G4Media.ro

Avertizare de călătorie în Grecia: fenomene meteo extreme în următoarele zile, temperaturi…

sursa foto: Pixabay

Avertizare de călătorie în Grecia: fenomene meteo extreme în următoarele zile, temperaturi de 46 grade, incendii și furtuni

Ministerul Afacerilor Externe anunță că Serviciul elen de Meteorologie a emis o prognoză cu privire la apariția unor fenomene meteo extreme (deteriorarea rapidă a condițiilor meteo, scăderea semnificativă a temperaturii, furtuni puternice și intensificări însemnate ale vântului) în Grecia.

Frontul de aer rece va afecta predominant zonele de vest, nord și est ale Republicii Elene, după cum urmează:

– la 6 august 2021, se vor înregistra temperaturi maxime de 44-46° C și risc foarte mare de incendii;

– începând de vineri, 6 august 2021, temperaturile vor scădea în vestul și în nordul teritoriului elen, pe insula Creta și în arhipelagul Dodecanez (nu va fi depășită valoarea de 36° C, în timp ce în restul teritoriului, temperaturile vor scădea cu 3 până la 5° C);

– vor fi înregistrate intensificări semnificative ale vântului din direcțiile vest și nord-vest, care vor predomina în Marea Ionică, Marea Egee și insulele din aceste zone, cât și în partea continentală a Republicii Elene.

Începând cu după-amiaza zilei de 6 august 2021, odată cu trecerea frontului de aer rece, care este principala cauză a acestei schimbări a vremii, intensificarea temporară a vântului se va manifesta în principal din direcția nord – nord-vest.

În intervalul 7 – 8 august 2021, temperatura nu va depăși 35-37° C în majoritatea regiunilor, în timp ce pentru intervalul 9 – 11 august 2021 este prognozat un nou val de caniculă (temperaturi de 40-42° C în partea centrală și sudică a Greciei continentale), fiind prevăzută o scădere a temperaturilor începând cu ziua de joi, 12 august 2021.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români aflați permanent ori temporar, sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile elene avertizează, de asemenea, în legătură cu existența unei concentrații ridicate de particule fine PM2.5 în regiunea Attica, generată de fumul produs de incendiile din Evia și zonele învecinate, recomandând locuitorilor din aceste zone să evite deplasările în aer liber și să poarte măști de protecție cu un grad de filtrare ridicat.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.ro,https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.euwww.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Si la noi vremea o s-o ia razna in unele regiuni, de azi cu vant puternic, chiar risc de tornada!?! in Romania, Grecia, Bulgaria, scrie un site de specialitate strain. Incendii in Grecia si Bulgaria, cu autori bipezi ori naturale, ar trebui sa ne puna in garda.
    Zilele trecute a fost ingrozitor de cald pe litoral. A remarcat cineva si puzderia de lampioane cu flacara ce sunt lansate dupa lasarea intunericului, purtate de vant peste statiuni si pe camp? Am gasit acum un an unul intr-un copac in curte. O bucata de material smolit este legata cu sarme de un balon din hartie – idee si productie, cel mai probabil, Cina. Se intreaba cineva, preventiv, daca e o idee buna, in conditiile in care incendiile distrug, din temelii, orase in US dar si vegetatie si insule in Grecia, ori paduri in Bulgaria, daca e o idee buna sa permiti comercializarea acestor prostii?