Avertismentul Grupului de inițiativă pentru Pluralism în Transilvania: Să evităm să cădem, prin atitudini de auto-excludere și adoptarea unor ideologii intolerante, în capcana fatală a izolării noastre în România
Grupul de Inițiativă pentru Pluralism în Transilvania avertizează, într-o luare de poziție după alegerile din Ungaria, unde Fidesz a câștigat alegerile cu majoritate de două treimi, că maghiarii din Transilvania trebuie să țină în continuare la valorile pluraliste.
”Doar astfel putem să contribuim la îmbogățirea culturii maghiare și totodată să evităm să cădem, prin atitudini de auto-excludere și adoptarea unor ideologii intolerante, în capcana fatală a izolării noastre în România”, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro
Grupul de Inițiativă pentru Pluralism în Transilvania este format din mai mulți intelectuali maghiari din Transilvania, între care Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László, Selyem Zsuzsa.
- Redăm mai jos integral textul transmis de Grupul de inițiativă pentru Pluralism în Transilvania:
”După alegerile din Ungaria. Pluralismul rămâne o valoare fundamentală
Rezultatele alegerilor din Ungaria încă nu au fost validate, dar este deja evident că actualele partide de guvernământ vor rămâne la putere și vor forma o majoritate de două treimi. Pentru votanții FIDESZ este o victorie. Respectăm și acceptăm opțiunea lor electorală. Opoziției, care acceptat cu demnitate înfrângerea, îi dorim să aibă puterea necesară pentru a continua ceea ce a început. A făcut ceea ce a fost posibil în contextul în care competiția electorală a fost viciată de condițiile antidemocratice și inegale existente.
Campania a ajuns la final, voturile au fost exprimate. Este momentul pentru atenuarea sentimentelor exacerbate. Reconcilierea va trebui să ia locul adversităților și divizării. Militantismul mobilizator și spiritul cazon va trebui să lasă locul solidarității sociale și spiritului civic. Este nevoie de aceste schimbări fundamentale acum, mai mult ca niciodată.
În Ucraina vecină este război. Poziția unitară a Uniunii Europene și condamnarea unanimă a agresiunii rămâne o prioritate. Foarte curând ne putem aștepta la apariția unor dificultăți economice ca urmare a războiului. Este un motiv în plus să înțelegem că în situația în care discursul urii a atins culmi nebănuit de periculoase, iar intoleranța și căutarea țapilor ispășitori sunt la ordinea zilei, adversitățile nu aduc nimic bun pentru noi.
Noi, maghiari din Transilvania care dorim să trăim în continuare aici, trebuie să ținem în continuare la valorile noastre pluraliste și să le susținem. Doar astfel putem să contribuim la îmbogățirea culturii maghiare și totodată să evităm să cădem, prin atitudini de auto-excludere și adoptarea unor ideologii intolerante, în capcana fatală a izolării noastre în România.
Trebuie să ne rezolvăm singuri problemele, nu putem sta să așteptăm indicații de la alții. Avem nevoie de soluții, nu de țapi ispășitori. Odată terminată campania electorală munca de construcție trebuie să ia locul sloganurilor. Este inacceptabil să se perpetueze sistemul politic și discursurile politice bântuite de stafiile intimidării și umilirii publice. Libertatea presei, pluralismul sferei publice și pluralismul politic nu sunt un lux, ci reprezintă condițiile de bază pentru supraviețuirea oricărei minorități, deci și a minorității maghiare.
Trebuie să ne asumăm valorile pluraliste și democratice, dialogul, de care avem nevoie acum și în viitor. Nimeni nu poate proteja aceste valori, dacă nu o facem noi. Pluralismul este o valoare centrală a vieții democratice, de aceea trebuie protejat, păstrat și consolidat”.
Context
Mai mulți intelectuali maghiari din Transilvania au acuzat, la începutul lunii februarie, UDMR, într-o conferință de presă organizată online, că a devenit ”reprezentantul FIDESZ” în România și că a suprimat democrația pluralistă din interiorul organizației. Pe de altă parte, aceștia au lansat și o petiție online, o luare de poziție înaintea alegerilor din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie.
Inițiatorii petiției, între care Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László, Selyem Zsuzsa, solicită ”să se asigure transparența alegerilor și verificarea eficientă a voturilor exprimate în afara granițelor Ungariei”, având în vedere că maghiarii din Transilvania vor putea vota prin corespondență.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii