NICIO AUTOSTEADA IN MOLDOVA.
      Parerea mea

    • Ai văzut vreo autostradă apărută în Harghita ori Covasna în ultimii 30 ani, geniule? Nici UDMR nu are vreo apăsare legată de dezvoltarea REALĂ a ungurilor din RO, pt că și lor le convine să-i țină sclavi. Partidele etnice sînt o aberație, oriunde în lumea asta și nu duc la nimic bun.

    • @ un cetatean
      Un partid al moldovenilor condus de cine?

      PSD iese din discutie, ca de la ei nu vedem autostrada nici cand ne-om vedea ceafa.

      Cum USR e singurul partid care a ramas sa apere autostrada A8, solutia corecta ar fi USR votat masiv in Moldova: daca la urmatoarele alegeri USR va lua 3/4 din voturile PNL, va intelege si USR ca daca e pro-A8 doar de complezenta va pati ca PNL, va intelege si PNL ca vremea vrajelilor a trecut. Si va intelege si Johannis ca la fel de bine cum a fost votat cu 70% poate ajunge la scoruri derizorii.

  2. Dupa mine o sa revina la normal!!!

  3. Am dat un an telefoane in tara , pt a favoriza un Ing. cfr-ist. sa devina presedintele romaniei DAR , nici cfr-istii. nu se mobilizeaza ! Filoreanu Florin de la Bacau , a fost Instructor la CFR si , prin 2008 , a juns la concluzia ca sint nebun – la Slanic Moldova. Dna. Dr. Primar Psihiatru Rodica Iorga de la Spitalul CFR Iasi , nu mai are voie sa vorbeasca cu mine ! O D din Comanesti , fan CFR din 1956.

  4. PNL lucreaza pentru PNL, la fel cum PSD lucreaza pentru PSD.

    Mergeti la vot, votati, ca sa nu mai vina mafia PSD, dar nu va puneti sperantele in niciunul din partide.

    Romanii sunt in continuare ticalosi egoisti, iar asta se va schimba numai peste generatii.

  5. Corect… pierd din credibilitate zi de zi… au promis Auditurile alea care sa arate dezastrul lasat in urma de PSD, cand colo nici gand…
    Asta le permite PSDeilor sa minta cum vor ei: PNLeii ies cu cate o frantura de declaratie, pe ici pe colo, iar PSdeii ies imediat si contesta, ironizandu-i si mintind ceva greu de imaginat!
    Alta e sa iesi cu un Raport de audit, PROFESIONIST, cu Informatii sintetizate, cu Cifre, prezentand situatiile reale cu Documente oficiale, altfel poti convinge…
    Colcaie Adminsitratia publica de clientela politica PSDista, analfabeta si bine platita, la fel colcaie Companiile de stat falimentare si ineficiente, de clientela politica PSDista, NU se atinge nimeni de aceste structuri care blocheaza DEZVOLTAREA Romaniei!
    Un singur castig deocamdata: NU mai suntem nevoiti sa suportam analfabetii din PSD in frunte cu Veorica!

    • Lili,stimata pesedista,pana nu se schimba parlamentul si primarii nu vor fi alesi pe merit,nu dupa cati litri de vin ,faina si malai dau asistatilor,nu vom avea legi pentru cetateni,ci pentru spagari,ca aia care va finanteaza pe voi,asistatilor,din banii celor care isi platesc impozitele ,muncind ca fraierii ,cinstit!

    • Lili,audit-urile nu se fac in doua zile. Dureaza si costa.Iar clientela de care vorbesti e formata din functionari publici pe care nu poti sa-i scoti cand vrei.Pana acum au facut ce s-au propus si li s-a cerut. Nu se bate moneda pe doua tururi,sectia speciala si anticipate? Acum,brusc,vrea Moldova,sanchi,autostrada? E totul un joc. Unul din ong-istii organizatori ai protestului a spus pe FB ca au hiduit democratic impostorii de la tribuna. Deci din cauza asta au lipsit si Barna si Ciolos si nici Cozeta n-a urcat la tribuna!

    • @Nick: Guvernul Orban a fost Investit in 4 Noiembrie!
      Aproape 3 LUNI, maine poimaine!
      Cat timp le trebuie pentru un Audit profesionist?
      Intr-o LUNA trebuia sa fie gata si trebuia sa fie prioritar, adica sa STIE ce preiau!
      NU trebuia facut doar pentru a fi prezentat public, TREBUIA pentru ei, pentru cei care au Preluat guvernarea, nu?!
      Eu nu inteleg cum e in Sistemul public(NU am lucrat niciodata intr-o Institutie publica!), dar mi se pare aiurea, cand CITIM de ANI de zile ca fiecare guvernare lasa dezastru, cum sa NU faci Analiza a ceea ce ti-a lasat guvernarea anterioara!
      De ce NU se face niciodata?
      E ciudat, o Luna le ajungea, ca doar NU face Minsitrul, care pot intelege ca are multe pe cap, dar o Echipa de profesionisti poate sa-l faca, mai ales ca Exista, din cate am inteles, Departament de Audit la fiecare Institutie publica!
      Era necesar doar un PNList de INCREDERE in fiecare echipa si Auditul se putea face intr-o Luna!
      Cat le trebuie?!!!

    • Lilica,auditurile sunt facute,doar primari nespagari si un parlament nou ne mai trebuie,un mizilic nu,dupa 30 ani de votat spagarii ciumei rosii!!Ei,cum ii faci pe dasteptii moldoveni sa inteleaga ca votul,cand este cu cap,nu cu ordin de la primarie,face autostrada reala,nu abureala pesedista?

    • Corrie , ai gresit persoana , Lili este antipesedista convinsa , are perfecta dreptate cu Auditurile , lumea vrea sa se stie cine ne-a adus la dezastru si sa fie scoase la lumina matrapazlacurile ciumei rosii . Nu trebuiesc slabiti din corzi dihorii pizidisti , penelistii au cam pus batista pe tambal si oscileaza in luarea unor decizii asteptate de 3 luni de cand guverneaza . Majoritatea ne-am dorit sa dispara PSD-ul de la varful politicii romanesti si oamenii , pe buna dreptate , asteapta actiuni concrete si ferme din partea PNL daca tot i-au votat !

    • @Zzz: Mulltumesc pentru sustinere, de regula nu raspund…
      De ce sunt tot mai neincrezatoare, uite, am spus-o si eu nu o data: in Mai lucreaza pe langa Politistii operativi(aia din strada!) o gramada de FUNCTIONARI(in diferitele departamente ale MAI) care NU ies din Birouri toata viata lor, lucreaza numai in Birou ca oricare bugetar si totusi au acelasi REGIM la Beneficii ca Politistii operativi care LUCREAZA in Strada!
      Si totusi, NU l-am auzit pe dl Marcel Vela spunand ceva pe subiect, adica NU Stie tocmai el?!
      I-au cerut azi Politistii din sindicatul Prolex:
      „Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!
      Sindicatele din Poliție îi atrag atenția ministrului de Interne, Marcel Vela! I se solicită ca reorganizarea să înceapă cu acești angajați din MAI.
      Mai precis, sindicaliștii de la ProLex îi cer ministrului Vela să-i scoată din rândurile polițiștilor pe funcționari.
      Funcționarii din MAI cu statut de polițiști beneficiază de TOATE drepturile polițiștilor, inclusiv de pensii militare și de pensionarea la 47 de ani.
      Ei au aceste beneficii, chiar dacă NU fac muncă de polițiști.”
      https://www.bugetul.ro/marcel-vela-somat-de-urgenta-cu-ei-sa-inceapa-reorganizare-sa-desfiinteze/
      https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/01/Organigrama.pdf

  6. :)) tont mai esti. Moldova era peste Muntenia la acel moment, cu drumuri mai multe si mai bune, cu o administrație mai bine pusă la punct. După unire, primele 4 orase din Principatele Unite erau Bucureștii, Iași, botoșani și galați. Cam asa era treaba, prostovane.

  7. Este o stare de normalitate ca cetățenii acestei țări să nu mai înghită pe nemestecate gogoșile pe care ni le servesc fără nici un fel de rezervă oamenii politici…
    Toți promit că fac orice până se văd la putere, după începe marea fofilare!!!!
    Cred că si starea de dezgust si lehamite pe care o simțim pentru politicieni este normală.

