Avertismentul șefului armatei britanice: Activitatea submarinelor rusești amenință cablurile subacvatice, vitale pentru sistemele de comunicație din întreaga lume / Orice încercare de deteriorare poate fi considerată un „act de război”
Șeful forțelor armate ale Regatului Unit avertizează că activitatea submarinelor rusești amenință cablurile subacvatice, care sunt esențiale pentru sistemele de comunicații din întreaga lume, relatează The Guardian.
Amiralul Tony Radakin a explicat că aceste cabluri submarine care transmit date de internet sunt „sistemul informatic real al lumii” și a adăugat că orice încercare de a le deteriora ar putea fi considerată un „act de război”.
Vorbind cu The Times în primul său interviu de când și-a asumat rolul de șef al armatei britanice, Sir Tony Radakin – fost șef al Marinei Regale – a spus că a existat o „creștere fenomenală a activității submarine și subacvatice rusești” în ultimii 20 de ani.
El a spus că asta înseamnă că Moscova ar putea „pune în pericol și eventual exploata sistemul informatic real al lumii, care sunt cablurile submarine care fac înconjurul lumii”.
„Acolo circulă predominant toate informațiile și traficul din lume. Rusia și-a crescut capacitatea de a pune în pericol acele cabluri submarine și, eventual, de a exploata acele cabluri”, a afirmat Radakin.
Marina britanică a urmărit activitatea submarinelor rusești, o coliziune între nava HMS Northumberland și un submarin rusesc stârnind speculații privind activitatea de cartografiere prin cablu.
Ciocnirea din decembrie 2020 a fost filmată de o echipă de documentare de la Channel 5, care lucra la un serial de televiziune numit Warship: Life At Sea.
În interviul său, Radakin a mai spus că Regatul Unit trebuie să dezvolte rachete hipersonice pentru a ține pasul cu competiția militară.
El a catalogat evidențiat capacitatea de rachete hipersonice și cu rază lungă ale Rusiei drept o amenințare și capacitățile comparative ale Marii Britanii drept o slăbiciune. „Nu le-am obținut (rachetele -n.r.) și trebuie să le avem”, a spus el.
Radakin a precizat că a informat miniștrii despre „opțiunile militare” ale Marii Britanii în cazul în care Rusia ar lansa o invazie asupra Ucrainei, dar nu a dezvăluit alte informații.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat anterior că ar fi „foarte puțin probabil” ca Marea Britanie să trimită trupe dacă ar avea loc o invazie, în timp ce publicația Times transmite că atacurile cibernetice „ar putea fi o opțiune”.
Discuțiile dintre Moscova, SUA și NATO sunt programate săptămâna viitoare, pe fondul tensiunilor declanșate de o consolidare a armatei ruse la granița cu Ucraina, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că alianța trebuie să se pregătească „pentru posibilitatea ca diplomația să eșueze”.
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a cerut vineri Rusiei să-și pună capăt „activității maligne” față de Ucraina.
Sursa foto: Pixabay / 12019
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii