G4Media.ro

Avertizare Bitdefender: Cum arată mesajele false care pretind ca sunt trimise de…

Sursa Foto: Unsplash

Avertizare Bitdefender: Cum arată mesajele false care pretind ca sunt trimise de catre Poșta Română și Banca Transilvania / Ce trebuie să faceți când aveți suspciuni că sunteți ținta unei tentative de fraudă informatică

Analiștii în securitate informatică de la Bitdefender avertizează asupra unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor companii cunoscute, precum Banca Transilvania sau Poșta Română, cu scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze linkuri sau să descarce fișiere periculoase care îi pot spiona sau lăsa fără bani, se arată într-un comunicat al companiei.

În cazul campaniei asociate de către infractori cu Poșta Română (Fig. 1), oamenilor li se cere să acceseze un link infectat ca să achite costurile de expediere pentru un colet prin introducerea datelor de card pe o pagină controlată de către infractori.

Sursa Foto: Bitdefender

Fig. 1: Mesaj fraudulos care pretinde a veni de la Poșta Română

Mesajele care pretind a fi trimise în numele Băncii Transilvania (Fig. 2) îndeamnă potențialele victime să descarce o confirmare de plată atașată e-mail-ului, care conține un fișier executabil infectat. Odată ce victima accesează fişierul infectat din e-mail-ul aparent legitim, ameninţarea numită Agent Tesla se instalează pe sistem şi e capabilă să transmită atacatorilor informaţiile stocate şi activitatea de pe dispozitiv.

Sursa Foto: Bitdefender

Fig.2: Mesaj fraudulos care pretinde a veni de la Banca Transilvania

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile și culorile companiilor în cauză și sunt scrise concis și lizibil. Printre schimbările notabile se numără renunțarea la mesajele lungi și scrierea tot mai corectă a textelor, fără erorile gramaticale specifice până acum acestor tipuri de înșelătorii.

Reamintim că în lunile iunie și august, specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înșelător în numele unor organizații precum Poșta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS și care instalau amenințări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.

Recomandări pentru utilizatori:

  • Folosiți direct pagina de internet a companiei pentru a vă conecta la diverse conturi și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluții revoluționare de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Foarte reușite mesajele, poți să juri că sunt originale.
    Intrebarea e totusi, care e treaba cu bitdefender ?
    S-a privatizat cert.ro ?
    Sau trebuie să ne așteptăm și de la symantec sau de la mcafee ca să fim echidistanți ?

  2. Daca ai primit vreodata un colet prin Posta Romana atunci sigur stii ca nu ai primit NICIODATA (din partea postei) un mesaj/mail prin care sa fii anuntat ca ti-a ajuns coletul!!
    Pentru orice colect transmis/primit prin posta romana, a trebuit sa urmaresc personal traseul si cand se poate ridica. In cel mai bun caz am primit in cutia postala acel biletel mazgalit inteligibil. Abia apoi m-am prezentat la oficiul postal.
    Hacker-ii astia si-au luat un pic de teapa mergand pe „mana” Postei. Ai nostri sunt inca-n secolul 19, nu au treaba cu tehnologia!
    Cat despre mesajul BT, ce-i care au primit vreodata un mail (chiar si reclama) de la BT (sau orice alta banca) cu siguranta stiu sa faca distinctia…
    Desi, daca ma gandesc mai bine, avem AUR in parlament….E clar ca rnu suntem cea mai inteligenta natie!

    • … nu e chiar asa simplu.
      Acum fo 2 zile am primit mail de la Posta Romana care imi cerea sa le dau documente doveditoare pt un colet international ( factura/plata) . Chestia e ca au mentionat un AWB de care NU stiam si care s-a dovedit a fi corect ( inital coletu a plecat cu dhl cu alt awb si a ajuns la posta)
      Daca asta e fake … treaba e groasa, inseamna ca aia au acces mult mai serios in posta.
      Au bagat si un disclaimer cam asa:
      In contextul evolutiei actuale a situatiei epidemiologice din tara noastra, pentru a limita cat mai mult contactul dintre salariatii postali si dvs am introdus plata prin trasfer bancar a sumelor aferente taxelor vamale/TVA/accize si tariful de comisionariat vamal.

  3. Ah, am intrat la articol cu gândul la Covid, virus, antivirus, Bitdefender.
    Credeam că gata, bag un Bitdefender și scap de Covid. Măcar ăsta e cu cipuri românești, neaoșe, nu cu d-alea de la Bil Gheiț.