  8. Corecta analiza din articol si inspirat titlul.
    La locale si parlamentare votam USR, oricum.

    • Cati,voi astia 70,80 care postati pe aici,ca e site-ul vostru?Aa,imi dau acum seama cine a pus umarul la atmosfera de la Iasi,Bulai-ul vostru,prietenul de pahar al pesedistului CUC, el are o intelegere cu pesedistii si pentru un guvern pesedisto-userist,ca nici nu au cazut bine cucii de la guvernare ,cine era pe la tembeliziuni sa critice pnl?

    • Tot astia care am votat USR la europarlamentare si Iohannis la presedintie.
      Sa-ti amintesc scorul obtinut de USR+ la europarlamentare?

  9. Cap ai, minte ce-ti mai trebuie ?

  10. Bătaia de joc trebuie să apună. sunt suficienți 30 de ani în care, voit, anumite regiuni din țară au fost ținute într-o sărăcie lucie, pentru a putea fi folosite de politicieni, cu precădere de cei de la PSD, la fiecare ciclu electoral. Resursele și politicile publice majore alocate acestor regiuni au lipsit cu desăvârșire. Toți acești politicieni îîși aduc aminte de aceste regiuni doar când este ceva festiv sau când au nevoie de suportul lor electoral, după care, liniște și uitare. Apropo, Orbane, noi nu uităm de șmecheria cu alegerile în două tururi. Felicitări moldovenilor, a sosit momentul să nu se mai lase prostiți și duși de nas, pot obține ceva, și noi toți, numai dacă îi ținem sub presiune pe acești inși, altfel, 0, nimic bun, cum s-a dovedit în toți acești 30 de ani: 0 autostrăzi, 0 spitale serioase construite de la prima cărămidă, 0 politic majore, care să influențeze în bine viața românilor, 0 aeroporturi moderne, 0, 0, 0 în toate domeniile. Reformele lipsesc cu desăvârșire, strategiile serioase care să cuprindă planuri de acțiune cu rezultate concrete – 0. Stimate Orban, pentru a arăta că vreți ceva serios pentru România, un prim pas ar fi fost revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Era normalitatea de care această țară avea și are nevoie, pentru a putea fi schimbați „dinozaurii” care au secătuit comunitățile pe care le-au luat captive, pentru a se putea schimba niște incompetenți cu primari tineri, competenți, dispuși să facă treabă. Ați ratat acest moment, ba dimpotrivă, ați apelat la o șarlatanie, v-ați asumat răspunderea pe o modificare, care știți că nu va produce efecte, neajungând să fie aplicabilă. Rușine! Atât PSD, cât și PNL=aceeași mizerie

  11. Trebuie sa fii nebun sa crezi ca a fost intr-adevar un „dus rece”, nu dragii mei, nu faceti comentarii doar de dragul comentariilor sau mai corect doar ca sa va aflati in treaba. Urmatoarea fraza „Ieșenii le-au transmis clar: fără autostrăzi, fără infrastructură, fără descentralizare nu mai sunt bineveniți în oraș. Același lucru li se va întâmpla de-acum în orice oraș sau regiune lăsată baltă de guvern.” – o porcarie tot atat de mare cat mintea celui care crede asa ceva. Tot omul stie (sau ar trebui sa stie) ca autostrazi nu rasar peste noapte, ca nu se poate repara tot ce au distrus pesedistii si altii pana mai ieri si ca intai trebuie sa iesim la liman /un echilibru cat de cat stabil si fiti siguri ca si moldovenii pricep atata lucru. Un singur lucru observ si anume faptul ca de dragul rating-ului va faceti ca uitati totusi ca nu demult Moldova era rosie toata, ca moldovenii rosii nu au disparut dupa cum nici pesedistii din tara nu au disparut ci , dimpotriva renasc din propria cenusa ca sa spele incontinuare alte si alte creiere. Poate unora le este greu sau nu vor sa inteleaga cine au fost cei care au huiduit, insa fiti siguri ca majoritatea a priceput. Asadar la unii tine MANIPULAREA…la altii NU !

  12. Prostănacii de Klaus și Mandolină au crezut că sloganul fumat rău deja „să scăpăm de PSD” ține de foame….

  13. Nu am nici o urma de respect față de pnl, dar nu mai vreau psd in politica românească.
    Moldovenii ar avea dreptate dacă ar fi cerut autostrăzi psd.ului, cand harta Moldovei era de culoare roșie. Vreme de 30 de ani nu au cerut nimic si acum vor autostradă construită între craciun si revelion.
    Cine cere sau spera la ceva facut așa de repede are probleme.
    Ceva este putred.

  14. In Moldova nu este vorba doar de o competitie intre partide. Este vorba de competitia pentru Romania viitorului: cu scut sau pe scut.

  15. Este clar că moldovenii s-au săturat de pomeni mizerabile,umilitoare chiar,și vor să fie tratați la egalitate cu alte zone…
    Problema este că dacă se vor da TOATE majorările de lefuri și pensii legiferate de PSD,nu vor fi bani probabil nici pentru chestii mărunte precum funcționarea chiar în sistem de avarie a spitalelor.
    Rău face PNL că nu scoate la iveală absolut tot ce a descoperit în „tainițele” guvernului PSD.
    Va plăti scump această,cum să-i spun,solidaritate cu niște foști guvernanți.
    E clar că nu mai merge cu minciuna,dar nu știu dacă va merge și cu sinceritatea deplină și aplicată:„Fraților,NU mai avem bani să mărim pensiile cu 40%,nici măcar cu 20%!Asta e!”-va sări ca arsă întreaga românime rămasă acasă…
    România este într-o situație fără ieșire,de fapt.

  16. Nu am crezut și nu voi crede nici în ruptul capului că vechile partide vor genera schimbarea acestei țări, modernizarea sa, reformele cerute de către noi, eficientizarea sistemului administrativ și reorganizarea teritorială a României. Dacă ar fi vrut să o facă, ar fi făcut-o în cei 30 de ani; dacă ar fi avut voință, s-ar fi concretizat în fapte; dacă le-ar fi interesat nevoile societății și interesul public, multe dintre schimbările clamate de noi ar fi devenit realitate. Așa că, dacă cineva își pune speranța că sub domnia pesedelei sau a PNL-ului se vor înfăptui toate aceste minuni, se va înșela amarnic. Uitați-vă că ambele partide, atât PSD, cât și PNL au formațiuni de tineret, au produs vreun politician de calitate, cu discurs, cu acțiune sau verticalitate, eu nu îmi aduc aminte. Și atunci? ce speranțe vă faceți! Atâta timp cât tinerii învățăcei sunt instruiți de seniorii partidelor în cauză, care au lăsat doar praf și resurse risipite în urmă, cum ar putea diferi „micuții” de cei vârsnici! Nicio șansă… Având în vedere precaritatea tuturor domeniilor vitale din societate, lipsa acută de reforme, precum și hăul financiar în care a introdus psd-ul țara, este nevoie de resursă umană de calitate, de tupeu, dar pozitiv, de multă muncă și de implicare totală pentru a pune România pe direcția dorită de oamenii de rând ai acestei țări, lucru care nu poate fi înfăptuit de vechea, corupta, incompetenta și nesuferita clasă politică. Politica este despre cum îi ajuți pe ceilalți, la noi, în toți cei 30 de ani scurși de la Revoluție a fost despre cum se ajută pe ei înșiși!

    • De aceea trebuie votat masiv USR+PLUS cu toate bubele lor de inceput!

    • Marcel parca votai PMP .AMU o schimbasi .

    • Marcel cum naiba sa votezi bubele la un partid nou , tinar ,macar voteaza PNL-Orban nu fostul PNL si sustinerea acordata PNl -Orban de catre presedintele Romaniei ce are acum in sondaje incredere de 75 %. Stiu ca nu ai inteles inca de ce este votat presedintele de atit de multi romani , sper sa o faci .

    • Marcelica e cu barney cel fara de minte in suflet.Asta a votat,a si spus ca daca nu iese barney din primul tur nu mai comenteaza pe aici..dar daca e ordin de la petrov,cu placere…

    • Ordinu se executa, nu se comenteaza.

    • La voi,acolo ,exista acea idee…sa ne dea…ca au de unde…
      Incercati sa fiti productivi,sa platiti taxe,sa nu furati….si apoi o sa fie mai multi bani la buget…Valabil pentru toate zonele tarii…FINANTAREA…!!! Asta e problema…de unde bani?
      Pentru inceput,sa termine zonele care strabat tara…….Vest-Est -Nord-Sud -zonele de importanta maxima…Bineinteles si autostrada in Moldova…dar nu pe principiu de forta…ca suntem toti in aceiasi oala…

    • Cat mai votati PDL?

  17. Corect,sunt spalati pe creier de 30 ani si nu isi mai revin inca o suta de acum incolo! Au stat adormiti pana acum ,in abureala vinului si a ciumei rosii,iar acum vor sa se intample minuni in 2 luni!Tot timpul asteapta tatuka sa le faca si sa le dreaga,dar aici ,tampitii drakului,nu realizeaza ca DACA ALEG SPAGARI LA PRIMARIE CU ASTIA SUNT OBLIGATI SA TRAIASCA,si i-au tot ales ,nene!!!Degeaba au plecat prin strainataturi la munca,tot cu hotii pesedisti se inteleg cel mai bine: daca nu curge,tot le pica ceva,de la un oprisan,chirica,buborel,..daca nu realizeaza ca acest partid le-a distrus viata si i-a izolat de restul tarii,de transilvaneni ,de exemplu,unde primarii pnlisti au accesat fonduri europene pentru ca PARLAMENTUL PSD SI GUVERNUL LOR DE HOTI NU AU VRUT DECAT FIRME CU SPAGI GRASE SA FACA DRUMURI!Asta nu inteleg moldovenii si nu cred ca vor intelege mult timp..

  18. Fruntaşii liberalilor nu au primit cireaşa pe tort, ci mai degrabă bomboana pe colivă.
    Aşa nu mai merge tovarăşi. În 1989 scânteia s-a aprins la Timişoara. Mă tem, după câte s-au întâmplat în Moldova anul trecut, că răzeşii lui Ştefan s-au trezit şi vor şterge pe jos cu întreaga adunătură de borfaşi de la Bucureşti. La care nu cred să stea pasiv restul țării. Şi asta ar trebui să o ştie hahalerele din politică.

    • Deocamdata „gladiatorule”,doar tu si postacii pesedisti ,plus cativa pmpisti si aldisti deghizati in useristi faceti atmosfera de racoala ,ca se apropie anticipatele si nu mai pupa hotii vostri locuri in parlament!Diversiunile astea cu „razesii” lui peste prajit le-am auzit de ani buni doar la propaganda psdista!ciolacu nu a venit la Iasi,lasand pe corlateanu si kazanciuk sa admire „multimea de razesi rasculati” la ordin de partid,plus niscaiva useristi de-ai lui Bulai,vesnicul nemultumit de PNL,dar bun prieten cu pesedistul CUC si Oprisan…

  19. Din pacate problema este ca partidele care câștiga sunt cele sponsorizate fie de baroni locali, fie de companii străine, care automat vor dori sa-si recupereze investiția, si astfel vor deveni categorii privilegiate.

    Apoi cei care ajung la putere mai fac si alte greșeli. Nu iau in considerare toate categoriile profesionale si regiunile, toate tipurile de operatori economici, nu dezbat cu publicul, iau decizii fără a avea o idee solida de ansamblu, fără a cunoaște toate efectele fiecărei măsuri si fără a se gândi la alternativele mai bune. Si nu ma refer aici la Mr. Iohannis & Orban; e un fenomen general.

    Ce bine ar fi fost dacă tara ar fi fost condusă de experti incoruptibili pe baza de munca voluntara care sa fie plătiți strict pentru rezultate.
    Contribuabilii ar trebui sa fie liberi sa aleagă fiecare in contul cui sa plătească taxele, dacă acea persoana/grup ii reprezintă si lucrează si in favoarea lor.

  20. @ Corrie: Distinsă duduiță vă spun doar că vă înşelați în ceeace priveşte legătura mea cu scursurile psd-alde-pmp. Ați nimerit la altă adresă. Vorbiți simplist şi dupa ureche. Chiar nu are voie românul să se exprime despre haznaua în care ne trag politicienii de mai bine de 30 de ani? Chiar nu vă pute cloaca asta nenorocită.
    Treziți-vă, doamnă!

    • Cine se scuza se acuza..nu mai posta cu parfum de trandafiri si atunci o sa te cred,pana atunci ,gura mare,minte putina!

    • @ Corrie: Gata, am tăcut. Am înțeles. Eşti posesoarea adevarului absolut. Dacă nu-ți răspundeam, filosof rămâneam. Adio, Corrie Baston.

  21. BUN ARTICOL, n-am ce zice! Inspirat dupa articolul Ioanei Ene Dogioiu de pe Ziare.com „Focul de avertisment de la Iasi”!
    Asta da jurnalism! Tineti-o tot asa!

  22. Nu merge cu generalizari din astea, la ultimele alegeri Moldova a votat masiv anti-PSD.

  23. Am observat că autorul articolului este pe aceeași lungime de undă cu cu scribii PSD sau cu focoși susținători a ”tinerilor” USR. De fapt articolul face o mascată propagandă împotriva PNL și în concordanță cu politica redacțională a G4, o propagandă susținută pentru USR. Cei care văd toată tinerimea ? în USR să dea exemple de persoane în vârstă din PNL, de comuniștii și securiștii din același partid. Altfel este o mizerie proiectată zi de zi de cei plătiți sau nu pentru aceste ziceri. Nu uitați că susținătorii PNL nu sunt votanți de conjunctură ci cei 17/18 % care votează politic și în cunoștință de cauză. Nu vă amăgiți, USR nu va forma niciodată guvernul.

    • Din ce in ce mai mult o vor devia spre usereplus,o sa traim si vom vedea asta cu apropierea campaniei electorale .S-a vazut cat de „independenti” au fost inca de la prezidentiale,din primul tur,dar electoratul din diaspora pe care mizau useristii si pluseristii,plus g4media,le-a dat o lectie dura la toti:au ales masiv altceva decat visele de fericire ale lui barna,aratand maturitate.

  24. Asta era pe vremea lu’ nea nelu..

    Ia uita-te la scorurile de la europarlamentare si prezidentiale sa vezi ce tare e PSD la Iasi. Cat despre unire, la momentul Unirii Iasi-ul era macar la fel de dezvoltat ca Bucurestiul, iar cei care s-au opus unirii s-au opus fix pe motivul asta, ca Moldova va pierde puterea si banii. Si la cum ne trateaza sudistii, o federalizare nu suna deloc rau…. Sa vedeti si voi cat mai valoreaza Bucurestiul cand toate sediile centrale de multinationale vor deservi doar vro 10 jude4te in loc de 40. Plus ca de banii alocati de la Bruxelles pe infrastructura sigur se pot construi mai mult de 1 km de de autostrada cat a facut baiatul ala la Suceava.

  25. foarte corect articolul

  26. @ neg pe creier

    bai rusnakule, pason na turbinka !

  27. erata

    PASOL

  28. Terminati cu propaganda asta, pro USR G4Media.Presedintele Iohannis are un program clar pentru romania,intrebarea este daca PNL-ul este pregatit pentru acest challenge .
    Interesul national este mai presus de orgolii si mofturi ale unor functionari din PNL.
    USR-ul este vulnerabil prin naivitate si aroganta,o prada simpla pentru eternii securisti si propagandisti (Guran).Scopul principal al presedintelui este eliminarea ciumei rosii din politica romaneasca.Care luna de miere ? G4media, ati inceput serios sa faceti un joc diversionist.

  29. Nu cred ca moldovenii se asteapta ca A8 sa fie gata peste doi sau trei ani.
    In schimb, isi doresc sa vada ca in domeniile care ii preocupa (infrastructura, sistem sanitar, descentralizare etc), lucrurile au iesit din starea de baltire, de stagnare pesedista si de acum se misca in directia buna.
    Dupa numai trei luni, ar fi prematur sa vorbim despre rezultate. Dar ar trebui sa vorbim despre proiecte demarate, despre entuziasmul inceputurilor, despre viziune de viitor.

    Reprezentantii societatii civile trag semnale de alarma tocmai pentru ca si-au facut sperante in legatura cu noua guvernare si acum nu vor nici in ruptul capului sa renunte la ele.

  30. Ştia Creangă ce ştia.