Avertismentul unui medic: Atenție la produsele de pește în postul Crăciunului / ”Nu miros şi nu au gust urât. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele şi, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă”
Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, avertizează ieşenii să fie atenţi la produsele de peşte achiziţionate acum, în postul Crăciunului, relatează Ziarul de Iași. Mai ales în contextul îmbolnăvirilor de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, judeţul Vaslui, unde trei persoane au murit şi altele zeci au fost diagnosticate cu enterocolită acută şi şoc hipovolemic. Una din ipotezele de lucru ale autorităţilor, în momentul de faţă, este că aceştia au consumat produse de peşte, fie primite de la Mănăstirea Floreşti, fie din conservele date de către unitatea medicală.
Astfel, dr. Florin Roşu spune că în contextul în care postul oferă mai multe zile de „dezlegare la peşte”, trebuie să fim atenţi atunci când vine vorba despre riscurile intoxicaţiei cu acest aliment. El explică faptul că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de peşti şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, care persistă după anumite feluri de preparare a peştelui.
„Peştii cu aceste toxine nu arată, nu miros şi nu au gust urât. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele şi, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă (întâlnită mai des la peştii din zonele tropicale şi subtropicale). Cea mai frecventă intoxicaţie este reprezentată de toxina botulinică şi prezintă simptomatologie specifică: diplopie (vedere dublă), paralizie a muşchilor (căderea pleoapelor şi imposibilitatea controlului acestora), disfagie – dificultăţi la înghiţire, până ce acest reflex este abolit cu totul, iar în final, dacă nu este acţionat în timp util, stop respirator determinat de paralizia muşchilor respiratori”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale.
Ca simptomatologie generală, acesta atrage atenţia asupra faptului că toxiinfecţiile sunt caracterizate de crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături, care conduc spre o deshidratare accentuată, dezechilibre hidro-electrolitice.
Acestea din urmă pot pune viaţa în pericol a oamenilor, mai ales dacă vorbim de copii şi vârstnici care sunt mai sensibili şi au un sistem imunitar mai slăbit sau slab-dezvoltat.
„Ca prevenţie, aş recomanda evitarea consumului de peşte exotic, a conservelor de peşte sau cu peşte (mai ales dacă capacul conservei este umflat) şi, desigur, prezentarea imediată în triajul spitalului dacă apar simptome după ingestia unui preparat din peşte”, a declarat dr. Florin Roşu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank