Avertismentul șefului JPMorgan Chase: criza bancară va avea consecințe „pentru mulți ani de acum încolo”
Criza din sectorul bancar din ultima lună „nu s-a încheiat” și va avea consecințe „pentru anii următori”, a avertizat directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, într-o scrisoare adresată acționarilor, publicată marți. „Criza actuală nu s-a încheiat și, chiar și atunci când va fi în spatele nostru, va avea repercusiuni pentru mulți ani de acum încolo”, a scris emblematicul șef al celei mai mari bănci americane în funcție de active, într-un document inclus în raportul anual, potrivit Le Figaro.
În decurs de câteva zile, industria a asistat la falimentul a trei instituții din SUA, inclusiv două dintre cele mai mari trei falimente bancare din istoria SUA. Secvența a continuat cu preluarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul său elvețian UBS, pentru a evita implozia acestui mare jucător european. „Deși este adevărat că această criză bancară a „avantajat” cele mai mari bănci, care au primit un aflux de depozite de la instituțiile mai mici, ideea că acest colaps a fost bun pentru cineva este absurdă”, a susținut Jamie Dimon.
„Nimic de-a face cu 2008”
În săptămâna în care Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank au dat faliment, băncile mai mici și-au văzut depozitele scăzând cu 185 de miliarde de dolari, în timp ce marile nume au înregistrat un salt de 120 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate de banca centrală americană (Fed). „Aceste falimente nu au fost bune pentru nicio bancă, indiferent de mărime”, a declarat directorul general. „Orice criză care afectează încrederea americanilor în băncile lor este rea pentru toate instituțiile”.
„Și, deși nu are nimic de-a face cu 2008, nu este ușor de determinat când se va încheia această criză”, a scris Jamie Dimon, care se așteaptă ca aceasta „să provoace o înăsprire a condițiilor financiare, pe măsură ce băncile și alți creditori devin mai precauți”. Deși se așteaptă ca această criză bancară să ducă la schimbări de reglementare, el îndeamnă autoritățile să evite „un răspuns pripit, prelungit sau motivat politic”. „Nu ar trebui să încercăm să punem în aplicare un regim [de reglementare] care să elimine posibilitatea de faliment”, spune el, „ci mai degrabă un sistem care să reducă probabilitatea de faliment și de contagiune”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii